De juiste slaapkamer temperatuur heeft en groot effect op onze nachtrust. Om goed te slapen moet je je volledig ontspannen. Als je slaapkamer te warm of te koud is zal je meer moeite hebben om in slaap te kunnen vallen. Hoewel we allemaal anders zijn is er een meest ideale temperatuur om in te slapen.
Maar wat is de beste slaapkamertemperatuur? Voor de meeste mensen is dit tussen 17-18 graden. Als we het te warm hebben gaan we zweten en gaan we onrustig slapen. Bij oververhitting kunnen er gemakkelijk nachtmerries ontstaan. Bij een te koude slaapkamer kan je moeilijker inslapen. Dit komt doordat je, als je het koud hebt, lastiger kunt ontspannen. Zorg dus voor de ideale temperatuur voor zowel je slaapkamer als onder je dekbed of laken. Wat is de beste slaaptemperatuur voor in bed en hoe bereiken we de meest ideale slaapkamer temperatuur?
De meest ideale slaapkamertemperatuur om in te slapen
De beste slaapkamertemperatuur is net iets lager dan een comfortabele temperatuur in je woonkamer wanneer je wakker bent. Als het bedtijd wordt, begint onze eigen temperatuur te dalen en worden we slaperig. Het helpt ons om in een koelere kamer te zijn want dit zal ons sneller moe en slaperig laten voelen. Als je slaapkamer te warm is, blijft jouw eigen lichaamstemperatuur hoger en profiteer je niet van deze natuurlijke slaperigheid.
Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor temperaturen en slapen beter in een koelere slaapkamer. Als de slaapkamer voor een kind te warm is zal het kind onrustig slapen en kan dit ademhalingsmoeilijkheden of andere luchtwegproblemen veroorzaken. Ook ouderen hebben sneller en meer last van een te warme slaapkamer. Een te hoge slaapkamertemperatuur kan voor ouderen bijdragen tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaanvallen, beroerte en astma.
Het belang van de juiste temperatuur tijdens het slapen
Als je gaat slapen zakt de temperatuur van je lichaam. Als de temperatuur in je slaapkamer en in je bed (onder je dekbed) niet te veel afwijkt en niet te warm is, werkt dit proces prima. Maar in veel slaapkamers is dit echter een groot probleem.
Vaak is de afwijking van de ideale lichaamstemperatuur en de slaapkamertemperatuur te groot waardoor het lichaam de ideale temperatuur niet kan bereiken. Meestal heeft iemand het te warm waardoor dit dus resulteert in een ongezonde en slechte nachtrust hebben.
Te warm slapen
Je kunt beter in een te koud bed als in een te warm bed slapen. Een te koud bed kun je gemakkelijk verwarmen, terwijl een te warm bed lastig is af te koelen. Maar het is voor slapen sowieso beter als je het koeler hebt dan warmer. Het is nu wetenschappelijk bewezen dat slapen in een te warme slaapkamer het lichaam ontregelt. Als je vaak in een te warme slaapkamer slaapt, zal dit op termijn nadelige gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid. Hieronder vind je een paar feiten over te warm slapen:
- Je gaat er onrustig door slapen
- Je slaapt minder uren
- Het kost meer tijd om in slaap te vallen
- Je wordt vaker wakker gedurende de nacht
- Je zal vermoeider wakker worden
Kortom, de effecten van een te warm bed of slaapkamer zijn bijzonder negatief. Het is dus aan te raden dit te veranderen als je er zelf ook last van hebt of weet dat je bed vaak eigenlijk te warm is.
De meest ideale slaapkamertemperatuur
De beste temperatuur is sterk afhankelijk van persoon tot persoon, maar gemiddeld is de beste slaapkamertemperatuur 18 graden. Je kunt vrij gemakkelijk kijken wat voor jouzelf de beste temperatuur is door zelf uit te testen bij welke temperatuur je het snelst in slaap valt. Kijk ook gelijk hoe je je ‘s morgens voelt. Ben je uitgeslapen of ben je nog moe? Kijk dus welke temperatuur voor jouzelf het beste werkt en zeer waarschijnlijk zal deze tussen de 17 en 19 graden liggen.
Voor kleine kinderen en baby’s is 18 graden ideaal
Ook voor kleine kinderen en baby’s is een goede temperatuur van de slaapkamer belangrijk. Kleine kinderen en baby’s kunnen hun eigen lichaamstemperatuur namelijk zelf nog niet goed regelen. Volwassenen kunnen het dekbed even van zich afleggen als ze het te warm krijgen. Een klein kindje of baby kan dat zelf nog niet. Vooral een te warme slaapkamer werkt voor kleintjes niet goed en kan soms zelfs gevaarlijk want een baby raakt al snel oververhit. De beste slaapkamertemperatuur voor een baby kan beter wat koeler zijn dan te warm. De beste slaapkamertemperatuur voor een kindje is 17-19 °C.
Jezelf opwarmen voordat je naar bed gaat
Je kunt jezelf opwarmen voordat je gaat slapen. Door middel van een warme douche kun je zelf lekker op temperatuur komen voordat je gaat slapen. Deze lichaamswarmte kunt je dan gemakkelijker in bed vastgehouden. Droog dan wel gelijk je haar na het douchen. Draag eventueel een pyjama en warme sokken. Kies wel voor wijde sokken want te kleine sokken zullen je bloedcirculatie juist weer afknellen waardoor je het juist weer koud krijgt. Neem één of twee kruiken gevuld met warm water mee naar bed. Plaats deze kruik tussen uw knieën en op uw onderrug. Dit zou voldoende moeten zijn om een fijne en gezonde nachtrust te verkrijgen.
Je bed voorverwarmen
Je zou ook je bed kunnen voorverwarmen voordat je gaat slapen. Je kunt natuurlijk ook een elektrische deken gebruiken en deze aan zetten voordat je gaat slapen. Zo is je bed lekker voorverwarmd. Op het moment dat je dan daadwerkelijk naar bed gaat trek je de stekker uit het stopcontact. Het gezonder en beter voor je nachtrust dat je niet in een elektrisch of magnetisch veld ligt te slapen. Dit werkt namelijk bijzonder negatief voor een goede en gezonde nachtrust. In plaats van een elektrische deken kun je ook kiezen voor hete kruiken en deze voordat je naar bed gaat in je bed leggen.
Dekbed en slaapkamertemperatuur
Het dekbed dat je gebruikt heeft het meeste invloed op de warmte in bed. Het beste kies je voor een dekbed dat niet te veel isoleert, maar juist ventileert. Dit zijn over het algemeen géén warme dekbedden, maar gemiddeld in temperatuur. Je kunt je bed namelijk veel lastiger verkoelen dan verwarmen. Als je je dekbed te koud vindt, is het gemakkelijk het geheel warmer te krijgen door er een extra deken op te leggen.
In mijn optiek kies je het beste voor een natuurlijk dekbed van bijvoorbeeld katoen, bamboe of zijde. Dons werkt sterk isolerend waardoor een Donze dekbed vaak te warm wordt gedurende de nacht. Als je kiest voor een vier seizoenen dekbed van katoen krijg je één dun deel voor de zomer en een dik deel voor de herfst en lente en doe je beide delen bij elkaar voor de winter. Zo heeft u drie verschillende warmte klasse en kun je het gehele jaar lekker slapen.
Hieronder geven we meerdere tips om je slaapkamer af te laten koelen
In de zomer kan de ideale slaapkamer temperatuur ook lastig te bereiken zijn, omdat de omgevingstemperatuur dan al relatief hoog is. Hoe kun je je slaapkamer het beste afkoelen?
Koel hoofdkussen
Let bij de aanschaf van uw hoofdkussen op de temperatuur. Een donzen kussen is bijvoorbeeld nogal warm evenals een Latex kussen. Een kapok (katoen) hoofdkussen blijft juist koeler. Juist met een koeler hoofdkussen kan de slaapbeleving een stuk koeler zijn. Een te warm kussen kan ervoor zorgen dat je meer zult transpireren en minder snel in slaap zal vallen.
Koele wind
Meestal is het buiten koeler dan binnen. Je kunt daarom je raam goed openzetten en als u meerdere ramen openzet kan er een tocht ontstaan. Pas hier wel mee op want u kunt gemakkelijk verkouden raken door tocht. U kunt ook een ventilator neerzetten, maar richt deze niet direct op jezelf. Met de ventilator zorgt u voor luchtbeweging wat weer verkoelend werkt.
Koele voeten
Koele voeten zorgen ervoor dat het gehele lichaam afkoelt. Een koude kruik kan hier goed mee helpen. Je kunt ook vlak voordat je naar bed gaat je je sokken in de ijskast leggen. Als je deze aantrekt op het moment dat je naar bed gaat, zal dit je lichaam afkoelen. Dit kan uiteraard ook met je T-shirt of pyjama.
Waar ligt je slaapkamer?
De kamer waar je bed staat kan aanmerkelijk warmer zijn dan een andere kamer in huis. De zolderetage is vaak erg warm in de zomer en dus niet een goede plek voor de slaapkamer. Warme lucht stijgt naar boven en de koelere lucht zakt naar beneden. Als het erg warm is gedurende de zomermaanden is het aan te raden om je slaapkamer tijdelijk naar beneden toe te verhuizen.
Een koude douche en water
Over een koude douche zijn de meningen verdeeld. Er zijn mensen die zeggen dat je het juist warm krijgt na een koude douche. Wat wel werkt, is de polsen en enkels met koud water besprenkelen en hierna naar bed gaan.
Katoenen onderdeken
Een dikke katoenen onderdeken kan uitkomsten bieden. Dit is een super de luxe molton die je bed droger, koeler en schoner houdt. Een ouderwets molton is twee of drie keer zo dik als een hoeslaken, maar een onderdeken is wel 10 x zo dik (1 cm dik). Zo goed als alle huisstofmijten zullen zich in deze onderdeken nestelen en niet in uw matras. U kunt de katoenen onderdeken wassen op 60 graden wat huisstofmijt dodend is. Kijkt u naar de Swissa onderdeken of de F.A.N. onderdeken. Succes!
Slapen in een ijskoude slaapkamer met het raam open
Sommige mensen vinden het heerlijk en anderen vinden het verschrikkelijk. Je ademt ijskoude lucht in en vocht verdampt slecht, is dit wel een goed idee? De beste slaapkamer temperatuur ligt tussen de 17 en 18 graden. Buitenlucht inademen is in ieder geval goed voor onze longen, hoewel echt koude lucht ons soms vatbaarder voor verkoudheid maakt.
Slapen in de buitenlucht… met het raam open
Volgens slaapexpert Johan Verbreacken, verbonden aan het UZ Antwerpen, worden kleine kinderen minder verkouden als ze meer in de buitenlucht zijn. Koude lucht kan mensen helpen om gemakkelijker en beter door hun neus te blijven ademen. Echter, als iemand al verkouden is kan dit juist averechts werken. Maar toch zijn er ook kanttekeningen. Het is van belang te realiseren dat er, vooral in de grote steden, nogal wat luchtverontreiniging en dus fijnstof ronddartelt. Dit is zeker niet gezond. Het hangt er dus vanaf waar u woont of het wel aan te raden is of niet. Over het algemeen gesproken is frisse lucht altijd aan te raden in de slaapkamer.
Warm of koud slapen
Warmte is belangrijk om te kunnen ontspannen en gemakkelijker in slaap te vallen. Als je je lichaam goed warm is, vooral de voeten, knieën en de onderrug, slaap je rustiger en gemakkelijker in. Vooral warme voeten zijn volgens de slaapexpert essentieel om goed te slapen. “Op de voeten zitten veel poriën die lichaamswarmte afgeven. Door koude voeten gaan de poriën dicht en krijg je een verhoogde koudesensatie. Door kou kan je gaan rillen, wat juist weer energie opwekt en het inslapen lastiger maakt.”
Uitgedroogde huid
Koude lucht is een stuk droger dan warme lucht. Het zal waarschijnlijk nooit echt vriezen in de slaapkamer, maar de lucht zal wel een stuk droger zijn dan als het warmer is. Mensen die een droge huid hebben merken in de winter dat de huid nog droger wordt. In een normaal huis is de luchtvochtigheid meestal rond de 60 procent. Als de temperatuur rond het vriespunt ligt is de luchtvochtigheid nog maar 20 procent.
Hormonale overgang hitte
Overgangsklachten is een veroorzaker van warmte en zweten in bed. In het bijzonder tijdens opvliegers. Wat niet veel mensen weten is dat de hormonale verhouding tijdens en na een zwangerschap ook nachtelijke zweetaanvallen kunnen veroorzaken. De hypothalamus zorgt voor het reguleren van de temperatuur in het lichaam. Tijdens de overgang is de natuurlijke balans van het lichaam in de war waardoor dit temperatuur regulerende orgaan de verkeerde signalen doorkrijgt. Opvliegers en nachtzweten veroorzaken slaapproblemen, die leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Niet alleen vrouwen hebben hormonale disbalans. Mannen kunnen het ook in de nacht onverklaarbaar warm krijgen. Dit kan komen door problemen met de schildklier wat ook voor negatieve gevolgen kan zorgen op het lichaam, onder andere nachtelijke zweetaanvallen.
Goed slapen is belangrijk voor je gezondheid
Slapen blijkt steeds belangrijker te zijn las het om onze gezondheid gaat. Als we slapen gaat ons lichaam regenereren en zichzelf ‘repareren’ en herstellen. Het is wetenschappelijk vastgesteld dat mensen met een verstoord slaapritme een slechtere gezondheid en een lagere levensverwachting hebben dan mensen die goed slapen. Het belang van een goede nachtrust is dus groot.
Hieronder vindt u een paar feiten op het gebied van slaap:
- Iemand die goed slaapt, ziet er beter uit dan iemand die minder goed slaapt
- Iemand die goed slaapt, is blijer en gelukkiger dan iemand die niet goed slaapt
- Een gezond slaapritme heeft meer invloed op je levensverwachting dan gezond eten, veel sporten of zelfs erfelijkheid
- Moe zijn kan angsten en nare gevoelens versterken
- Mensen met slaapproblemen hebben meer ongelukken
- Mensen die minder goed slapen zijn minder gezond dan mensen die goed slapen
- Bij minder slaap zal de verwerking van voedsel minder goed werken en hierdoor kan het lichaam kilo’s aankomen
- Een minder goede nachtrust zorgt voor meer rimpels
- Lang uitslapen ontregelt het geheugen
Hoe kun je de slaapkamertemperatuur het beste regelen
Je slaapkamertemperatuur is op veel manieren te regelen en zodoende ideaal te maken om in te slapen. Om ervoor te zorgen dat je slaapkamer niet te warm is zet je de thermostaat op een tijdschakelaar. Zo kun je ervoor zorgen dat je slaapkamertemperatuur ’s avonds daalt voor het slapengaan en ideaal is om in te slapen. Met je beddengoed kun je ook veel bereiken qua temperatuur. Het beste zorg je voor verschillende dunne lagen beddengoed die je ’s nachts naar behoefte over je heen kunt trekken of kunt verwijderen. Als je last hebt van temperatuurschommelingen werkt een zijde dekbed het beste. Zijde is enorm temperatuur regulerend en werkt verwarmend als het koud is en verkoelend als het warm is.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Geef een reactie