Slaapproblemen anders benaderen. Er blijken heel veel Nederlanders te kampen met slaapproblemen. Als je weinig of slecht slaapt merk je het belang van een goede nachtrust pas. Het aantal ongelukken in het verkeer als gevolg van slechte slaap is veel groter dan altijd aangenomen werd en de invloed van slaapproblemen op hartproblemen en zelfs kanker worden steeds duidelijker.
Vaak is een slechte nachtrust onze eigen schuld maar er zijn ook een aantal oorzaken waar we totaal geen invloed op hebben. Het is in elk geval een feit dat ongezond leven ons lichaam en bioritme aanzienlijk kunnen verstoren. Het kan lang goed gaan, maar uiteindelijk krijgt je de rekening. In dit artikel analyseren we een aantal mogelijke oorzaken van slaapproblemen mogelijke oplossingen aan er zelf iets aan te doen.
Een volwassene heeft gemiddeld tussen de 7 en 8,5 uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren. De pijnappelklier in ons lichaam regelt onze slaap door melatonine aan te maken. Melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd, zorgt ervoor dat we moe worden en goed in- en doorslapen. De hoeveelheid licht die via onze ogen het lichaam bereikt activeert bij donker worden de pijnappelklier om melatonine te gaan produceren. Als we ‘s morgens wakker worden zal het licht de hoeveelheid melatonine in het bloed snel laten afnemen en zijn we klaar om weer naar behoren te gaan functioneren.
De invloed van de wintertijd en zomertijd is waarschijnlijk veel groter dan altijd aangenomen wordt. In de winter hebben veel meer mensen last met slaapproblemen. Dit wordt ook wel winterblues of SAD (Seizoen-vermoeidheid) genoemd. Mede door gebrek aan licht in de winter en dat we in het donker opstaan om naar ons werk te gaan, raakt het bioritme verstoord. Vroeger stonden onze voorouders pas op als het licht werd en gingen ze naar bed als het donker werd. Dit is veel gezonder voor onze interne klok en dus bioritme.
Het bioritme zelf herstellen
Het bioritme (slaap-waakritme genoemd) kan gelukkig zelf hersteld worden hoewel dit niet altijd even gemakkelijk is. Als je overdag moe bent maar in de avond niet moe te krijgen bent is dit een teken van een verstoord bioritme. Het is dan het beste om te proberen het slaap-waakritme zelf te resetten. Eigenlijk heb je bij een verstoord bioritme een elke dag een soort jetlag. De hersenen produceren melatonine op tijden dat het helemaal niet nodig is en stopt hiermee als je het juist wel nodig hebt.
Om het bioritme opnieuw te programmeren zijn er in de regel 4 tot 6 weken nodig. Consequent rond het zelfde uur naar bed en opstaan zijn hier essentieel voor. Houd dit echter wel echt de 4 tot 6 weken vol want het bioritme raakt snel weer in de war en dan kan je weer van voren af aan beginnen. Drink in deze periode zo min mogelijk koffie, cola en of alcohol voor het slapengaan. Weet dat alcohol je wel lekker laat inslapen, maar dat het de slaap verstoort waardoor de problemen aanhouden.
Het belang van het ritme is heel groot dus elke dag op het zelfde uur naar bed en weer opstaan. Doe dit 7 dagen in de week en gebruik hier een wekker voor. Sta op ook al voel je je nog niet uitgeslapen en ga naar bed ook al ben je nog niet moe. Vaak merken mensen al binnen een paar dagen tot enkele dagen dat je beter en dieper slaapt.
Geef vooral niet toe aan de moeheid overdag, hoe lastig dit ook kan zijn. Je zult je het beste gaan voelen als je precies genoeg slaap hebt gehad en een gezond bioritme er op nahoudt.
Slaapproblemen in de wintermaanden
Als de slaapproblemen alleen of voornamelijk voorkomen in de wintermaanden zou dit kunnen betekenen dat je last hebt van SAD, een seizoensstoornis die te maken heeft met te weinig licht in de winter. Dit komt door een vitamine D tekort. Het lichaam produceert zelf vitamine D maar heeft dan minimaal een half uur daglicht nodig. In de regel wordt dit helaas meestal beperkt tot enkele minuten per dag, omdat we zoveel tijd binnenshuis doorbrengen.
Deze slaapproblemen zijn op te lossen door veel buiten te komen (buitenlicht) of lichttherapie te doen. Een lamp die goed kan werken en vaak aangeraden wordt is de Litebook E-lite. Deze lamp geeft geen UV straling af maar wel veel licht.
Het slikken van extra vitamine D
Het kan ook helpen om bij vermoeidheid in de wintermaanden vitamine D bij te slikken. In Nederland blijken de meeste huisartsen nauwelijks te controleren op vitamine D wanneer iemand overdreven moe is in de wintermaanden en of slaapproblemen heeft. Dit is eigenlijk echt gek omdat er veel medische literatuur is waar het belang van vitamine D in wordt beschreven vooral als het om onverklaarbare vermoeidheid gaat. Vitamine D zorgt voor energie, een verbeterd het immuunsysteem en bevordert een goede diepe slaap.
Elektromagnetische straling
Hoewel er talloze discussies zijn over de gevolgen van elektromagnetische velden is uit onderzoek duidelijk gebleken dat de pijnappelklier minder of zelfs geen melatonine aanmaakt als men teveel wordt blootgesteld aan elektromagnetische velden. GSM’s, televisie in de slaapkamer, draadloos internet, DECT telefoons en staal uit matrassen en bedbodems beinvloeden allemaal ons malatonine-niveau in ons bloed met als gevolg een minder goede slaap en nachtrust. Het is daarom aan te raden om stekkers uit het stopcontact te halen in uw slaapkamer (zeker als u een elektrisch verstelbare bedbodem heeft) en uw wekkerradio minstens een meter bij uw hoofd vandaan te plaatsten.
Een donkere kamer en een goed matras
Ook een donkere slaapkamer heeft invloed op uw nachtrust. Zoals eerder beschreven heeft licht invloed op de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon). Hoe donker het is, hoe meer melatonine het lichaam gaat aanmaken. Daarom is het ook beter, ongeveer een uur, voor het slapen gaan niet meer te computeren of tv te kijken. En uiteraard heeft ook een echt goed matras invloed op slapen. Als u goed en prettig ligt zal u minder hoeven draaien en slaapt u gemakkelijker in. Een matras dat voor minder drukpunten zorgt is in de regel beter dan een matras dat hard of stevig is voor uw lichaam.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties