Matrassentest Consumentenbond 2015 wederom dubieus

Consumentenbond beste koop wederom matig Ikea matras

Net als in de afgelopen jaren heb ik de uitslag van de matrassentest (2015) van de Consumentenbond met verbazing gelezen. Om een product te testen is gedegen kennis nodig. Als ik de uitslag van de test “beste koop” lees, kan ik me niet voorstellen dat die kennis aanwezig was. Echt goed en zo objectief mogelijk matrassen testen is een moeilijk en bijna wetenschappelijk vak waar zeer veel product kennis voor nodig is.

Dat is waar het volgens mij bij de consumentenbond aan schort. Ik krijg sterk de indruk dat bij het testen van de matrassen die kennis en kunde onvoldoende aanwezig was en meerdere essentiële factoren buiten beschouwing zijn gelaten. De consumentenbond matrassentest geeft naar mijn mening niet meer dan een beperkt en onvolledig beeld van de slaap- en de comforteigenschappen van matrassen. Daarnaast zijn de verschillen tussen de begrippen “beste koop” of “beste uit de test” voor veel mensen niet duidelijk. Al met al voldoende reden om je af te vragen in hoeverre een consument gebaat is bij deze test.

beste-koop-matras-consumentenbond-voor-maar-100-euro

Eerlijk is eerlijk: de 2015 matrassentest is er op vooruit gegaan. Zo wordt dit jaar gelukkig het gewicht (lees hanteerbaarheid) nog maar met 3% beoordeeld en worden de testonderdelen comfort en de geur niet meer meegewogen in het testoordeel. De bond onderzocht 54 matrassen. Opmerkelijk genoeg van sommige fabrikanten de helft van het assortiment (bijvoorbeeld Ikea) en van andere matrassenfabrikanten werd slechts één enkel exemplaar getest. Nergens wordt uitgelegd waarom voor die opzet is gekozen.

Consumentenbond Beste koop wederom matig Ikea matras

consumentenbond-beste-koop-wederom-matig-ikea-matras

De consumentenbond hanteert het begrip “Beste koop”. De niets vermoedende consument zal hierdoor kunnen denken dat dit predicaat de garantie geeft het beste product uit de test te zijn. Niets is echter minder waar, want de “beste koop”van 2015 is een Ikea matras dat slechts 149 euro kost. Daar zit meteen mijn grootste bezwaar: de Consumentenbond lijkt vooral naar de prijs te kijken als het gaat om de beste koop. In de prijsklasse van 149 euro kan het Ikea matras heel goed een “Beste koop” zijn, maar dan wel binnen een bepaald segment.

Ik mis bij deze test nuancering, bijvoorbeeld d.m.v. een toevoeging “in zijn prijsklasse” of “in zijn kwaliteitsklasse”. In tegendeel zelfs: het label “Beste koop” zal door verreweg de meeste consumenten worden gezien als het product om aan te schaffen, terwijl het label “Beste uit de test” veel meer over de kwaliteit van het matras zegt.

Dus het begrip “Beste koop” is naar mijn overtuiging een erg breed begrip dat zonder de juiste nuancering kan leiden tot verkeerde aannames en verkeerde keuzes. Uit de test blijkt ook dat het nogal schort aan specifieke kennis bij de Consumentenbond. Matrassen van overduidelijk slechte materialen komen als goed uit de bus, terwijl sommige matrassen van A-kwaliteit materialen als matig of zelfs slecht worden beoordeeld.

de-matrassentest-van-de-consumentenbond-zegt-niks-over-wat-het-beste-matras-voor-u-is

Objectief oordeel

Echt goed en zo objectief mogelijk matrassen testen is een moeilijk en bijna wetenschappelijk vak als het überhaupt al echt mogelijk is. Een matras is immers geen energiecontract, laptop of wasmachine. Volgens mij kijken klanten liever direct naar de conclusie en het eindoordeel “Beste koop” om vervolgens te bestellen. De meeste klanten waaraan ik gevraagd heb wat het verschil is tussen “Beste koop en “Beste uit de test” wisten het niet en hadden veelal niet eens van de term “Beste uit de test” gehoord.

Lees ook:  Artikel in Bedding Business Magazine over de matrassentest Consumentenbond

De testmethode en de deskundigheid is belangrijk voor het testen van matrassen. Maar ook de product- en materialen kennis van de testers is enorm belangrijk. En dat is waar het naar mijn indruk bij de consumentenbond aan schort. Er wordt bijvoorbeeld niet mee genomen of bepaalde materialen betere resultaten op slaapgebied bieden.

Zoals Dhr. Philip Ghekiere van Bekaert Textiles (een van de grootste matrastextielfabrikanten in Europa) bijvoorbeeld volkomen terecht aangeeft. Er wordt in de consumentenbond test voor de matrastijken niet eens meegenomen of het om een geweven of gebreide stof gaat, laat staan van wat voor materiaal de tijk gemaakt is. Is het een CoolMax, Lyocell dubbeldoek of een simpele katoenen hoes?

Hoe wordt het schuim getest?

Wat de gebruikte schuimen betreft geldt hetzelfde: de consumentenbondtesters laten bijvoorbeeld ook de gebruikte schuimsoort buiten beschouwing. Is dat omdat specifieke kennis ontbreekt? Hiermee negeren ze een van de belangrijkste aspecten van een matras: of het om Talalay Latex gaat of om een Latex aftreksel, het wordt niet meegenomen in de test. Evenmin of het een kwalitatief hoogwaardig HR koudschuim of een goedkoop polyether betreft.

Als laatste wordt er niet beoordeeld hoe het matras slaapt omdat dat immers per persoon verschilt. Honderd procent mechanische testen geven een beperkt en onvolledig beeld van de slaap en de comforteigenschappen.

mensen-kopen-veel-sneller-een-matras-die-als-beste-getest-is

Ook zijn er nog factoren die niet direct te maken hebben met het product zelf, maar wel belangrijk zijn bij de aanschaf van een matras en die ook niet meegenomen worden in de testresultaten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de garantie, welke service geeft de leverancier en bestaat er de mogelijkheid om de matras thuis enige tijd te testen? Thuis een aantal weken proefslapen is namelijk de beste test die er bestaat… en daar kan geen consumentenbond matrassentest tegen op!

Test Consumentenbond “slaapt een duurder matras beter dan een goedkoop matras?”

 

bekijk-de-video

In de video hiernaast test de Consumentenbond of dure matrassen beter slapen dan goedkope matrassen. Matrassen op comfort testen door er twee nachten op te slapen in een hotel geeft mijns inziens een zeer beperkt beeld. En dan ook maar door twaalf proef personen. Bij mij komen gelijk een aantal vragen op zoals; waren de proefpersonen qua gewicht wel geschikt voor het matras waar ze op sliepen? Hadden deze mensen last van lichamelijke klachten? Meestal uit het kwaliteitsverschil zich in de loop der jaren (een kwalitatief minder goed matras zal sneller gaan kuilen). Daarnaast zal je een matras qua hardheid moeten kiezen die bij je gewicht past.

Certificeringen zeggen eigenlijk veel meer over de kwaliteit van een matras. Maar ook de certificeringen komen niet aan bod in de matrassentest van de Consumentenbond.
Hier vindt u meer over matras certificeringen en keurmerken.

Lees ook:  Wat is het beste matras van 2024?

Waar zou u wel op kunnen letten bij de aanschaf van een nieuw matras

Reactie van de consumentenbond

De consumentenbond heeft inmiddels contact met mij opgenomen en dreigt met juridische stappen als ik weiger mijn tekst aan te passen. Ik kan en zal echter niet aan die eis voldoen. De consumentenbond suggereert dat mijn kritiek voortkomt uit rancune. Dit vanwege de testresultaten van mijn matras met een 6,8 (voor de RHF25 De Luxe Premium Support matras) dat ik in 2008 ontwikkelde en nog steeds produceer. Niets is minder waar. Mijn hierboven weergegeven mening is het resultaat van dertig jaar liefde voor het vak, kennis van de branche, ervaring met de producten en materialen, niet aflatend innoveren en zoeken naar nieuwe oplossingen.

Matrassentest vroeger door TNO nu door de Consumentenbond zelf uitgevoerd

De Consumentenbond test elk jaar matrassen en komt dan met de resultaten. Tot 2003 werd dit uitbesteed aan TNO, maar sinds 2004 wordt het testen van matrassen door de Consumentenbond zelf gedaan. Het is duidelijk te merken dat de testmethodes van de Consumentenbond sterk afwijken van de matrassentests die TNO uitvoerde.

Waar test de Consumentenbond op?

Er wordt getest op gewicht, hanteerbaarheid, geur en, wonderlijk genoeg, op isolatie. Het gaat eigenlijk meteen al mis bij het testen van het gewicht van een matras. (deze test onderdelen zijn per 2014 niet meer van toepassing of worden licht berekend) Hoe lichter het matras is, hoe méér punten het betreffende matras van de Consumentenbond ontvangt. Want, zo is de redenering, een lichte matras is makkelijker hanteerbaarder dan een zware matras.

Echter, vooral bij schuim matrassen betekent: hoe zwaarder de kwaliteit van het schuim, hoe beter de kwaliteit. Ook biedt een dikker matras meer comfort en is de levensduur langer. Maar een dikker matras is automatisch ook zwaarder en krijgt dus minder punten. Dit zou op zich niet zo erg zijn, zij het dat de Consumentenbond het gewicht van een matras net zo zwaar laat meewegen als het comfort! Een zwaarder matras is dus op voorhand ‘slechter’ dan een lichtgewicht. Een heel licht en meestal dun matras zal dus beter scoren dan een zwaar en dik matras. Terwijl het comfort juist weer een stuk hoger ligt bij dikkere matrassen. Daarnaast hoeven sommige matrassen helemaal niet gekeerd te worden maar scoren toch negatief op hanteerbaarheid.

Hanteerbaarheid

Ook de hanteerbaarheid van een matras (of er handgrepen aan zitten) wordt net zo zwaar beoordeeld als het comfort.

Het gewicht, de geur en de hanteerbaarheid zeggen niets over de kwaliteit, het comfort of de levensduur van een matras. Als er op zulke nietszeggende eigenschappen getest wordt, is de uitkomst van de Consumentenbond Matrassentest natuurlijk verre van optimaal.

Een lichtgewicht, sterk isolerend matras met handgrepen kan dan zomaar als ‘Best Getest’ uit de test komen. Wat mij betreft is dit een van de grootste missers die de Consumentenbond ooit gemaakt heeft.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

3 Reacties

j.smits

Komt er ook een review van de laatste matrassentest van de consumentenbond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *