Stress nummer één oorzaak van slecht slapen

Uit een recent onderzoek (2019) van het CBS blijkt dat een kwart van de Nederlanders slecht slaapt. In de praktijk houdt dit in dat u urenlang wakker ligt in bed en naar het plafond lig te staren. Mensen die dit kennen weten hoe enorm vervelend en frustrerend dit kan zijn. Maar waar ligt dit aan en hoe is dit op te lossen?

Stress

Eén van de grootste oorzaken van slecht slapen is stress. Stress veroorzaakt spierspanning en het is juist ontspanning die nodig is om goed te kunnen in- en doorslapen. Goed slapen ‘s nachts begint overdag. Elk mens zou gedurende de dag even zijn of haar ademhaling moeten controleren op meerdere tijdstippen van de dag. Ademt u ter hoogte van uw buik of borstkas? Als u ter hoogte van uw buik ademt gaat het goed met uw stressniveau. Ademt u ter hoogte van uw borstkas is uw stressgehalte te hoog. In dit geval is het effectief om wat ademhalingsoefeningen te doen.

Cortisol

Cortisol is een hormoon dat ervoor zorgt dat u wakker wordt in de ochtend. Maar het is ook een stress hormoon. Bij veel mensen vermindert dit hormoon vrijwel niet gedurende de dag door impulsen en spanning.  Hun stressniveau daalt dus op geen enkel moment, hierdoor ontstaat er een teveel aan cortisol op  het moment dat u wilt gaan slapen. Dit is zeer negatief en verstoort de nachtrust drastisch.


Wat voor mensen slapen het slechtst? Perfectionisten, mensen met een slecht zelfbeeld, angstige mensen en mensen die negatief denken. Deze mensen hebben meer kans op een slechte nachtrust door het zo genoemde ”piekergedrag”. Een oplossing kan zijn om een piekerdagboekje te maken, schrijf hierin hoe je dag is verlopen. Op deze manier zorgt u ervoor dat u uw dag al verwerkt heeft voordat u gaat slapen. Hiermee voorkomt u het piekeren en dit kan al ontzettend helpen om beter te slapen!   

Lees ook:  De invloed van slaap op onze mentale gezondheid

Slaapritme

Een goed ritme is bijzonder belangrijk. Breng structuur toe aan uw dag, beweeg en eet op vaste tijdstippen en bouw uw dag rustig af. Pak bijvoorbeeld een boek om tot uzelf te komen. Vermijd ook het eten van suikers na het avondmaal, dit zal namelijk uw bloedsuikerspiegel laten schommelen waardoor er adrenaline vrijkomt wat juist niet helpt bij het inslapen.

Sommige mensen hebben last van een aangeleerde slapeloosheid door overdag al te zeggen dat ze die nacht weer moeilijk kunnen slapen. Denk juist andersom, heb het vertrouwen dat u een goede nachtrust zal gaan hebben. Met deze denkwijze heeft u al een voorsprong op mensen die er niet zo in staan. 
Als u dit lastig vindt kunt u door middel van therapie weer vertrouwen krijgen in uw slaap.

Meer lezen over het verbeteren van uw slaapritme? Klik hier.
CBS onderzoek, klik hier.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *