Gel matrassen, hoe werken ze

Informatie over Gel matrassen Informatie over Gel matrassen

Matrassen waarin gel is verwerkt, lijken vooral interessant voor mensen die het snel te warm hebben. De gel neemt namelijk warmte op als je er ‘teveel’ van hebt. Het bewijs daarvoor is echter nogal dunnetjes. Ook de drukverlagende eigenschappen vallen tegen. Hoe zit dat precies?

Gel smeer je meestal in je haar als versteviging of als basis voor schuim om je lekker te scheren.

Gel wordt ook verwerkt in matrassen. Soms is dat een laag in het matras (samen met verschillende schuimlagen) en het kan ook verwerkt worden ín het schuim. Het zou verkoelend werken en dat is prettig voor mensen die het in bed snel (te) warm hebben.

Matrassen van traagschuim of koudschuim met daarin gel verwerkt worden aangeprezen onder diverse namen zoals koudschuim met gelparels, Gelinside schuim, Geltex inside, BlueFlex, Coolgel traagschuim, schuim met gelcapsules, Sensa Coolgel, Visco Gel en Gel foam.

Het klinkt goed, maar werkt het ook goed?

Verkoelend effect gelmatrassen is tijdelijk

Ik heb gel op verschillende manieren uitgeprobeerd met verschillende soorten schuim. Als je een klein monstertje in je hand houdt, voel je dat het werkt; het is verkoelend. De gel neemt de warmte uit je hand op.

Maar hoe werkt het als je uren op een matras ligt met gel, raakt het dan niet ‘verzadigd’ waardoor de gel geen warmte meer kan opnemen?

Hoe werkt het als je uren op een matras ligt met gel

In textiel wordt al jaren het zogeheten Outlast verwerkt waarin ook gel zit verwerkt dat een verkoelend effect geeft. Maar na een paar minuten neemt het gewoon de temperatuur van je lichaam aan.

Lees ook:  De nadelen van koudschuim matrassen

Ik heb mij als matrassenmaker dan ook behoorlijk vergist en heb hier veel mensen mee teleurgesteld. Ik dacht dat gel verkoeling zou geven, maar in de praktijk valt dat tegen.

Minder drukverlaging

Traagschuim / gel traagschuim

Echt goed onderzoek naar het verkoelend effect van matrassen met ‘gelschuim’ ben ik nog niet tegengekomen. Er zijn wel onderzoeken gedaan naar traagschuim (drukverlagend schuim) met gel voor gebruik tegen decubitus (doorliggen).

Het blijkt dat de drukverlagende eigenschappen van traagschuim met gel minder goed werken en dat is juist belangrijk voor mensen die lang in bed moeten liggen. Anti decubitusmatrassen met gel kunnen zodoende niet worden aanbevolen als preventie tegen doorliggen. Het drukverlagende effect van traagschuim waarin gel zit verwerkt neemt dus af.

Meer onderzoek nodig naar gelmatrassen

Wat de effecten op koudschuim zijn waarin gel is verwerkt, weet ik nog niet en ik zie goed onderzoek graag tegemoet. Ik heb in de zomer van 2015 een oplegmatras (topper) getest waarin gel zit verwerkt is, de eerste resultaten vielen tegen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.