De link tussen reuma en slapeloosheid.

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. Bij deze aandoeningen is het afweersysteem van het lichaam ontregelt, waardoor er chronische ontstekingen ontstaan. De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten en/of spieren en maakt het slapen lastig. Langzamerhand wordt er gelukkig wel steeds meer duidelijk over reuma. Het werd ook tijd want 1 op de 9 Nederlanders lijdt aan een vorm van reuma.
Nieuwe onderzoeken tonen aan dat bij reumatische auto-immuunziekte in de hersenen tekorten ontstaan aan de signaalstoffen dopamine, serotonine en noradrenaline.
In dit stuk gaan we dieper in op het tekort aan serotonine. Want wat is dit nou precies en waar is het allemaal goed voor?


Slaaphormonen

In ons lichaam zijn er allemaal verschillende soorten hormonen aanwezig, oftewel ‘neurotransmitters’. Sommige hormonen zorgen voor een boos, angstig of verdrietig gevoel en andere geven je een gelukkig, blij en euforisch gevoel (dit zijn de gelukshormonen). Een van die gelukshormonen heet serotonine. Een tekort aan serotonine heeft vervelende gevolgen. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van slapeloosheid maar ook angsten en depressies zijn niet uitgesloten.

Nu is het zo dat veel mensen met reuma last hebben van slapeloosheid. De kans zit er dik in dat dit te maken heeft met een tekort aan serotonine.
De mate waarin serotonine aanwezig is in ons lichaam heeft veel impact op de productie van melatonine (het slaaphormoon). Als er minder serotonine aangemaakt wordt , gaat de productie van melatonine ook sterk achteruit. Uiteindelijk zal het een domino-effect worden waarin het slaap-waak ritme verandert. Het in slaap vallen wordt heel erg moeilijk en doorslapen al helemaal. Dit komt omdat druk op het lichaam bij mensen die last hebben van reuma meer pijn doet en de doorbloeding minder goed word. Maar het is juist de doorbloeding die de ontstekingen helpt afvoeren, een goed passend matras is hiervoor een must. Het beste kiest u voor een drukverlagend matras als u last heeft van reumatische aandoeningen.

Lees ook:  Slechte slaapgewoontes

Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt proberen om toch goed te slapen:

-Zorg dat de slaapkamer koel is. Rond de 15 graden.

-Zorg voor een goed matras. Een traagschuimmatras is absoluut het beste soort matras voor mensen die last hebben van hun gewrichten. 

-Doe iets ontspannends voor het slapen gaan. Bijvoorbeeld ’n ontspanningsoefening of lees een (niet te spannend) boek.

-Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed. Hierdoor krijgt u een goed bio-ritme.

Meer weten over reuma en traagschuim? Klik hier.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *