Chronische slapeloosheid, mogelijke oplossing. Een nacht slecht slapen kent iedereen wel. Je bent de volgende dag moe, maar komt de dag wel door en gaat ‘s avonds vroeg naar bed. Slaapt als een roos en de dag erna sta je niet meer stil bij die ene nacht slechte slaap. Maar wat gebeurt er als je de volgende nacht weer niet goed kunt slapen, en misschien de nacht daarna ook niet. Vervolgens houdt dit een aantal weken aan. Je raakt extreem vermoeid. Ook kun je je slecht concentreren op het werk en je bent snel geïrriteerd. Daarnaast voel je je somber en misschien ook wel angstig over de nachten die gaan komen en over de toekomst. Je vraagt je af wat is er mis met mijn slaap-waakritme? Je zoekt informatie op het internet, maar door de hoeveelheid informatie zie je door de bomen het bos niet meer. Waar moet ik beginnen? Wat is van toepassing op mij? Wat zal werken?
Britt van Hest – psycholoog
Wist je dat je niet de enige bent die last heeft van dit probleem? Uit onderzoek is gebleken dat een kwart van de Nederlanders problemen heeft met in slaap vallen, doorslapen of te vroeg wakker worden. En dat maar liefst 10% langer dan drie maanden slaapklachten heeft, zodat er sprake is van chronische slapeloosheid (insomnie).
Cognitieve gedragsbenadering
Uit onderzoek is gebleken dat een cognitieve gedragsbenadering het meest effectief is om de slaap te verbeteren en die goede langetermijneffecten heeft. Daarbij levert persoonlijke begeleiding meer resultaten op dan de aanpak online via E-health. De cognitieve gedragsbenadering richt zich op verschillende aspecten van de slaap: bed- en slaapgewoontes, leren ontspannen en vooral het veranderen van je eigen gedachten over slaap. Met het veranderen van je eigen slaapgedrag en gedachten leer je om weer goed te slapen.
Ik bied een training aan, die gebruik maakt van de cognitieve gedragsbenadering. De training houdt zes sessies in verdeeld over zes weken (mocht die volgens “het boekje” worden doorlopen). In deze sessies krijg je inzicht in het verloop en de samenstelling van je eigen slaappatroon en de factoren die deze verstoren. Hiervoor gebruik ik verschillende interventies (instructies/oefeningen, die wetenschappelijk effectief zijn gebleken).
Stapsgewijs word je begeleid. In elke sessie wordt het geleerde aan de eigen slaapproblematiek getoetst en wordt de voortgang geëvalueerd. De persoonlijke begeleiding zorgt ervoor dat de training op je wensen en behoeften worden bijgesteld en tevens een stimulans is gebleken om tot een bevredigend resultaat te komen.
Voor meer informatie kun je terecht op www.therapieculemborg.nl.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties