Slecht slapen heeft een enorme negatieve impact op de kwaliteit van ons leven. Onderzoek heeft aangetoond dat slapeloosheid gevolgen heeft voor ons geheugen, onze cognitieve functies, onze hormoonhuishouding tot zelfs hoe goed of slecht we eruitzien. Goed slapen is een belangrijk fundament voor een gezond en ontspannen lichaam. Maar hoe realiseer je een goede en gezonde nachtrust? Waar kun je op letten en wat helpt om goed te kunnen slapen?
Hier vindt je praktische slaaptips die echt werken en gemakkelijk in praktijk te brengen zijn.
1) Zorg voor frisse en schone lucht in je slaapkamer. Laat daarom altijd uw raam een kiertje open staan voor wat extra zuurstof.
2) Zorg voor een donkere slaapkamer want licht zorgt voor de aanmaak van (waak) hormonen. Met name in de zomer maanden is het van belang de slaapkamer goed te verduisteren zodat je niet al om 5 uur wakker wordt.
3) Lezen voor het slapen gaan. Lees ontspannen een boek voordat u gaat slapen.
4) Eet een uur voordat je gaat slapen niets meer. Je lichaam zal het eten verteren en dit kan je wakker houden.
5) Drink kruidenthee of groene thee voor het slapen gaan. Pas op met gewone thee want hier zit vaak cafeïne of theïne in wat stimulerend werkt en je dus juist wakker houdt! Lees meer over voeding en slapen.
6) Doe vlak voor het slapen een meditatie. Probeer bijvoorbeeld elk lichaamsdeel onafhankelijk te ontspannen. Begin bij je voeten en ga langzaam lichaamsdeel na lichaamsdeel omhoog. Ook kun je door middel van je ademhaling een korte meditatie doen. Focus je volledig op je eigen ademhaling en probeer niet aan andere dingen te denken.
7) Overdag wandelen of sporten bevordert goed slapen. Doe dit niet 2 a 3 uur voordat je naar bed gaat want je krijgt juist energie van wandelen.
8) Let op je slaapkamer temperatuur gedurende de nacht. Een koelere slaapkamer is het prettigst om in te slapen. Zorg voor een gemiddelde slaapkamer temperatuur van rond de 16 a 17 graden en kies voor goed ventilerende matrassen.
9) Zorg er overdag voor dat je genoeg zonlicht ziet en dat je in de avond kunstmatig licht juist beperkt. Begin één uur voor het slapen gaan de lichten te dimmen zodat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine door het lichaam wordt bevorderd. Er zijn nu ook slimme brillen te koop die het blauwe licht uit je beeldscherm filteren. Als je één uur voor het slapen gaan zo’n bril draagt, helpt dit bij goed slapen en zorgt het ervoor dat de aanmaak van melatonine niet verstoord wordt.
10) Ga elke avond om dezelfde tijd naar bed en sta ook elke dag ongeveer dezelfde tijd op. Zo krijg je een goed slaapritme. Je slaap ritme heeft namelijk ook veel invloed op je slaapkwaliteit. Wijk hier zo min mogelijk van af ook in het weekend want dat kan je slaap-waakritme flink verstoren.
11) Zorg voor een passend matras en bed. Zowel de juiste stevigheid van het matras als de juiste temperatuur dragen bij aan een goede en gezonde nachtrust. Maar ook de juiste ondersteuning is van groot belang (zoals bij rugklachten). Voor een goede ondersteuning werkt een veerkrachtig materiaal zoals koudschuim of pocketveren het beste. Als je lichamelijke klachten hebt zoals artrose, reuma, fibromyalgie etc. werkt het drukverlagende traagschuim meestal het beste.
12) Zorg voor fijn bedtextiel en een goed hoofdkussen. Percal katoen satijn geweven hoeslakens of zijde hoeslakens slapen zo veel frisser en koeler dan gewone lakens. Een katoenen onderdeken is een molton maar dan 10 x zo dik als normaal. Een katoenen onderdeken houdt het matras droger, koeler en veel schoner en is zeker aan te raden.
13) Zet uw bed in de Noord-Zuid-as en ga met je hoofd richting het noorden liggen. Op de één of andere manier werkt dit vaak goed. Als je de slaap niet kan vatten dan kan het helpen om je zelf helemaal om te draaien op je bed. Waar nu je voeten liggen leg je je hoofdkussen en je draait jezelf volledig om in bed.
14) Verder zijn er ook externe zaken die invloed kunnen hebben op onze nachtrust. Denk hierbij aan elektrische en magnetische velden, storende geluiden, felle kleuren, de locatie van het bed, etc.
Alle hierboven genoemde punten spelen een rol en hebben invloed op de kwaliteit van je slaap. Gevoelige mensen kunnen het beste alles mee laten spelen en overal zo veel mogelijk rekening mee houden. Met name elektrische- en magnetische velden hebben veel invloed op het in- en doorslapen. Elektrische velden werken namelijk spierspanning verhogend en kunnen zelfs voor nachtelijke krampen zorgen in tenen of kuiten. Maar ook staal in matrassen creëren op den duur een magnetisch veld dat eveneens zorgt voor een verhoogde spierspanning.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Geef een reactie