10 achterhaalde slaapfabels. Grootmoeders hebben altijd goed bedoelde weetjes over slaap. Zo zouden oudere mensen minder slaap nodig hebben en zou je om sneller in slaap te komen dikke, warme en zware dekens nodig hebben. Maar de vraag rijst, is dit allemaal waar?!
Fabel 1 – Je kan slaap gewoon inhalen
In het weekend laat naar bed gaan is natuurlijk erg verleidelijk. Door extra lang te slapen het slaaptekort inhalen is eigenlijk niet per se nodig. Je lichaam haalt door de vaste slaap ofwel REM aan te passen automatisch de schade in, niet door langer te slapen. De REM slaapfase past zich aan en wordt efficiënter. Na verloop van tijd raak je op deze manier weer netjes uitgerust. Verstandig is om een regelmatig slaapritme aan te houden gedurende de hele week. Hierdoor voorkom je slaapproblemen en val je sneller en gemakkelijker in slaap.
Fabel 2 – Je valt sneller in slaap door zware warme dekens
Bij het regelen van de slaap speelt lichaamstemperatuur een grote rol. De lichaamstemperatuur stijgt en daalt gedurende de dag met gemiddeld 1 graad. Rond 6 uur ’s avonds is de lichaamstemperatuur het hoogst en het laagst om ongeveer 4 uur in de morgen. De lichaamstemperatuur daalt om te kunnen slapen. Als je van nature een (te) warme slaper bent is het verstandig om te kijken naar een 100% katoenen dekbed of een koudschuimmatras. Katoen ademt in tegenstelling tot dons of synthetisch materiaal veel beter en isoleert de warmte niet, de warmte kan weg. Een matras van een hoogwaardig koudschuim is het best ventilerende materiaal om en matras mee te maken vanwege de open celstructuur. Een slaapkamertemperatuur van tussen de 16 en 18 graden creëert het beste slaapklimaat. Hoe warmer de slaapkamer hoe langer het duurt voordat de lichaamstemperatuur daalt, hierdoor wordt het snel inslapen vertraagd.
Fabel 3 – De nachtrust wordt bevordert door ’s avonds te sporten
Beweging bevordert de slaapkwaliteit en vergemakkelijkt het inslapen. Het is wel verstandig om een tijdsbestek van 3 uur tussen het sporten en het naar bed gaan aan te houden. Je valt met een koeler lichaam makkelijker in slaap. Het duurt gemiddeld 6 uur voordat je lichaam na het sporten weer naar zijn normale temperatuur is teruggekeerd.
Fabel 4 – Mensen op leeftijd hebben minder slaap nodig
Oudere mensen lijken toe te kunnen met minder slaap uren. Over het algemeen worden oudere mensen uit zichzelf altijd vroeg wakker. Maar ook oudere mensen, net als jongeren hebben hun 7 tot 9 uur slaap nodig per nacht. Tijdens het ouder worden vindt er een verandering plaats in het slaappatroon. Gepensioneerde mensen slapen gedurende de dag meer door korte dutjes en gaan vaak ook vroeger naar bed.
Fabel 5 – Voor de rust van je hersenen is slaap nodig
Dat je slaap nodig hebt is een feit. Het is je lichaam die vooral behoefte heeft aan slaap, de hersenen werken gewoon door tijdens de slaap. Allerlei lichaamsfuncties controleren de hersenen tijdens het slapen zoals de ademhaling bijvoorbeeld.
Fabel 6 – Het is goed om voor het slapen gaan een tijdje in de slaapkamer door te brengen
Door middel van tijd door te brengen in de slaapkamer voordat je gaat slapen zou je makkelijker in slaap moeten komen. Echter is het raadzaam om de slaapkamer alleen te gebruiken voor om te slapen en voor actie “between the sheets”. De associatie tussen je bed en slapen word hierdoor versterkt. Door middel van televisie kijken of mails checken op je tablet of telefoon wordt het lastiger om in slaap te vallen.
Fabel 7 – Je wordt langer wakker gehouden door seks
Je lichaam maakt tijdens de seks endorfine aan. Endorfine is een neurotransmitter die het gevoel van rust, kalmte, geluk en zaligheid met zich meebrengt. Hierdoor vermindert stress na actie tussen de lakens en val je sneller en relaxter in slaap.
Fabel 8 – Een alcoholisch slaapmutsje kalmeert waardoor je sneller in slaap valt
Een slaapmutsje zorgt er inderdaad voor dat je moe wordt en in sneller in slaap valt. Alleen is het mindere aspect van alcohol dat je er gedurende de nacht wakker van kan worden. Je slaap wordt hierdoor minder diep en dus gefragmenteerd. Je slaap wordt meer verstoord bij meer alcohol.
Fabel 9 – Snurken is onschuldig
Snurken is voor de meeste mensen alleen maar vervelend voor hun partner, maar heftig snurken kan ook een symptoom zijn van de slaapaandoening apneu. Deze aandoening is bekend als een ernstige slaapverstoorder. Je snurkt bij apneu zeer luid en je ademhaling stopt tijdelijk voor minimaal 10 seconden. Als dit het geval is bezoek dan een arts.
Fabel 10 – Je kunt het beste stil blijven liggen als je ’s nachts wakker wordt
Bij de verstoring van de nachtrust denken veel mensen dat ze alleen maar meer wakker worden als ze even het bed verlaten. Het is zelfs beter om even uit bed te gaan als je niet binnen 15 tot 20 minuten weer in slaap valt. Ga bijvoorbeeld even een klein stukje lezen of een beetje ontspannen muziek luisteren in een andere kamer. Het werkt alleen maar averechts om te blijven liggen en piekeren over niet in slaap vallen.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties