Onderzoek slaaptekort bij kinderen

kids te laat naar bed

Onderzoek slaaptekort bij kinderen. Er moet meer onderzoek naar de effecten van slaaptekort bij kinderen gedaan worden. Meerlo: “Steeds meer kinderen zijn chronisch moe en zitten gapend in de klas, omdat ze ’s avonds te laat nog achter de computer zitten of TV kijken. Ik wil vooral daarom kijken wat er met jonge ratjes met slaaptekort gebeurt. Ik vermoed dat de effecten op jonge leeftijd wel eens extra schadelijk zouden kunnen zijn, omdat de hersenen nog niet volgroeid zijn.” Meerlo hoopt dat het onderzoek leidt tot meer bewustwording. “Slaap is nu vaak een ondergeschoven kindje: het is iets dat je doet met de tijd die je overhebt. Maar in plaats daarvan zou slaap veel serieuzer genomen moeten worden daar de invloeden van een goede nachtrust direct effect hebben op zowel uw lichamelijke als geestelijke gesteldheid.

slaaptekort bij kind

Kinderen mogelijk nog gevoeliger voor slaaptekort

Kinderen slapen tegenwoordig ongeveer een uur per nacht minder dan 30 jaar geleden. Dit lijkt wellicht niet heel veel maar dit heeft zeker gevolgen, want zelfs ‘slechts’ een uurtje minder slaap kan al enorme gevolgen hebben. Uit een recent onderzoek blijkt dat de helft van de Britse lagere schoolkinderen amper 7 uur per nacht slaapt. Als ze tiener worden zakt dit zelfs tot 6 uur slaap per nacht. Dit heeft alles met het leven in de 21ste eeuw te maken: drukke schema’s, huiswerk, gamen en tv’s en gsm’s in de slaapkamer. Daarbij komt dat de drukbezette ouders hun kinderen ook nog eens willen zien en uit schuldgevoel wordt er dan geen ‘tirannieke’ bedtijd opgelegd.

Invloed slaap tekort bij kinderen op de hersenen

De gevolgen zijn enorm, zo werd recent bekend met nieuwe technologische en statistische technieken. Vooral de effecten op de hersen tellen. De kinderhersenen ontwikkelen en groeien nog volop tot het 21ste levensjaar terwijl we slapen. Door deze hersengroei bij kinderen is een verloren uur voor kinderen dus zeker schadelijker dan een verloren slaap uur voor volwassenen.

Lees ook:  ’s Nachts wakker geworden? Deze tips helpen u om snel in slaap te vallen.

Meerdere gevolgen van slaap tekort bij kinderen

Er zijn meerdere gevolgen van slaap tekort bij kinderen. Een vermoeid kind presteert minder goed op school, heeft meer kans op overgewicht, is emotioneel onstabieler en zal minder in zich opnemen. Het slaaptekort heeft zeer waarschijnlijk ook invloed op de toename van het aantal kinderen met ADD (attention deficit disorder) of ADHD (attention deficit hyperactivity disorder).

Sommige wetenschappers trekken zelfs één lijn tussen slaaptekort en beschadigingen, aan de nog groeiende hersenen. Ook de humeurigheid, depressie en concentratie problemen zouden te wijten zijn aan chronisch slaaptekort.

Slapen en geheugen

Voor een goed geheugen is het nodig voldoende te slapen. Het blijkt dat vermoeide kinderen nieuwe informatie minder goed kunnen opslaan omdat hun hersencellen er minder goed in slagen nieuwe verbanden te leggen, die nodig zijn om een herinnering ‘vast te leggen’. Het geheugen wordt dus rechtstreeks beïnvloed door slaap tekort.

Ook kunnen ze zich minder goed concentreren wat ook weer leer prestaties in de weg kunnen staan. Een brein dat slaap tekort heeft kan dan ook makkelijker ‘vastlopen’ op een fout antwoord en niet snel een creatieve oplossing kunnen bedenken.

kids te laat naar bed

Relatie overgewicht en slaap tekort

De relatie tussen overgewicht en slaap tekort blijkt al langer duidelijk. Uit verschillende studies blijkt dat slaaptekort de kans op overgewicht aanzienlijk verhoogt, en niet het tv kijken, gamen of internetten. Als iemand te weinig slaapt, maakt deze meer hongerhormoon en stresshormoon aan. Resultaat: meer ‘honger’, vooral naar calorie- en vetrijke voeding. Ook het stresshormoon zorgt er dan weer voor dat je lichaam meer vet aanmaakt. Tegelijk onderdrukt het stresshormoon de productie van het hormoon leptine, dat juist honger onderdrukt, en het groeihormoon, dat vet afbreekt. Een aanzienlijk deel van het geheim om ‘slank’ te blijven ligt dus in voldoende slaap.

Wie meer tijd in bed spendeert, eet vanzelf minder. Doordat een goed uitgerust lichaam minder moe is, heeft deze meer energie en kan je het beter opbrengen om te sporten en te bewegen. Wie vaak sport, verbrandt dan weer meer tijdens het slapen. En zo is het cirkeltje rond.

Lees ook:  Goed slapen helpt tegen het coronavirus

Baby’s die ‘s nachts vaak huilen en langdurende slaapproblemen

Wetenschappers van het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center (CCHMC) in Ohia stelden vast dat baby’s met slaapproblemen veel meer kans hebben om ook als kleuter een slechte nachtrust te hebben. Het zou gaan om één op de drie kinderen onder 10 jaar. “Vaak zeggen dokters aan ouders dat ze zich geen zorgen moeten maken over de slapeloze nachten van hun baby. “Ze schilderen het af als typisch gedrag en beloven dat het zal verbeteren”, zegt onderzoek leidster Kelly Byars. “Maar meestal is dat niet het geval, zo blijkt ook uit ons onderzoek.”

De onderzoeksgroep ondervroeg meer dan 250 mama’s over het slaapgedrag van hun kinderen, zowel 6, 12, 24 als 36 maanden na de geboorte. Als de kinderen in het begin geen problemen hadden, dan bleek de kans groot te zijn dat ze die als kleuter later ook niet ontwikkelden. Per 100 kinderen had ongeveer 35 kinderen als baby wel last van een moeilijke nachtrust. Daarvan waren er 21 (of 60 procent) die ook als kleuter nog slaapproblemen hadden.

Slaapproblemen en een ouder wordend kind

Wetenschappers stelden ook vast dat het soort probleem veranderden naarmate het kind ouder werd. Voor baby’s onder twee jaar was in slaap vallen én blijven het meest voorkomende probleem. Vanaf 3 jaar melden de moeders vooral nachtmerries en rusteloosheid bij hun kinderen.

Slaapproblemen hebben een serieuze impact op de stemming, het aandachts- en leervermogen en de ontwikkeling van een kind”, zegt Byars. “Slaap moet dan ook een prioriteit zijn voor de hele familie. Een duidelijke routine en vastgestelde uren om in bed te kruipen én op te staan zijn dan ook cruciaal”, besluit specialiste dr. Meltzer.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.