Er zijn veel verschillende matrassoorten en mogelijkheden waardoor het zeker niet eenvoudig is het juiste matras te vinden. Een goed of slecht matras heeft enorm veel invloed op het dagelijks bestaan. Maar waar moet u nou op letten bij de aanschaf van een nieuw matras en hoe kiest u het juiste matras?
Om te beginnen zijn er vijf verschillende matrassoorten die allen bepaalde voor- en nadelen hebben. Zo is Latex bijvoorbeeld behoorlijk warm en pocketvering het koelst. Hieronder leg ik in het kort uit wat de voor- en nadelen van de vijf matras type zijn:
Polyether matras
Een polyether matras. Polyether is het goedkoopste materiaal. Het is redelijk flexibel en maar niet echt veerkrachtig en opgebouwd is uit vele kleine cellen met een gesloten celstructuur. Na indrukking veert het materiaal terug naar zijn oorspronkelijke vorm en biedt zodoende ondersteuning. Een polyether matras ventileert redelijk maar heeft een minder goede vochtregulatie. Echter komt in een Polyether matras al snel kuilvorming doordat de celstructuur op den duur stuk gaat.
Lees meer over: Polyether matrassen
Koudschuim
Koudschuim is een ideaal materiaal om matrassen van te maken. Een koudschuim matras biedt veel ondersteuning en ventileert goed. Koudschuim is zeer veerkrachtig en gaat lang mee. Door de opencelstructuur is de vochtregulatie en de ventilatie goed en blijft het ook redelijk koel. Koudschuim heeft een open celstructuur waardoor het lang mee gaat.
Lees meer over: Koudschuim matrassen
Traagschuim matras
Traagschuim wordt meestal als extra comfortlaag op een matras gelegd. Goed traagschuim reageert op lichaamstemperatuur door dan zacht te worden. Hierdoor maakt het een mal van het lichaam en zorgt voor aanmerkelijk minder drukpunten. Traagschuim, ook wel “Tempur” schuim genoemd, wordt zo genoemd omdat het langzaam weer zijn oorspronkelijke vorm weer aanneemt. Traagschuim is uitermate geschikt voor mensen met gevoelige spieren en gewrichten of die weinig druk kunnen verdragen.
Lees meer over: Traagschuim matrassen
Latex matras
Latex is rubber. Rubber is rekbaar en veerkrachtig maar kent voor matrassen ook een paar fikste nadelen. Zo is Latex warm en ventileert het minimaal. Ook voor mensen die transpireren gedurende de nacht is latex zeker niet geschikt. Daarnaast gaat een latex matras niet echt lang mee. Een latex matras gaat gemiddeld zeven jaar mee, terwijl andere matrassen een gemiddelde levensduur hebben van ongeveer 10 jaar.
Lees meer over: Latex matrassen
Pocketvering matras
Een pocketvering matras is een koel zeer goed ventilerend matras. Een pocket matras is opgebouwd uit metalen veren die verpakt zijn in synthetische zakjes, oftewel pockets. Bovenop de pockets worden afdeklagen gelegd die eigenlijk voor het comfort dienen te zorgen. Om de pockets wordt een schuimrubber omranding geplaatst die voor ruimte verlies zorgt. Daarnaast is een pocket matras het minst hygiënische matras en niet geschikt voor mensen met allergieën.
Lees meer over: Pocketvering matrassen
Het ideale matras
Welke van deze type matrassen het beste bij u past is afhankelijk van uw wensen. Wilt een koel matras, kies dan voor een koudschuim matras en wilt u een warm matras dan is latex de beste keuze. Verder is de stevigheid heel belangrijk. Meestal kunt u een matras in meerdere hardheden bestellen maar kan dit niet (one fits all) pas dan op. Bent u een zwaar persoon kies dan voor een stevig matras en bent u in verhouding juist licht dan is soft of medium meestal de beste keus.
Proeftijd en proefliggen
Een zogenaamde proeftijd is echt heel belangrijk. Even proefliggen in een beddenwinkel zegt namelijk eigenlijk niets en is puur een moment opname. Er echt op slapen verteld u veel meer. En dan nog dient u er meerdere nachten op te slapen en is het belangrijk hoe u opstaat. Bent u uitgerust en hoe voelt uw rug? De eerste twee tot drie weken moeten de meeste mensen wennen aan hun nieuwe matras maar bent u eenmaal gewend dan zou u op moeten staan zonder stijve spieren en zou u zich goed uitgerust moeten voelen. Is dit niet zo ruil het matras dan om voor een ander type.
Tips om goed te gaan proefliggen
Hieronder vindt u een paar handige tips als u opzoek gaat naar uw nieuwe matras.
- Ga het liefst in de ochtend proefliggen en Zorg dat u goed uitgerust bent. Als u moe bent is de kans groot dat alles lekker vindt liggen
- Draag loszittende kleding en doe uw schoenen uit tijdens het proefliggen
- Kies uw favoriete houding, de houding zoals u het liefst slaapt
- Neem uw eigen hoofdkussen mee
- Probeer te voelen of u zich goed ontspannen kan en hoe gemakkelijk gaat het omdraaien?
- Zorg te alle tijden voor een proeftijd
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties