Goed slapen helpt tegen chronische pijnklachten

Maar als je nou niet kan slapen van de pijn? De Universiteit van Warwick deed onderzoek over hoe het nadenken over pijnklachten kan leiden tot slecht slapen én nog meer pijn. Dit onderzoek toonde aan dat pijnklachten zoals rugpijn, fibromyalgie en reumatoïde artritis in rechtstreeks verband staan tot negatieve gedachten over slapeloosheid en pijn. Goed slapen helpt enorm om beter om te kunnen gaan met (chronische) pijn. Vaak zitten patiënten in een vicieuze cirkel waarbij de pijn tot slapeloosheid kan leiden, en slecht slapen de pijn vervolgens weer verergert.

Gedachten en slaapproblemen

De invloed van gedachten kunnen indirect of direct van invloed zijn op gedrag en emoties. Dit heeft dus ook betrekking op hoe we denken over chronische pijn en slaap. Bij negatieve gedachten over de slaap zal de pijn hierdoor een verstorende factor voor de nachtrust worden wat weer leidt tot nog meer pijn.

Het is dus van belang dat je je aandacht richt op andere zaken dan pijn of niet kunnen slapen. Waar je je aandacht op richt wordt uitvergroot!

Beter slapen met minder pijnklachten?

Wat kun je doen om dit proces weer om te draaien en weer beter en zelfs goed te kunnen slapen? We weten nu dat het nadenken over de slaap en pijn leidt tot meer pijn en een slechte nachtrust. Maar hoe kun je pijn nu wegdenken? Het beste begin je met geen negatieve gevoelens te uiten over pijn en slapen. Dit zorgt ervoor dat de pijnklachten niet in het middelpunt van de belangstelling staan. Je bent erbij gebaat om je negatieve gedachten aan te passen. Cognitieve gedragstherapie kan helpen tot het verminderen van chronische pijnklachten en leidde tot betere slaap.

Lees ook:  Disrupted Sleep Phase Syndrome, wat is het?

Onderzoeker mevrouw Tang zegt hierover het volgende: “Je gedachten kunnen een directe- of indirecte impact hebben op je gevoelens en zelfs op wat we fysiek ervaren. Als jij jezelf mentaal gezien ervan weet te overtuigen dat je goed zal slapen, dan kan dit z’n weerslag vinden in hoe je lichaam reageert.”

Proeftijd op nieuw matras

De laatste jaren is het vrij normaal dat je een nieuw matras of bed thuis op proef kan krijgen. Het mentale effect van het op proef hebben van een nieuw bed of matras spreekt boekdelen. Het is op vallend hoeveel mensen echte slaapproblemen ontwikkelen na aanschaf van een nieuw matras. Doordat het matras op proef is wordt er met name gekeken wat er niet fijn is aan het matras. Dit wordt vervolgens uitvergroot waardoor alle aandacht naar de pijnplekken gaat. Als je een nieuw matras op proef hebt probeer je aandacht dan te focussen op wat er wel fijn en prettig is aan het matras en je zal zien dat je het matras opeens veel fijner vindt. Succes!

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *