Een matras gaat achteruit door continue belasting en vocht en gaat gemiddeld zo’n 8 a 10 jaar mee. Daarnaast hebben bepaalde medicijnen ook een negatief effect op de levensduur van een matras. De tijd vliegt voorbij en voor dat u het weet is uw matras ouder dan 10 jaar. Soms is dat geen probleem voor een matras en kan deze nog wel een paar jaar mee, maar meestal is een matras na 10 jaar echt aan vervanging toe. Een goed matras gaat gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar mee echter is de levensduur van een matras sterk afhankelijk van het gewicht van de slaper in combinatie met de stevigheid van het matras. Als iemand van een zacht matras houdt gaat deze in verhouding met een steviger matras korter mee. Hoe weet u of uw matras aan vervanging toe is?
Wanneer is een kwalitatief goed matras aan vervanging toe?
Veel mensen kiezen voor een kwalitatief goed matras en hebben daar best wat geld voor over. Toch maken veel mensen de fout door er te lang op te blijven liggen. Als een matras eigenlijk aan vervanging toe is gaat de kwaliteit van de nachtrust achteruit en ontstaan er vaak lichamelijk klachten. Het is dus vooral de slaapkwaliteit die terugloopt en er ontstaat een onrustige nachtrust. Maar hoe weet u nu zeker of uw matras aan vervanging toe is?
Hier vindt u de indicaties dat uw matras aan vervanging toe is
De belangrijkste indicatie of uw matras nog goed is het beste te beoordelen door goed te kijken hoe goed u geslapen heeft en hoe uw lichaam voelt bij het opstaan. Heeft u de laatste tijd bij het opstaan lichamelijke klachten zoals onderrug klachten en of nekpijn, dan zou uw matras wel eens aan vervanging toe kunnen zijn. De gemiddelde levensduur van een matras is 8 jaar. Het kan echter ook dat het matras na 10 jaar nog prima in orde is en andere matrassen al na 6 jaar de geest geven. Als u wilt weten of uw matras nog goed is let dan op de volgende punten:
Rugpijn bij het opstaan
Een echt belangrijke en ook goede indicatie of een matras aan vervanging toe is hoe uw lichaam voelt bij het opstaan. Bent u fris en opgeladen en heeft u verder nergens last van? Dan kunt u er van uit gaan dat uw matras nog prima in orde is. Staat u echter op met rugklachten en voelt uw lichaam stijf? Dan is de kans groot dat uw matras niet meer voldoende of de juiste ondersteuning biedt. Met de tijd loopt de veerkracht terug en zal het matras steeds minder steun gaan bieden. Zodra uw matras de belangrijke ondersteuning mist kunt u uw matras het beste vervangen.
Slecht geslapen
Als u merkt dat u minder goed slaapt en lastig een goede houding kunt vinden zou het goed kunnen zijn dat uw matras hiervan de oorzaak is. Hoe beter uw ligt, hoe meer u kunt ontspannen en hoe prettiger u slaapt. Als u niet meer goed ligt zal dit ten koste gaan van uw nachtrust en zal u meer draaien gedurende de nacht en loopt u zelfs de kans op onderbroken nachten.
Kuilvorming in het matras
Als een matras kuilvorming gaat vertonen creëert dit vrijwel altijd slaapproblemen en lichamelijke klachten. Hoe kun je kuilvorming zelf constateren? Haal het textiel van het matras Maar let op er is een verschil tussen normale vervorming en kuilvorming. Elk matras zal met de tijd vervormen maar dit is meestal (nog) geen kuilvorming. Als de randen van uw matras 2,5 centimeter hoger zijn dan het midden van uw matras is er spraken van kuilvorming en dient u uw matras te vervangen.
Onevenredige tegendruk
Als een matras niet meer een evenredige tegendruk biedt is het einde nabij. Hoe kunt u dit zelf checken? U drukt het matras in het midden van het voeteneinde in met uw handpalm. Dit herhaalt u 20 cm verderop nog een keer en blijft dit herhalen tot u op het hoofdeinde belandt. U probeert hierbij te voelen of de tegendruk nog wel overal min of meer gelijk is. Is dit niet het geval dan is uw matras aan vervanging toe. Het matras zou over de gehele lengte om en nabij dezelfde tegendruk moeten bieden.
Zweet, huisstofmijt en schimmels
Een matras wordt met de tijd behoorlijk onhygiënisch. Gedurende de nacht verliest een volwassen persoon gemiddeld 300 milliliter vocht en vocht en warmte is de ideale kweekbodem voor bacteriën en schimmels. Daarnaast verliest u huidschilfers en trekt vocht stof aan (hierdoor is het altijd zo stoffig onder je bed). Met de tijd wordt een matras hierdoor echt vies. Lucht uw bed hierom zo veel mogelijk door het dekbed open te laten liggen gedurende de dag en gebruik een dikke kantoenen molton (Swissa onderdeken).
Slaapt u elders beter dan thuis?
Als u ergens anders slaapt en u merkt dat u beter geslapen heeft en of uw ochtendrugklachten blijken opeens veel minder erg thuis dan is het vrij duidelijk dat uw matras zeer waarschijnlijk aan vervanging toe is. Thuis zou u het beste moeten kunnen slapen omdat u daar in de regel ook het beste kunt ontspannen. Slaapt u elders beter dan thuis kijk uw matras dan eens grondig na want iets is er dan niet goed.
Hoe kunt u zo lang mogelijk met uw matras doen?
Om te beginnen is de levensduur sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte materialen. Maar ook het onderhoud heeft grote invloed op de levensduur. Als u uw matras goed onderhoud kunt u de levensduur hiermee zeker aanzienlijk verlengen. Onderhoudt bij een matras houdt met name in dat u het matras regelmatig keert én omkeert. Hierdoor wordt het matras evenredig belast en blijft het matras evenredige tegendruk bieden. Daarnaast is het aan te raden de tijk van het matras regelmatig te wassen of een dikke katoenen molton te gebruiken.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Geef een reactie