Hoe kunt je super snel in slaap vallen?
Fijn en goed slapen heeft met meerdere factoren te maken. Heeft u moeite om goed en snel in slaap te vallen? Hoe goed en snel u in slaap valt heeft mede te maken met hoe moe u bent van de dag en hoe goed u ontspannen kunt. Stress is een enorme boosdoener als het om goed slapen gaat. Maar ook bepaalde voedingstoffen hebben invloed op onze nachtrust. Zo is het bekend dat koffie bijzonder negatief werkt om gemakkelijk in slaap te vallen. Maar ook uw leeftijd, uw geslacht, leefsituatie en uw algemene lichamelijke gezondheid zijn van invloed op uw nachtrust.
Hieronder vindt u een opsomming van belangrijke factoren die van invloed zijn op uw in- en doorslapen.
Daglicht
Gedurende de dag is het goed om veel daglicht krijgt…het liefst zonlicht. Daglicht zorgt ervoor dat uw lichaam doorheeft dat u overdag energie moet aanmaken om uzelf wakker te houden. Als het tegen de avond donker wordt weet uw lichaam dat het tijd is om te gaan slapen. Uw lichaam gaat dan melatonine (inslaap hormoon) aanmaken waardoor u slaperig wordt. Als u voldoende Melatonine aanmaakt wordt het inslapen makkelijker.
Vermijd blauw licht
Het blauwe licht wat uit tv’s, laptop- en computerschermen en lampen komt werkt negatief omdat het de aanmaak van Melatonine verstoord. Het blauwe licht komt ook uit zonlicht voort en zorgt er zodoende voor dat u wakker blijft, maar in de zonet benoemde bronnen zorgen hier nog eens in hogere mate voor. Hierdoor helpt het als u één uur voor het slapen gaan geen gebruik meer maakt van deze bronnen.
Juiste bed temperatuur
Om goed en fijn te kunnen slapen is de juiste temperatuur van goot belang. Als u het te warm of te koud heeft is het in- en doorslapen een stuk lastiger. Het is daarom van groot belang dat uw dekbed niet te warm of niet warm genoeg is. Zorg tegelijkertijd voor voldoende frisse lucht in uw slaapkamer. Het beste is uw slaapkamer temperatuur tussen de 17 en 19 graden.
Vermijd stress
Stress werkt bijzonder negatief om goed en fijn te slapen. Stress kan zich manifesteren in een onrustig, nerveus of opgejaagd gevoel en een verhoogde hartslag. Het lichaam blijft te alert, uw hartslag is verhoogd en u kunt de slaap niet gemakkelijk vatten. Stress maakt Cortisol aan waardoor er juist energie ontstaat. Cortisol wordt dus aangemaakt op het moment dat u stress ervaart. Hierdoor worden de cortisolwaarden te hoog waardoor het lichaam tijd nodig heeft om deze weer omlaag te krijgen. Probeer stress zo veel mogelijk te vermijden en verlaag uw stressniveau doormiddel van yoga, meditatie en of ademhalingsoefeningen voor het slapen gaan.
Militaire truc om snel in slaap te vallen
Ga op uw rug liggen en zorg dat u comfortabel ligt.
Begin met het ontspannen van uw gezicht en ontspan uw voorhoofd, ogen en mond.
Hierna ontspant u uw schouders. Beeld u in dat u uw schouders los laat hangen.
Ga langzamer ademen en ontspan hierbij uw borst bij het uit ademen.
Ga nu met uw aandacht naar uw armen en laat ook deze zo veel mogelijk ontspannen.
Als laatste ontspant u uw benen en uw enkels en voeten.
Beeld uzelf in dat op een heerlijk plek bent en blijf rustig ademhalen. U zult op deze manier snel in slaap vallen.
Algemene tips om beter te slapen
-Zorg voor de juiste balans tussen voldoende slaap en vrijetijd.
-Zorg ervoor dat u gedurende de avond ontspannen bent. Vlak voor het slapen kunt u het beste ontspanningsoefeningen doen of een korte meditatie.
-Ga elke avond om dezelfde tijd naar en bed en sta ook elke dag op dezelfde tijd op. Regelmaat is een onderdeel van een goede slaaphygiëne.
– Drink geen zoete dranken en of alcohol vlak voor het slapen gaan. Dit heeft namelijk een stimulerend effect op het lichaam.
– Als u net in bed bent gaan liggen zorg er dan voor dat uw ademhaling vertraagt. Hierdoor kom je makkelijk tot rust en ontspan je meer.
– Eet twee uur voor het slapen gaan niets meer. Als uw lichaam voedsel aan het opnemen is gaat het geen Melatonine (slaaphormoon) aanmaken.
– Als u negatieve gedachten heeft of u bent aan het piekeren probeer dit te veranderen door aan fijne en mooie dingen te denken.
– Gebruik een brainmachine. Een brain machine of ook mind machine genoemd ontspant het lichaam en de geest dmv geluidspulsen en lichtsignalen. Dit werkt verbazingwekkend goed om goed in – en door te slapen.
Ideale slaapkamer om snel in slaap te vallen
De ideale slaapkamer kan uw slaap enorm verbeteren. Geen geluiden, geen licht en de juiste slaapkamertemperatuur dragen allemaal bij aan een betere nachtrust. De beste slaapkamer temperatuur is tussen de 17 en 19 graden. Zorg ook voor frisse lucht want ook dit verbetert uw nachtrust. Als dit lastig is zou u kunnen overwegen een luchtreiniger op uw slaapkamer te plaatsen. Let er wel dat deze geluidloos is. Ook de kleuren die u gebruikt in uw slaapkamer zijn van invloed op uw nachtrust. Zorg voor groen of donkerblauw. Dit zijn rustgevende kleuren. Vermijd rood en geel want dit zijn actieve kleuren.
Zorg voor zo min mogelijk elektra en staal in de directe omgeving van uw bed. Dus geen stekkerblok onder uw bed of een wekkerradio of DECT-telefoon op uw nachtkastje. Deze zaken werken spierspanning verhogend en dat is precies verkeerdom. U moet juist zo veel mogelijk ontspannen zijn om goed en fijn te kunnen slapen.
Het matras, dekbed en hoofdkussen
Het matras, uw dekbed en uw hoofdkussen dienen goed bij u te passen. Als u het juiste “gereedschap” heeft zal dit uw nachtrust absoluut ten goede komen. U kunt beter ontspannen en de bed-temperatuur is perfect op u afgestemd. Deze zaken helpen mee om gemakkelijker te kunnen ontspannen waardoor u sneller in slaapt zult vallen en ook minder snel wakker wordt gedurende de nacht omdat u het te warm of te koud heeft gekregen. Zo ook de juiste ergonomie. Als u ergonomisch goed ligt zal u minder snel van houding hoeven te veranderen en zal u rustiger slapen.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Geef een reactie