Fris wakker worden zonder slaaprimpels

Pure zijde is een materiaal met hydraterende eigenschappen voor de huid. Een zijden kussensloop is een 100% natuurlijk product, opgebouwd uit snaren van aminozuren (eiwitten) met dezelfde pH-waarde als onze huid en ons haar. Zijde is huidvriendelijk en bevordert heling van de huid. Daarom wordt zijde ook gebruikt in cosmetische producten. Dermatologen en andere experts bevelen het slapen op zijde van harte aan. Slapen op katoen staat namelijk in de top 5 van de oorzaken van rimpels!

Bedhead en slaaprimpels

Slapen op een zijde kussensloop zorgt er bovendien voor dat uw haar langer mooi blijft, het niet breekt en u wakker wordt zonder klitten in uw haar. Daarnaast slaap zijde ook heerlijk; het is verkoelend wanneer het warm is en verwarmend wanneer het koel is. Daarnaast is een zijde kussensloop geschikt bij allergie en helpt het tegen nachtelijk zweten. Ook heeft zijde een helende werking omdat het vocht inbrengt. De helende werking van zijde op de huid is te danken aan het eiwit fibroïne. Dit eiwit komt alleen voor in kussenslopen van 100% zijde.

Wat is echte zijde?

Echte zijde is een natuurvezel, opgebouwd uit eiwitten. Soms wordt zijde verward met satijn. Een adviseur van de Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit vertelt me over de Verordening (EG) nr. 1007/2011 over verschillende textielvezelbenamingen. Hij stelt dat de benamingen ‘pure zijde’, ‘100% zijde’ en ‘zuiver zijde’ alleen gebruikt mogen worden wanneer men spreekt over 100% echte zijde. Dit is zijde die uitsluitend bestaat uit vezels afkomstig van zijde voortbrengende insecten, zoals de Bombix More, een zijde makende mot.

Lees ook:  Inslaapproblemen verhelpen zonder medicatie

Hoe onderscheid je echte zijde van satijn-polyether?

Satijn is technisch gezien de naam van een weeftechniek, waardoor er een glanzende stof ontstaat van katoen, polyester of zijde. Met satijn bedoelt men vaak 100% polyester met een aparte weeftechniek. Polyester is een kunststof die gemaakt wordt van aardolie. Soms wordt satijn per vergissing zijde genoemd. Dit is ook begrijpelijk, want in de jaren 70 mocht je op het waslabel van polyester kleding zetten dat het van zijde gemaakt was. Inmiddels is de term ‘zijde’ beschermd bij EG-wetgeving. Het verschil tussen zijde en satijn-polyether is tegenwoordig dus makkelijk te herkennen door in het waslabel te kijken.

Verschillende soorten wilde zijde

Wilde zijde is te herkennen aan de kleur en de vezel. Het heeft namelijk een licht bruine kleur en een kortere vezel. Moerbeizijde heeft daarentegen een beige kleur en een veel langere vezel. Hierdoor voelt moerbeizijde extra zacht en krijgt het een mooie glans. Ook is de draad van moerbeizijde sterker en dunner. Het beste kiest u voor moerbeizijde omdat dit betere waardes heeft en mooier en gladder blijft.

Het slapen op zijde zorgt er dus voor dat je ’s ochtends veel frisser opstaat en minder slaaprimpels hebt.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.