Veel mensen denken dat als ze zich fitter willen voelen, ze iets moeten veranderen aan hun eet gewoonten of meer moeten bewegen. Echter is uw slaappatroon veranderen een van de beste oplossingen naar een gezonder leven!
Volgens hersenwetenschapper Matthew Walker zijn veel mensen zich er niet van bewust hoe ongelooflijk belangrijk slaap is. Wie een aantal dagen achter elkaar zes uur of minder slaapt, heeft al duidelijk minder energie, voelt zich minder vrolijk en kan zich minder goed concentreren.
Op lange termijn heeft slecht slapen echter nog veel meer vervelende effecten.
Je hebt bijvoorbeeld meer kans op neurologische – en psychische aandoeningen, maar ook uw fysieke gezondheid dendert achteruit.
Langdurig slaapgebrek kan zorgen voor hartproblemen, overgewicht en diabetes.
Matthew Walker spreekt daarom over de niet-onderhandelbare 8 uur; hij is ervan overtuigd dat ieder mens minstens 8 uur slaap nodig heeft.
Die 8 uur slaap mag u volgens meneer Walker opdelen. Ieder mens heeft namelijk een middagdip en in veel landen is het dan heel normaal om een middagdutje te doen. Echter zijn wij ,in onze vluchtige maatschappij, niet gewend dit te doen.
Valt u wel makkelijk in slaap maar altijd laat in de avond? Misschien bent u dan wel een ‘nachtuil’.
De mensheid bestaat voor 40 procent uit vroege vogels, voor 30 procent uit nachtuilen en de overige 30 procent zit daar precies tussenin. Het kan dus zomaar zo zijn dat je gewoon geen ochtendmens bent. Dikke pech in een maatschappij waarin 9:00 uur een heel gewone tijd is om aan de werkdag te beginnen maar wel goed om te weten dat je er zelf niets aan kunt doen.
Onze 5 beste tips voor een goede nachtrust.
1 – ’s Avonds frisse lucht
Frisse lucht kan heel goed helpen om ’s avonds lekker in slaap te vallen. Het beste kan je daarom na het avondeten nog een lekkere wandeling maken. Wandelen maakt namelijk het hormoon Serotonine aan. Dit hormoon kan er weer voor zorgen dat u makkelijker in slaap valt.
2 – Houdt u aan een slaappatroon
Veel mensen vinden het prettig om in het weekend wat later naar bed te gaan en uit te slapen. Echter is dit voor het bioritme niet zo’n goed idee. Als u zich houdt aan een slaappatroon/ritme dan kan dat heel bevorderlijk zijn voor de nachtrust.
3 – Cafeïne? Tot ongeveer 15:00 uur
Een kopje koffie of thee ’s avonds is heerlijk, maar om makkelijk in slaap te vallen is het niet zo verstandig. Alles waar cafeïne in zit, houdt u namelijk wakker. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat cafeïne 6 uur nodig heeft vooraleer de werking gehalveerd is.
Meer leren over goede voeding voor uw nachtrust? Klik hier.
4 – Denk aan fel licht
Licht heeft invloed op uw energieniveau. Zorg dat u overdag voldoende direct daglicht opvangt.
’s Ochtends vroeg helpt fel licht om wakker te worden en energiek de dag te beginnen. Aan het eind van de dag is het juist verstandig om alle lichten te dimmen. Zo maken onze hersenen het slaaphormoon melatonine aan waardoor u makkelijker in slaap valt.
5 – Maak er geen strijd van
Tot slot; maak er geen strijd van. Lukt slapen niet? Probeer dan een tijdje iets ontspannends te doen zoals bijvoorbeeld een boek lezen. Ga echter niet op je telefoon! ( dit is weer fel licht wat er voor zorgt dat je wakkerder wordt).
Je gedachten afleiden van het ‘moeten slapen’ helpt om ontspannener te raken.
Meer leren over slaaptekort? Klik hier.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Geef een reactie