Oppassen bij garantiebepalingen matrassen

Een garantie van tien of 25 jaar op een matras, kan dat? En wat betekent dat? Er zijn grote verschillen in het aantal jaren garantie dat wordt gegeven door de verschillende matrassenleveranciers. Wie echter de voorwaarden leest, ziet dat er bepalingen in staan die de garantie beperken. Oppassen dus.

De garanties die leveranciers van matrassen geven verschillen enorm. Bij de een krijg je één jaar garantie, bij een ander tien jaar en er zijn zelfs fabrikanten die 25 jaar en ‘levenslange garantie’ geven. Dat laatste geldt dan bijvoorbeeld op ‘draadbreuk’, waarmee wordt bedoeld het kapotgaan van een metalen veer in een pocketveer matras of Bonell matras. Zo’n veer gaat eigenlijk nooit kapot, dus feitelijk is dat een nepgarantie. Ook levenslange garantie op het frame lijkt mooi, maar ook hier is dat weinigzeggend omdat hiermee zelden problemen ontstaan.

Matras met kuilvorming

Afbeelding van een doorgezakt matras met kuilvorming. Bron

Kuilvorming

Waarop wordt dan wel garantie gegeven? Dat wordt vaak niet duidelijk omschreven, maar het belangrijkste is de matras als geheel en dan met name het ligcomfort en nog specifieker de mate van kuilvorming. Want hoe je het ook went of keert, vrijwel iedere matras gaat na verloop van tijd enigszins inzakken. Een bank in de huiskamer, een autostoel en ook een matras gaat na intensief gebruik logischerwijs sporen daarvan vertonen. Maar wat is kuilvorming, hoe ‘diep’ mag de kuil zijn na 3, 4, 5 of 10 jaar? Dat is lastig te zeggen want dat is – hoe vaag dat ook klinkt – een kwestie van redelijkheid. Het is niet normaal dat na één jaar een matras al een behoorlijke kuilvorming geeft, maar wat is redelijk of acceptabel na 10 jaar?

Lees ook:  Norma matrassen

Aflopende garantie

Wie de voorwaarden leest van de diverse matrasaanbieders ziet grote verschillen in het aantal jaren garantie dat wordt gegeven. Tien jaar garantie is natuurlijk veel aantrekkelijker dan drie jaar en daarmee wordt de suggestie gewekt dat de ene matras veel beter is dan de andere. Maar wie de voorwaarden goed leest (en wie doet dat?) ziet dat er sprake is van zogeheten aflopende garantie. Na een jaar gaat er 10% af, na twee jaar 30%, na vijf jaar 40% en zo verder. Wie na drie jaar reclameert en wijst op ’10 jaar garantie’, blijkt dus maar een beperkt percentage te kunnen terug te krijgen. Dat bedrag krijgt je natuurlijk nooit terug, je kunt bij aanschaf van een nieuw matras enige korting verwachten, meer niet.

10 jaar volledige garantie is misleidend

De percentages kunnen per leverancier verschillen en meestal heb je na tien jaar nog zo’n 10% over van het bedrag dat gegarandeerd wordt. Iedereen begrijpt dat het vreemd zou zijn om na tien jaar te klagen dat je matras niet meer in 100% dezelfde staat verkeert als toen je hem kocht, maar je hebt het product wel gekocht met het idee van tien jaar garantie in je achterhoofd. Dus ’10 jaar garantie’ is een nogal rekbare en feitelijk enigszins misleidende uitdrukking. Lees meer over de verschillen tussen garanties.

Matras vervangen

Tien jaar of vijftien jaar garantie geven als matrasleverancier is eigenlijk heel vreemd omdat de algemene opinie is dat je na zo’n tien tot vijftien jaar je matras zou moeten vervangen. Ik neem met mijn bedrijf neem bij aankoop van een matras het oude exemplaar mee en heb genoeg matrassen gezien die na drie tot vier jaar al behoorlijk ‘versleten’ waren. Dat zijn meestal goedkope producten van matige kwaliteit en dat blijkt dus ook al snel naar boven te komen.

Lees ook:  Ikea matrassen

Terugsturen matrassen

Los van de garantie bieden veel matrassenleveranciers de mogelijkheid om matrassen een bepaalde periode uit te proberen, ook wel proefliggen genoemd. Daarbij is het niet per se noodzakelijk om het matras in de originele verpakking terug te sturen, zo blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof in april 2019. Het Europese Hof stelt dat de leverancier niet kan eisen dat de originele folie nog om het product zit want gebruikte matrassen kunnen grondig worden gereinigd, denk bijvoorbeeld aan hotelbedden die door opeenvolgende gasten worden gebruikt. Wel is de consument aansprakelijk voor eventuele waardevermindering.

Zie ook: Matras terugsturen – Uitspraak van het Europese Hof

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *