Informatie over huisstofmijt. Huisstofmijten zitten overal in huis. Ze zitten in uw bankstel, vloerbedekking, gordijnen en zijn massaal te vinden in uw slaapkamer en met name in uw bed. Het is helaas onmogelijk om uw huis 100% stofvrij te krijgen. Heel veel schoonmaken, en dan met name met een vochtige doek, is de beste manier om uw huis zo huis stofvrij mogelijk te krijgen. In dit artikel benoemen we allerlei maatregelen die kunnen leiden naar een stofarm huis.
Om te beginnen is ventilatie enorm belangrijk omdat u met ventileren het vochtgehalte verlaagd. De huisstofmijt houdt namelijk erg van een vochtige ruimte.
Maar om zo min mogelijk huisstofmijten in uw huis te hebben is vooral de slaapkamer van belang en dan met name uw bed. Het bed is de meest ideale leef plek voor huisstofmijten. Het is er lekker vochtig, donker, warm en er komt elke dag een nieuwe aanvoer van eten, namelijk huidschilfers. Als u last heeft van een huisstof allergie of huisstofmijt allergie dan is het een must om uw matras en kussen in te pakken met afwasbare hoezen. Deze hoezen dienen echter wel elke 6 weken gewassen te worden op minimaal 60 graden. Het duurt namelijk 6 weken om van een eitje een huisstofmijt te worden daarom dient u minimaal elke 6 weken het beddengoed te wassen. Maar ook is het van belang het beddengoed open te laten liggen op bed zodat uw matras gedurende de dag goed kan drogen. Doe sowieso elke dag de gordijnen van uw slaapkamer open want huisstofmijten houden niet van zonlicht.
Daarnaast komen huisstofmijten komen altijd snel terug, een huis is dus nooit huisstofmijt vrij te maken. Maar het is wel nuttig om er iets tegen te doen en dan is voorkomen altijd beter dan genezen.
Wat is huisstofmijt?
Wat is een huisstofmijt precies? Een huisstofmijt is een piepklein beestje van gemiddeld 0,3 mm groot dat onzichtbaar is voor het blote oog. Een huisstofmijt ziet er vreselijk uit als je hem onder een microscoop legt. Als je daarbij dan bedenkt dat je matras bomvol zit met deze vervelende beestjes is het zaak dit aan te pakken. Het bed is de ideale plek voor de huisstofmijten omdat deze graag in een warme en vochtige omgeving vertoefd.
De huisstofmijt voelt zich het beste thuis op een donkere en vooral ook vochtige plek. Maar huisstofmijten zitten ook graag in een vochtig tapijt of op beschimmelde muren, in je hoofdkussen en in de knuffels van kinderen. Huisstofmijt gedijt het best in een vochtige omgeving met een luchtvochtigheid van 75-80% en bij een temperatuur van rond de 25 graden.
De huisstofmijten leven voornamelijk van menselijke huidschilfers. De mens verliest per dag miljoenen huidschilfers dus er is genoeg te eten voor deze kleine beestjes. Ook een warme omgeving vinden huisstofmijten het prettigst waardoor in de zomer het aantal aanzienlijk toeneemt.
Huisstofmijt allergie
Huisstofmijtallergie is een heel vervelend probleem als je er last van hebt. Maar waar uit zit deze allergie in? Of anders gezegd hoe weet je dat je last hebt van huisstofallergie? Als er spraken is van een huisstofmijtallergie reageert het immuunsysteem niet zozeer op de huisstofmijt maar op de uitwerpselen van huismijten.
De uitwerpselen van huisstofmijten zijn zo klein dat ze door de ruimte zweven en gemakkelijk ingeademd worden. De reactie die ontstaat bij mensen die last hebben van een huisstofallergie zijn niezen, tranende ogen, een lopende of vastzittende neus maar ook benauwdheid en kortademigheid.
Wanneer je huisstofmijtallergie hebt, herken je dit onder andere aan:
- benauwdheid
- piepende ademhaling
- astma
- verstopte neus
- eczeem
- jeuk
- hoesten
- niesbuien
- tranende en jeukende ogen
De symptomen ontstaan vaak direct na het contact met het allergeen. Als je last hebt van een huisstofmijt allergie maakt je lichaam histamine aan en histamine zorgt voor de allergieverschijnselen.
De mogelijkheid bestaat dat mensen een allergie ontwikkelen voor huisstofmijt. Door het inademen van de opgedroogde ontlasting van huisstofmijt kunnen verscheidene klachten ontstaan. Huisstofmijten nestelen zich het liefst in het bed met als gevolg dat de allergische reacties tijdens de nacht vaak het heftigst zijn.
Wat te doen tegen huisstofmijt?
In Nederland constateren we nog steeds ieder jaar een stijging van mensen die cara of eczeem hebben. Huisstofmijt blijkt hier vaak de reden voor te zijn en het is recent nu ook aangetoond door middel van onderzoeken. Huisstofmijtallergie ontwikkelt zich vaak al op jonge leeftijd en uit zich dan in de pubertijd of op latere leeftijd. In 20 % van de huishoudens blijkt een schadelijke hoeveel huisstofmijt aanwezig te zijn. Het belang is dan ook groot het huisstofmijt probleem goed aan te pakken. Op zich is het niet moeilijk om de juiste maatregelen te nemen om huisstofmijt op een natuurlijke manier te bestrijden en te vermijden. Maar wat is er nu precies te doen tegen huisstofmijt? Hieronder vindt u meerdere maatregelen waarmee u huisstofmijt kunt terug dringen. Het geheel uitroeien van huisstofmijt is bijna onmogelijk. Om zoveel mogelijk klachten te voorkomen kan je huisstofmijt op een natuurlijke manier verwijderen of in ieder geval controleren. Het is noodzakelijk om zoveel mogelijk vochtige en stoffige plekken in de slaapkamer en de rest van het huis te voorkomen, juist deze combinatie is de favoriete broedplaats van huisstofmijten. Daarom werkt een luchtreiniger uitstekend, deze houdt het huis stofvrij en filtert het voedsel van de huisstofmijt.
Het verwijderen van zoveel mogelijk stof met een vochtige doek is aan te bevelen. Het is aan te raden om zoveel mogelijk verouderde materialen met een groot oppervlak bv matrassen, vloerkleden en gordijnen te verwijderen omdat hier veel huisstofmijten in voorkomen. Je kunt bij de aanschaf van vervangende producten letten op de reinigbaarheid en materiaal keuze. Vocht reduceer je het meeste door goed te ventileren, zet de ramen regelmatig op een kierstand open in het gehele huis. Probeer je schone was zoveel mogelijk buiten te drogen of binnen met het raam open. Bij het gebruik van een wasdroger is een buitenafvoer eigenlijk het beste aan te bevelen.
De slaapkamer vereist extra aandacht…
De plek waar huisstofmijten zich het liefst nestelen is in de slaapkamer en dan voornamelijk in het bed. De slaapkamer vereist dus zeker extra aandacht als het om huisstofmijt gaat. Waarom komt de huisstofmijt met name in de slaapkamer zo veel voor? Tijdens het slapen en het verkleden verliest men de meeste dode huidschilfers. Ophopingen van stof op, rond en onder de matras en het beddengoed creëren een ruimtelijke thuishaven voor huisstofmijten. Wij als mensen zelf zijn het die de huismijten voorzien van voeding. Het is absoluut verstandig om de matrassen te beschermen met een extra hoes of luxe molton en die regelmatig te wassen op 60 graden of hoger.
Planten in de slaapkamer kunnen voor extra stofvorming zorgen,hou de slaapkamer zo leeg mogelijk. Laat geen huisdieren in de slaapkamer toe. De huid van dieren is een ideale voedingsbodem voor huisstofmijten. Daarnaast is het van belang dat het bed niet opgemaakt wordt. Als u het bed niet opmaakt kan het veel beter kan luchten en eventueel drogen, warmte kan er dan veel beter uit. Doe de gordijnen altijd geheel open en als het even kan het raam ook zodat zonlicht naar binnen kan. Huisstofmijten kunnen niet tegen zonlicht. Kies voor de kinderen knuffels uit die je kunt wassen op 60 graden. Verschoon het bedlinnen regelmatig en was het op 60 graden of hoger. Wanneer u een veroudert matras vernieuwd ben u gelijk van miljarden huisstofmijten verlost!
Herinrichting van de slaapkamer in verband met huisstofmijt
- Het beste is zeil of laminaat in plaats van vloerbedekking. Als u toch vloerbedekking wilt gebruiken in uw slaapkamer neem dan vloerbedekking die afwasbaar is met warm water.
- Ook voor de muren en meubels is een glad materiaal dat u gemakkelijk schoon kan maken het beste.
- De plaatst van de klerenkast kunt u het beste buiten de slaapkamer houden. Als u wel uw kleding kast in uw slaapkamer heeft zorg dan dat deze goed afgesloten kan worden.
- Houdt uw slaapkamer opgeruimd. Dus het liefst geen planten, boeken, speelgoed, knuffels (als u wel knuffels in de slaapkamer heeft let er dan op dat deze wasbaar zijn zodat u de huisstofmijt eruit kan wassen (minimaal 60 graden).
- Ook andere meubelstukken zoals stoelen kunt u het beste zonder voering in u slaapkamer plaatsten.
- Ruim uw (vuile) wasgoed zo snel mogelijk op. Dus geen wasmand op de slaapkamer!
- Zorg dat uw gordijnen wasbaar zijn en was deze om de drie maanden op minimaal 60 graden.
Bed en slaapkamer
Bed
Boxspring bedden zijn wellicht de grootste stofvangers en zijn ideale plekken voor de huisstofmijt. Dit type bed dient u te allen tijde te voorkomen als u last heeft van huisstofmijt allergieën omdat een boxspring bed niet te reinigen is. Zorg er daarnaast ook voor dat u geen hemelbed of capitonnering neemt. Ook de bedbodem is een verzamel plek voor de huisstofmijt. Het beste is een open bodem die afneembaar is zoals een lattenboden of schotelbodem. Voorkom het gebruik van boxspring bedbodems. Een waterbed werkt goed als u de onderdeken eens in de 10 weken wast op tenminste 60 graden.
Matras
Pocket matrassen (matrassen waar veel luchtruimtes in zitten) zijn de meest ideale plekken voor huisstofmijten. Het beste is een matras van in een synthetisch materiaal (bijvoorbeeld koudschuim) waarover u een antiallergische hoes doet.
Als u een tweedehands matras koopt word deze ook al door miljoenen huisstofmijten bewoond. Het aanbrengen van een antiallergische hoes kan dan de huisstofmijten niet verwijderen maar houdt wel de allergene stofdeeltjes tegen . Het beste kunt u in dit geval de matras eerst grondig buiten uit te kloppen of en uitzuigen en in de felle zon leggen. Het beste koopt u een nieuwe matras waar u direct vanaf dag één een antiallergische hoes omheen doet. Op het matras, waar de antiallergische hoes omheen zit, gaat u dan een katoenen onderdeken (een goede katoenen onderdeken is van het merk Swissa) gebruiken die u elke twee maanden op tenminste 60 graden wast.
Matrashoes
Allergeendichte matrashoes tegen huisstofmijt: Er bestaan speciale huisstofmijtdichte matrashoezen die wel goed lucht en vocht doorlaten maar de huisstofmijt en zijn uitwerpselen tegenhoudt.
Hoofdkussen
Als u last heeft van huisstofmijt is het kussen van groots belang. Het kussen, evenals het matras, is de ideale plek voor de huisstofmijt. Zorg dat het hoofdkussen wasbaar is. Als dit niet kan kunt u een allergeendichte hoes om het kussen heen gebruiken.
Dekens of dekbedden
Het beste is een dekbed van katoen of uit een volledig synthetisch materiaal (dacron). Was het dekbed minimaal 6 keer per jaar op tenminste 60 graden. Als het dekbed niet wasbaar is is een alternatief om het dekbed te omhullen met een allergeendichte hoes waar geen huisstofmijt in kan trekken.
Lakens
De bedlakens kunt u het beste wekelijks verschonen en wassen op tenminste 60 graden.
Algemene acties tegen huisstofmijten
- Houdt uw slaapkamer koel en schoon. Zet uw verwarming laag en laat altijd zonlicht in de slaapkamer komen (gordijnen open overdag).
- Zorg ervoor dat u de slaapkamer geregeld lucht. Op deze manier kan het vocht goed verdampen en in de winter wordt het lekker koud op uw slaapkamer en daar houden huisstofmijten helemaal niet van.
- Verkleed u zelf buiten de slaapkamer en houdt uw gedragen kleding buiten de slaapkamer.
- Als u zijl, laminaat of een parket vloer heeft is het raadzaam uw slaapkamer elke week te dweilen. Een stofbindend doekje kan ook goed werken om de huisstofmijt van de vloer te verwijderen.
- Stofzuig uw slaapkamer nooit tenzij u een stofzuiger heeft met een waterslot of met een HEPA filter. Heeft u dit niet dan verspreidt u juist de huisstofmijten door de kamer. Een luchtreiniger uitgerust met een HEPA filter is zeer effectief. Het filtert het voedsel van de huisstofmijt en een luchtreiniger met ingebouwde ionisator dood ook de huistofmijt zelf. Een goede luchtreiniger heeft altijd een ionisator doordat deze bewezen is onwijs goed te werken tegen fijnstof, schimmels en allergenen in huis.
- Houdt uw slaapkamer zo droog mogelijk en gebruik dus geen luchtbevochtigers. Relatieve vochtigheid best onder 55%.
Medicijnen tegen huisstofmijt allergie
Er zijn medicijnen verkrijgbaar die helpen om de aanmaak van histamine af te remmen. Dit kunnen tabletten, neussprays of oogdruppels zijn. Neem hierover contact op met uw apotheker of huisarts.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties