Fibromyalgie en slaapproblemen

Slaapproblemen en fibromyalgie

Bekijk de matras.info video

Fibromyalgie is een aandoening die zorgt voor reumatische, chronische pijn. Deze pijn heeft veel invloed op het dagelijks leven en de nachtrust. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om het leven met fibromyalgie dragelijker te maken. In dit artikel vertel ik u over fibromyalgie, de klachten die er bij komen kijken, de slaapproblemen en wat u er tegen kunt doen.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in bindweefsel en spieren. Het woord fibromyalgie is een samenstelling van drie verschillende woorden; fibro staat voor bindweefsel, dit is het weefsel dat de spieren met de botten verbindt. Myo staat voor spierweefsel en algie staat voor pijn. Het is een verzameling van meerdere chronische pijnsymptomen die verspreid zitten door het hele lichaam. Helaas is er nog weinig bekend over fibromyalgie en weten we geen duidelijke oorzaak of medicijn voor deze aandoening. Mensen met fibromyalgie hebben pijn die zich verplaatst door het hele lichaam. Daarnaast hebben deze mensen pijnplekken in spieren en bijna altijd last van vermoeidheid. Daarnaast kunnen mensen met fibromyalgie de volgende klachten ervaren:

  • Hoofdpijn
  • Slaapproblemen
  • Kaakpijn
  • Depressies
  • Geheugenverlies
  • Concentratieproblemen
  • Huidirritatie
  • Pijn in gewrichten

Fibromyalgie komt het meest voor bij vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar.

Pijnpunten fibromyalgie

Welke klachten komen er kijken bij fibromyalgie?

De eerste klacht die bij fibromyalgie ontstaat zijn pijnklachten in combinatie met algehele stijfheid en vermoeidheidsklachten. Vaak zijn deze klachten zo heftig dat ze grote invloed hebben op het dagelijks leven. Dagelijkse activiteiten zoals lopen, werken en sporten worden steeds moeilijker en zijn in sommige gevallen zelfs niet meer te doen. Fibromyalgie zorgt dus voor een combinatie van klachten die het dagelijks leven ingrijpend kunnen veranderen.

Pijn, algehele stijfheid en ongemak, vermoeidheid en stemmingswisselingen kunnen bij mensen met fibromyalgie allemaal tegelijkertijd voorkomen. De pijn zit vooral in de spieren, het bindweefsel en in de gewrichten. Niet alleen kunnen deze klachten het dagelijks leven enorm beïnvloeden, ook de nachtrust lijdt er vaak enorm onder. De wisselende pijnklachten zorgen voor onrustige nachten en maken het in- en doorslapen lastiger. Daarnaast is het zelfs zo dat fibromyalgie ook een negatief effect heeft op de aanmaak van melatonine, waardoor het inslapen sowieso lastiger gaat.

Pijn en stijfheid in spieren en gewrichten door fibromyalgie

Ieder mens heeft wel eens last van stijfheid en pijn in de spieren en gewrichten, bijvoorbeeld door een verkeerde zit- of lighouding, een griepje of overbelasting. Gelukkig gaan deze klachten vanzelf zelf weer over. Mensen met fibromyalgie hebben veel langer last van dit soort klachten en ze kunnen zelfs niet helemaal meer weggaan. Als ze lang in dezelfde houding zitten of liggen kunnen de spieren en gewrichten heel stijf gaan aanvoelen. Hierdoor kan het bijvoorbeeld moeilijk worden om uit een stoel op te staan of ’s ochtends uit bed te komen. Omdat het lastiger is om te bewegen met fibromyalgie ontstaat krijgen deze mensen snel te maken met krachtverlies en slappere spieren. Het tillen van boodschappen of iets anders zwaars wordt hierdoor veel moeilijker.

Als u niet meer goed kan werken, laat staan wandelen of fietsen, dan heeft dit natuurlijk een enorme invloed op het dagelijks leven. Als u daarnaast ook nog eens heel slecht slaapt en dus (over)vermoeid raakt, ontstaan er al snel somberheidsklachten. Daarnaast kan dit het immuunsysteem ook erg beïnvloeden, waardoor mensen met fibromyalgie bovenop alle pijn en ongemak ook nog eens sneller ziek worden.

Slaapproblemen en fibromyalgie

90 procent van alle fibromyalgiepatiënten heeft last van slaapproblemen. Het is niet duidelijk of deze slaapproblemen een direct gevolg zijn van de fibromyalgie, of dat de slechte nachtrust wordt veroorzaakt door overdruk op de pijnpunten die worden veroorzaakt door fibromyalgie. Wat we wel weten is dat hoe minder drukpunten u ervaart, hoe minder pijn u door de nacht heen zal hebben. Het juiste matras kan dus absoluut bijdragen aan een betere nachtrust.

Traagschuim helpt het beste bij slaapproblemen door fibromyalgie

Ik heb zelf de hoofdredactrice van het FES, een magazine over fibromyalgie geholpen met het vinden van het juiste matras. Hierdoor heb ik enorm veel mensen met fibromyalgie leren kennen en mogen helpen met het vinden van het juiste matras. Traagschuim werkt in bijna alle gevallen het beste, mits het in de juiste stevigheid gekozen wordt. Juist de stevigheid maakt het verschil voor mensen die kampen met fibromyalgie. Voor ieder mens is slapen enorm belangrijk, want het lichaam regenereert gedurende de nacht. Daarom is een zo goed mogelijke nachtrust voor mensen met fibromyalgie nog belangrijker.

Lees ook:  Behandeling van slaapstoornissen bij ouderen

Traagschuim helpt dus verreweg het beste bij de meeste fibromyalgiepatiënten. Dit komt doordat traagschuim drukverlagende eigenschappen heeft. Hierdoor zal de druk op de pijnpunten in het lichaam minder zijn en heeft u ’s nachts minder last van ongemak en hoeft u ook minder te draaien.

Pijn en stijfheid bij het opstaan door fibromyalgie

Zoals eerder aangegeven is de juiste stevigheid van enorm belang. Mensen denken snel dat ze een zacht matras nodig hebben om minder druk te ervaren, maar dit kan er juist voor zorgen dat u door het traagschuim heen komt te liggen op de stevige drager. Elk traagschuim matras heeft namelijk een stevige drager nodig die zorgt voor de steun. Een matras van geheel traagschuim biedt namelijk geen steun, waardoor u er helemaal in zou komen te liggen. Het is dus aan te raden om de stevigheid echt op basis van uw lengte, gewicht en slaaphouding te kiezen. Zo zorgt u ervoor dat u niet door de traagschuimlaag heen ligt. Het matras dat ik echt kan aanraden is het Premium Support traagschuim matras.

Het belang van goede slaap bij fibromyalgie

Wat er allemaal precies gebeurt als we slapen is nog onbekend, maar waar de meeste slaaponderzoeken het wel over eens zijn is dat we gedurende de nacht regenereren. Dit komt doordat er ’s nachts groeihormonen vrijkomen voor uw spieren, waardoor deze zich kunnen herstellen en repareren. Wanneer u (te) weinig slaapt, maakt uw lichaam te weinig groeihormonen aan waardoor uw spieren zich niet volledig kunnen herstellen.

Uit meerdere onderzoeken is ook gebleken dat mensen die slaapproblemen hebben ook een tekort hebben aan serotonine en dopamine. Deze twee hormonen zijn direct gelinkt aan goed diep slapen en creëren een buffer tegen pijn. Zeer waarschijnlijk zorgt een tekort aan deze twee hormonen de overgevoeligheid voor pijn en slaapproblemen. De meeste mensen die last hebben van slaapproblemen vallen uiteindelijk wel gewoon in slaap, maar zullen niet goed doorslapen en worden de volgende dag niet uitgerust wakker. Het is dus belangrijk dat u zo goed mogelijk slaapt om de klachten van fibromyalgie te verminderen.

Andere tips om goed te slapen met fibromyalgie

Naast het kiezen van een goed, drukverlagend matras zijn er nog een aantal andere dingen die u zou kunnen proberen om beter te slapen:

  • Zorg ervoor dat uw slaapkamer vrij is van prikkels – Voor iedereen is een rustgevende slaapkamer belangrijk, maar voor mensen die last hebben van slaapproblemen nog belangrijker. Zorg ervoor dat uw kamer opgeruimd is en dat de verlichting rustgevend is. Daarnaast is het belangrijk dat uw slaapkamer helemaal donker is als u gaat slapen. Zorg dus voor goede gordijnen of rolluiken.
  • Slaap bij als u gedurende de nacht niet goed geslapen heeft – Als u een nacht slecht geslapen heeft, is het heel verstandig om overdag bij te slapen. Oververmoeidheid kan er namelijk voor zorgen dat u ’s avonds nog minder goed in slaap kan vallen, waardoor u in een vicieuze cirkel terecht kan komen.
  • Zorg voor frisse lucht en een comfortabele temperatuur in uw slaapkamer – Frisse lucht en een aangename slaapkamertemperatuur zijn twee factoren die belangrijk zijn voor een goede nachtrust. Laat uw kamer overdag goed doorluchten, maar laat hem ook opwarmen voordat u gaat slapen.
  • Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta ’s ochtends op hetzelfde tijdstip op – Hiermee versterkt u uw slaapritme. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam elke avond vanzelf moe wordt en u makkelijker in slaap valt. Om dit slaapritme verder te versterken is het ook belangrijk om uw ’s ochtends meteen bloot te stellen aan natuurlijk licht. Ga na dat u op bent gestaan bijvoorbeeld even naar buiten of even in de zon staan voor uw raam.
  • Zorg ervoor dat u overdag voldoende beweegt – Voldoende beweging overdag zorgt ervoor dat uw lichaam ’s avonds moe is en dat u gemakkelijker in slaapt valt. Probeer dus zo veel u kunt te bewegen. Dit kunnen korte wandelingen zijn of een aantal gemakkelijke oefeningen.
  • Lees een fijn boek voordat u gaat slapen – Om goed in te kunnen slapen is het belangrijk dat uw hoofd ook ontspannen is. Het lezen van een fijn boek helpt daar heel erg bij. Lees geen boek waar u juist van gaan peinzen of onrustig van wordt. Mocht u gedurende de nacht weer wakker worden, ga dan nog even lezen totdat u weer moe wordt.
Lees ook:  Waarom slaapmiddelen niet langdurig gebruiken?
Voldoende bewegen helpt tegen de pijnklachten van fibromyalgie

Wat moet u weten over de pijn bij fibromyalgie?

Mensen met fibromyalgie hebben meestal last van een zeurende, brandende, stekende of snijdende pijn op verschillende plekken in hun lichaam. Veel voorkomende pijnplekken zijn:

  • Pijn in het hoofd
  • Pijn in de nek
  • Pijnlijke schouders
  • Rugpijn
  • Pijn of de borst
  • Pijn in het bekken
  • Pijnlijke knieën en enkels

Gevolgen van de pijn bij fibromyalgie

Door de constante pijn, de vermoeidheid en alle extra ellende die fibromyalgie met zich meebrengt, kunt u behoorlijk uit uw doen raken en kan het zo zijn dat er andere klachten en gevoelens ontstaan. Deze klachten en gevoelens kunnen zijn:

  • Oververmoeidheid
  • Somberheid, depressies en angsten
  • Onzekerheid en twijfel
  • Aandacht- en concentratieproblemen
  • Warrigheid en vergeetachtigheid
  • Boosheid en irritatie

Er kunnen ook andere klachten ontstaan die u niet gelijk aan fibromyalgie zou kunnen linken. Zo kunt u bijvoorbeeld last krijgen van een prikkelbare darm met darmkrampen, buikpijnen met wisselende ontlasting (diarree of juist verstoppingen). Ook krijgen sommige mensen last van opgezwollen vingers, handen, enkels en onderbenen. Bij koud weer kunnen deze klachten verergeren.

Klachten en pijnpunten bij fibromyalgie

Hoe ontstaat fibromyalgie?

Over het ontstaan van fibromyalgie is helaas nog zeer weinig bekend. Mensen met fibromyalgie hebben verder geen afwijkingen in hun spieren en gewrichten vergeleken met mensen die de aandoening niet hebben. Er wordt aangenomen dat er bij mensen met fibromyalgie iets fout gaat in de hormoonhuishouding en in de hersenen. Neurotransmitters, de stofjes die bepaalde spieren aansturen, lijken niet goed hun werk te doen. Wel is duidelijk dat mensen met fibromyalgie vaak gevoelig of zelfs hoog sensitief zijn. Bij fibromyalgie is er geen sprake van ontstekingen en het lichaam raakt ook niet beschadigd door de aandoening zelf. Meestal gaat de gezondheid en de conditie achteruit omdat mensen met fibromyalgie minder bewegen en slecht slapen.

Adviezen bij fibromyalgie

Uw conditie is enorm belangrijk. Het is daarom aan te raden om zo veel mogelijk in beweging te blijven. De pijn- en vermoeidheidsklachten worden nog erger wanneer uw conditie achteruitgaat. Genoeg lichaamsbeweging helpt tegen slaapproblemen en somberheid en zorgt ervoor dat uw lichaam soepeler blijft. Ondanks de pijn is het toch aan te raden om in beweging te blijven en bijvoorbeeld een stukje te gaan wandelen. Ook zwemmen is erg goed. Als u gaat beginnen met meer bewegen is de kans groot dat de pijnklachten in het begin erger worden. Het is belangrijk om dan juist door te gaan. Als u extra last heeft nadat u heeft bewogen is het goed om een warme douche te nemen. Ga daarnaast op tijd naar bed en sta meteen op als u wakker bent. Eet en drink gezond en neem voldoende rust.

Wat verergert fibromyalgie?

Stress verzwakt het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel. Daarnaast zorgt stress voor meer spanning in het lichaam waardoor het lichaam reageert met de verschijnselen van fibromyalgie. Ook het minder gaan bewegen door de pijnen zorgt ervoor dat de pijn juist erger wordt. De pijnen zullen de stress in het lichaam verergeren waardoor u juist meer pijn zal voelen. Daarom is het belangrijk om te blijven bewegen en zo veel mogelijk te ontspannen.

Uit onderzoek naar fibromyalgiepatiënten is gebleken dat zij een te hoge spierspanning hebben. Daarnaast heeft 90% van de mensen met fibromyalgie last van slaapproblemen. Deze slaapproblemen zorgen ervoor dat zij moeilijk in slaap vallen, regelmatig wakker worden en niet uitgerust opstaan.

Heb ik fibromyalgie?

Of u fibromyalgie heeft is niet zo één, twee, drie te zeggen. Er zijn een aantal voorwaarden opgesteld door mensen die zich intensief bezighouden met de aandoening die hier mee zekerheid over kunnen bieden. Iemand met fibromyalgie heeft:

  • Pijn die langer dan drie maanden aanhoudt
  • Onverklaarbare stijfheid die langer aanhoudt dan drie maanden
  • Bovenstaande klachten op tenminste drie verschillende plekken in het lichaam
  • Pijnplekken in het bekken, de billen en/of de benen die zich verplaatsen
  • Pijnplekken die zich voordoen zowel links als rechts in het lichaam

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.