Melatonine heeft meerde functies. Het is vooral bekend omdat het onze biologisch klok regelt. Melatonine is enorm belangrijk en dus niet alleen om goed te kunnen slapen. Melatonine is een belangrijke antioxidant die ons beschermt tegen de schadelijke effecten van straling, giftige stoffen en veel uit één lopende andere zaken regelt. Zo is het ook verantwoordelijk om mentaal krachtig te zijn en zorgt het voor minder rimpels. Melatonine herstelt bijvoorbeeld ook de schade aan ons DNA, remt het verouderingsproces en zorgt voor het resetten van diverse stofwisselingsprocessen zoals het opruimen van vrije radicalen.
Zo blijkt Melatonine wel 5 keer krachtiger te zijn dan vitamine C en 2 x krachtiger dan Vitamine E.
Het komt tot in de kern van iedere cel in ons lichaam, waardoor eventuele schade aan onze cellen en DNA beperkt wordt.
Hoe werkt Melatonine bij het slapen?
Als het lastig is om in te slapen heeft u zeer waarschijnlijk een Melatonine te kort. Melatonine wordt ook wel het in-slaap hormoon genoemd omdat het helpt om makkelijk en sneller in slaap te vallen.
Waardoor in- en doorslapen soms niet goed lukt
Slaapproblemen komen veel voor. Maar liefst één op de drie Nederlanders heeft regelmatig problemen met slapen. De slaapproblemen lopen uit één van niet goed in slaap komen tot ‘s nachts vaak wakker worden of veel te vroeg wakker worden. Dit kan te maken hebben met stress of piekeren over problemen. Maar slaapproblemen ontstaan ook vaak doordat uw biologische klok van slag is bijvoorbeeld door een jetlag. Slaapproblemen veroorzaken meer problemen dan de meeste mensen denken. Het lichaam heeft absoluut rust nodig om alle indrukken van de dag te kunnen verwerken en te regenneren. Doe er dus alles aan om uw slaapproblemen aan te pakken en op te lossen.
Wat is melatonine precies?
Wat is en doet melatonine in ons lichaam? Melatonine wordt aangemaakt in onze hersenen, om precies te zijn wordt het aangemaakt in de pijnappelklier. Melatonine regelt voor een groot deel onze biologische klok. Op het moment dat het donker wordt, neemt de aanmaak van melatonine toe. Melatonine zorgt ervoor dat u moe wordt en sneller in slaap valt. ‘s morgens neemt de aanmaak van weer af, waardoor u weer wakker wordt.
Slaapproblemen oplossen:
Drink zo min mogelijk cafeïne. Cafeïne houdt u juist wakker en dient u zo veel mogelijk te voorkomen als u lastig slaapt. Het duurt lang voordat cafeïne helemaal is afgebroken. Na 6 uur is nog steeds de helft aan de genomen cafeïne in uw lichaam.
Een donkere en stille slaapkamer. Als het donker is maakt het lichaam melatonine aan. Zorg daarom voor donkere verduisterende gordijnen!
Het drinken van alcohol kan juist zorgen voor onrustige nachten. Vermijd daarom het drinken van alcohol voor het slapen gaan.
Vermijd licht van uw telefoon en/of televisie vlak voor het slapen gaan. Het lezen van een ontspannen boek helpt u om gemakkelijker en sneller in slaap te vallen. Om goed te kunnen ontspannen voor het slapen gaan kan het helpen om meditatieoefeningen te doen.
Is melatonine ook goed voor doorslapen?
Melatonine werkt om makkelijker en sneller in slaap vallen, maar niet om beter door te slapen. Het heeft dus geen zin om extra melatonine in te nemen als u niet goed kan doorslapen. Hier voor zijn diverse slaapmiddelen verkrijgbaar. Pas echter wel op met het gebruik van slaapmiddelen aangezien deze zeer verslavend kunnen werken. Neem dit soort middelen dan ook altijd voor een korte tijdsduur.
Ouderen hebben minder slaap nodig
Het is absoluut niet waar dat naarmate we ouder worden we ook minder slaap nodig hebben. Het klopt wel dat ouderen minder goed slapen dan jongeren. Dit heeft echter niets met de slaap behoefde te maken maar puur en alleen met de afname van melatonine. De afname van de aanmaak van melatonine zorgt ervoor dat de hoeveelheid slaap ook afneemt. Hoe ouder we worden hoe minder melatonine het lichaam aanmaakt. Bij mensen boven de 50 jaar wordt er nog maar weinig tot geen melatonine meer aangemaakt. Dit is de reden waarom oudere mensen zonder melatoninesupplement minder goed slapen. Hieronder vindt u een grafiek waarop dat duidelijk zichtbaar is.
Hoe kunt u er zelf voor zorgen dat u voldoende melatonine aanmaakt?
Doormiddel van voeding kunt u de aanmaak van melatonine verbeteren. Let op! Vermijd het gebruik van deze smaakversterkers (E620-E625) deze verstoren namelijk de productie van melatonine.
– Tryptofaan zit o.a. in gevogelte, vis en sesamzaad
– Vitamine B6 in noten, banaan, haring
– Foliumzuur in groenten als spinazie, andijvie, snijbiet, broccoli
– B12 in dierlijke producten als ei, vis, gevogelte en vlees
– ijzer (Fe) in cacao, maanzaad, pijnboompitten en spinazie
– Magnesium in paranoten, cacao maanzaad, hennepzaad
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
5htp helpt mij goed. Kwam dit artikel tegen in verband met smaakversterkers. Reageer blijkbaar slecht op Vietnamese loempia’s. Wist wel dat er smaakversterker zit in Chinees eten maar niet bij stilgestaan dat het ook in loempia’s kan zitten.