Goed slapen helpt tegen het coronavirus

Goed slapen helpt tegen Corona

Goed slapen helpt tegen het coronavirus

Het is in de afgelopen decennia in talloze wetenschappelijke studies aangetoond dat slapen de beste manier is om het afweersysteem te wapenen. Een goede nachtrust is een krachtig wapen tegen de strijd tegen het coronavirus.

Volgens Monika Haack, psychoneuro immunologe aan de Harvard Medical School in Boston is er veel bewijs dat voldoende slaap helpt om het immuunsysteem te versterken. “We zouden veel doden kunnen voorkomen als we allemaal beter zouden slapen. Volgens mij moet daar meer onderzoek naar gedaan worden.” Bron.

De relatie tussen slapen en infecties

Door onderzoeken uit de zestigerjaren werd aangetoond dat honden en ratten die van al hun slaap werden beroofd, binnen een korte periode stierven. Maar ook mensen die aan ernstig slaaptekort lijden, ondervinden daar de bijzonder negatieve gevolgen van . De gevolgen zijn een verhoogd risico op type-2-diabetes, dementie, depressie en hart- en vaatziekten. Dit zijn ook mogelijke risicofactoren die de kans op besmetting met het coronavirus kunnen verhogen.

Volgens het Reed Army Instituut of Research, blijken mensen die moe zijn ook meer risico te nemen. Het Walter Reed-instituut heeft een speciale onderzoeksafdeling die zich bezighoudt met de gevolgen van slaaptekort. Als je te weinig hebt geslapen kun je jezelf gemakkelijk in gevaar brengen. Omdat je daarmee de kans op het maken van fouten aanzienlijk vergroot. Slapen is de beste remedie om je afweersysteem te versterken tegen verkoudheid, griep en andere luchtweginfecties.

Onderzoeken over slapen en het immuunsysteem

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de kans op ziektes vergroot wordt door slaaptekort. Zo blijkt bijvoorbeeld dat mensen met slaap te kort (bij vijf à zes uur per nacht slapen) sneller en vaker last hebben van verkoudheid en luchtwegaandoeningen dan mensen die 7 a 8 uur per nacht slapen. In sommige onderzoeken is alleen gekeken naar het verband tussen slaap en ziektes. Bij een onderzoek uit 2015 uitgevoerd door de University of California en de Carnegie Mellon University werden 164 gezonde volwassenen gevraagd te slapen met een tracker waarmee hun slaapgewoonten één week gevolgd konden worden. Na deze week kwamen de proefpersonen terug naar het lab om 5 druppeltjes met het Rhino-virus (normale verkoudheid) via de neus toegediend te krijgen. Hierna werden de proefpersonen voor 5 dagen in quarantaine gehouden om te kijken wie het meest kwetsbaar zou zijn.

Lees ook:  Passend matras kan reumapijn verminderen

Het virus ontwikkelde zich bij alle proefpersonen ongeacht de hoeveelheid slaap die ze hadden gekregen. Maar de proefpersonen die 6 uur slaap of minder hadden geslapen bleken een 4,5 keer grotere kans om symptomen van verkoudheid te ontwikkelen in vergelijking met de proefpersonen die 7 uur of meer per nacht hadden geslapen. Het Rhinovirus is goed te vergelijken met het coronavirus want onze immuunrespons is bij beide virussen om en nabij gelijk. “Keer op keer konden we aantonen dat mensen die te weinig slaap hadden gekregen een groter risico liepen om besmet te worden als we ze aan een virus blootstelden,” zegt hij. “Het is duidelijk dat slaap een rol in onze gezondheid en ons welzijn speelt.”

De relatie tussen slaap en het afweersysteem

Langzaam maar zeker ontstaat er een beeld waarom er zo’n duidelijk verband bestaat tussen slaap en het afweersysteem. Slaap heb je nodig om infecties af te weren echter is nog steeds niet duidelijk hoe dat precies in zijn werk gaat. De menselijke T cellen worden vaak omschreven als de ‘soldaten’ van het afweersysteem omdat deze cellen de binnendringende ziekteverwekkers aanvallen en bestrijden. Maar volgens onderzoekers trekken T-cellen zich normaal gesproken uit de bloedbaan terug en concentreren zich in lymfe om eventuele ziekteverwekkers op te wachten.

Uit dit onderzoek bleek dat één nacht van te weinig slaap al genoeg is om de T-cellen weer in de bloedbaan te laten circuleren. Hierdoor zijn de T-cellen minder goed in staat om binnendringende virussen te lokaliseren en erop te reageren. Dus als je te weinig slaap krijgt vermindert dit ook het vermogen van de T-cellen om virusdeeltjes actief te bestrijden. Onderzoeken over het verband tussen slaap en het immuunsysteem laten overtuigende aanwijzingen zien dat slaap het afweersysteem duidelijk versterkt.

Lees ook:  Weerstand versterken door goed te slapen

Slaapkwaliteit en ons immuunsysteem

Kleine slaapstoornissen zorgen feitelijk al voor een verzwakt immuunsysteem en verhogen het risico op een verkoudheid. Maar het gaat niet alleen om de hoeveelheid slaap maar ook over de kwaliteit van de slaap. Want het is ook de kwaliteit van de slaap die zorgt voor de kracht van ons immuunsysteem. Hoe bereiken we een kwalitatief goede slaap? De slaapkwaliteit wordt mede bepaald door het slaap gereedschap (het matras, hoofdkussen en dekbed). Hoe beter dit bij de slaper past hoe fijner hij of zij zal slapen en hoe beter de slaapkwaliteit wordt. Het juiste matras zal voor een correcte ondersteuning en comfort zorgen én zodoende voor een betere nachtrust. Hier leest u wat tips het het kiezen van beste matras voor u en hoe u een het beste hoofdkussen kunt uitzoeken.

Het dekbed voor de juiste bed temperatuur en het hoofdkussen voor de juiste nekhouding. Het helpt ook als u zorgt voor ontspanning vóór het slapen gaan. U kunt uw slaapkwaliteit verhogen door één uur voordat u gaat slapen de lichten te dimmen, uw TV of computer uit te zetten én géén nieuws meer tot u te nemen. Probeer minimaal zeven uur per nacht te slapen. Succes!

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geen reacties

Janneke

Goed slapen is wel belangrijk maar virussen zijn geen ziekteverwekkers en je lichaam hoeft er ook niet tegen te vechten. Exosomen of virussen zijn lichaamseigen stofjes. Verkoudheid en griep zijn eigenlijk een ontgiftingsmechanisme van je lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *