Uw matras kan schadelijk voor u zijn!

Het zal u wellicht verbazen dat het matras waarop u ligt in feite als een stralingsantenne kan werken. Een antenne zal elektromagnetische golven (straling) versterken. Elektromagnetische straling is in verband gebracht met bepaalde vormen van kanker. Begrijpt u eenmaal hoe dit werkt zal u zich zeker niet in zo’n veld willen begeven laat staan erin slapen. Je gaat toch niet één derde van je leven in een elektromagnetisch veld liggen, maar dit is precies wat u doet als er metaal in uw matras zit.

Welk type matras fungeert ook als antenne?

Als u metaal in uw matras of in uw bedbodem heeft (bijv. de pocketveren in een pocketmatras of in een boxspring), kan het metaal fungeren als antenne die FM- of tv-straling van bepaalde frequenties versterkt. Zwakke elektromagnetische golven worden opgevangen en vervolgens versterkt door de metalen veren. Met een specifieke lengte is die afgestemd op de golflengte van een specifieke frequentie van elektromagnetische straling (EMR). Elk stuk metaal dat een vergelijkbare, halve of kwart van de golflengte heeft van een elektromagnetische golf met een specifieke frequentie, kan als antenne fungeren. Het hoeft op een antenne te ‘lijken’ om zich op dezelfde manier te gedragen.

Wat is het bewijs voor de dit matras-probleem?

Onderzoekers merkten op dat in Japan de percentages borstkanker en prostaatkanker veel lager zijn dan in westerse landen. Een opmerkelijk verschil in kankerniveaus zou kunnen komen omdat de bedden verschillend zijn. In Japan slapen de mensen op futons, terwijl springverenmatrassen en boxsprings veel vaker worden gebruikt in westerse landen. Een futon bevat geen metaal, terwijl een binnenveringmatras juist veel metaal bevat. De onderzoekers speculeren dat het elektromagnetische veld van pocketmatrassen in combinatie met een boxspring verhoogd risico op kanker kan veroorzaken. Naast het verschil in bedden kunnen er natuurlijk nog veel meer verschillen zijn tussen de Japanse en westerse levensstijl. Daarom is het niet 100% zeker dat het elektromagnetische veld van een pocketmatras de hoofdoorzaak is van de toename van borst- en prostaatkanker.

Lees ook:  Hotelgasten slapen met lijk onder het bed

Er zijn echter aanvullende aanwijzingen die elektromagnetische straling in verband brengen met kanker. Eén daarvan is het verband dat wordt gezien door onderzoekers die een verhoogd risico op melanoom opmerkten in gebieden met veel FM- of tv-zendmasten. Dergelijke torens zenden grote hoeveelheden elektromagnetische straling uit.

Deze situatie is complex en we moeten ons ervan bewust zijn dat er nog steeds onzekerheid bestaat over de correlatie tussen het risico op kanker en elektromagnetische straling. Een overzicht van veel onderzoeken suggereert dat het verband afhangt van het type kanker en het type elektromagnetische straling. Bepaalde soorten elektromagnetische straling kunnen dus bepaalde soorten kanker veroorzaken, maar andere soorten weer niet.

In ieder geval zijn we bezig met het elimineren van het antenne-effect van de matras. Dit is duidelijk het veiligste om te doen.

Hoe kan elektrische straling mij beïnvloeden?

Niet iedereen die aan elektromagnetische velden wordt blootgesteld zal kanker krijgen of duidelijk last krijgen. Het wordt aangenomen dat de situatie een zeer complex samenspel van vele factoren is die niet alleen gebaseerd is op blootstelling aan elektromagnetische straling. Het algehele risico kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door uw algehele gezondheid en of u een genetische aanleg voor kanker. Toch suggereert het bewijs van de bovenstaande onderzoeken dat elektromagnetische straling een van deze vele factoren is. Houdt er dus rekening mee dat uw matras mogelijk schadelijk voor u kan zijn als er metaal in zit.  

Wat kunt u doen om dit op te lossen?

Er zijn mogelijkheden om de blootstelling te minimaliseren en zelfs op te lossen. U hoeft zich geen zorgen te maken over kleine hoeveelheden elektrische of magnetische straling die doorgaans in uw kamer aanwezig zijn. Het is de versterking van deze straling door uw matras (als deze metaal bevat) waarover u zich zorgen zou kunnen maken. Door over te stappen op een veilige matras met bedbodem, kunt u voorkomen dat u in een verhoogd elektromagnetisch veld slaapt.

Lees ook:  Man wordt aangereden en valt op matras

Hoe kies ik een 100% vellig matras?

Buiten het feit dat er geen giftige of schadelijk stoffen in uw matras zouden moeten zitten is het ook zeer aan te raden te kiezen voor een matras waar geen metaal in zit omdat dit elektromagnetisch veld creëert. Om dezelfde redenen raden wij u natuurlijk ook metaalvrije bedbodems aan.

Wat het matras aangaat i een koudschuim matras een uitstekende keuze, omdat deze is gemaakt van schuim zonder metaal erin. Een koudschuim matras elimineert niet alleen het antenne-effect, het is ook nog eens heel comfortabel. Een bijzonder goed alternatief zou een traagschuim matras zijn. Traagschuim biedt bijzonder veel comfort en zorgt voor een zwevend effect. Veel mensen houden van het ‘zinkende’ gevoel, gevolgd door een gevoel van ondersteunend comfort wanneer ze op een traagschuim matras liggen. In feite kiezen veel mensen met aandoeningen zoals rugpijn of gewrichtspijn voor een traagschuim matras puur vanwege het ongeëvenaarde comfort.

Naast slapen op een metaal-vrij matras, is het ook beter dat uw bedbodem ook metaal-vrij is. Een perfecte oplossing hiervoor zijn de verstelbare schotel- en lattenbodems van natuurlijk beukenhout die zeer elastisch en ondersteunend zijn. Ze zijn niet alleen vrij van metaal maar ook de beste oplossing voor een goede rugondersteuning. Ze kunnen worden aangepast aan uw persoonlijke lichaamsvorm en behoeften.

 

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

5 Reacties

gerard hart vt

Dank u vd info over elektrische straling. Btw ik heb prostaatkanker met uitzaaiingen en slaap niet op een matras met metalen. Wat vindt u van de Decouprématrassen?

Jolanda Jille

Hallo Chris,

Bedankt voor je goede zorgen en aandacht vanmiddag. Alleen dat doet een mens al goed ipv dat ze van je wegrennen, omdat zij er niet mee om kunnen gaan.

Kim

Traagschuim, koudschuim, memoryfoam, vanalles is er beschikbaar en in de reclames gooit men maar wat graag met termen als hypoallergeen maar men zegt meestal niks over de bestanddelen of herkomst (ingrediënten) gebruikt bij de productie (of drager?)van die soorten schuim!

Polyurethaanelastomeren, is toch een synthetische rubber?

Verkoper claimt vaak dat dergelijke matrassen of kussens geschikt zijn voor ‘alle allergieën’ maar dat is dus niet zo wanneer men een latex of rubber- allergie heeft.

Voor iemand met een rubberallergie bevat zo’n kussen dus wel degelijk ‘schadelijke stoffen’.

admin

Beste Kim,

Heel vaak zit er rotzooi in matrassen en kussens. Er is geen enkele controle wat er in matrassen en of schuim gestopt word en vaak wordt het als voordeel gebracht en gezien dat er chemische middelen zijn toegevoegd. Dit kan gaan om brandvertragers, anti huisstofmijt middelen, maar ook om synthetische lijmen. Vaak ruiken matrassen sterk wat meestal een duidelijke indicatie is dat er iets uitkomt. Het RIVM geeft als advies het matras een paar dagen te laten rusten maar dat heeft bijzonder weinig zin. Je ruikt de brandvertragers dan wellicht niet meer maar dat wil niet zeggen dat het weg is. De meeste latex matrassen bestaan uit 50% synthetische toevoeging dus van een natuur product kan je dan niet echt mee spreken.
Dus je hebt helemaal gelijk en het is wat matrassen betreft heel lastig om een goed en gezond product te vinden.

admin

Decoupré matrassen zijn traagschuim matrassen opgebouwd uit meerdere lagen schuim. Ik kan hier eigenlijk niets over vertellen omdat ik feitelijk een zelfde soort product maak (ze zijn dus mijn directe concurrent). Het zou niet eerlijk van mij zou zijn om over hen te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *