Werken van 9 tot 5 is ongezond

Beter niet werken voor 10 uur ‘s morgens

Werken van 9 tot 5 is ongezond. Volgens de Engelse arts Paul Kelley kun je beter niet voor 10 uur ’s morgens beginnen met werken omdat mensen voor die tijd zich moeilijk kunnen concentreren. Het heeft te maken met de biologische klok. Mensen die vroeger dan 10 uur moeten beginnen, hebben kans op gezondheidsproblemen, zo stelt de slaapexpert.

Werken van 9 tot 5 is ongezond

Werken van 9 tot 5 is ongezond

Mensen voor 10 uur ‘s ochtends laten werken, is een vorm van marteling en het maakt ons ziek. Zo stelt slaapexpert Kelley van het Sleep and Circadian Neuroscience Institute van de Oxford University in een artikel in de Daily Mail. Volgens Kelley is om 9 uur beginnen, of eerder, niet slim en zelfs ongezond. De biologische klok van mensen is er niet op ingesteld om zo vroeg te beginnen en werken van 9 tot 5 zorgt er voor dat mensen gestrest en uitgeput raken. Slaapgebrek zou het lange termijn geheugen aantasten en drugs- en alcoholgebruik aanmoedigen. Ook kan het leiden tot angst, frustratie, boosheid, impulsief gedrag en hoge bloeddruk. Dit opgelegde werkgedrag werkt negatief door tot 55 jaar.

Leeftijd beïnvloedt bioritme

Per leeftijd zijn er verschillen. Kleine kinderen hebben een ander bioritme en zijn vroeg wakker. Rond 8.30 uur met school beginnen is volgens Kelley voor 10-jarigen prima. Maar bij 16-jarigen is 10 uur een goede starttijd en voor 18-jarigen is dat 11 uur. Voor werkenden ligt dat rond 10 uur en werken binnen de kantoortijden van 9 tot 5 noemt Kelley een marteling. ‘We kunnen ons bioritme niet wijzigen. Je kunt jezelf niet aanleren om op een bepaald tijdstip op te staan. Je lichaam is afgestemd op het zonlicht en je bent je daar niet van bewust omdat de hypothalamus (onderdeel van de hersenen) het autonome zenuwstelsel de signalen opvangt, niet je gezichtsvermogen’, zegt Kelley.

Lees ook:  Staal in matrassen en de relatie met slaapproblemen
Werken binnen de kantoortijden van 9 tot 5 noemt kelley een marteling

Wereldwijd probleem

Je aanpassen aan het opgelegde ritme is volgens de slaapexpert schadelijk omdat je zo de fysieke, emotionele en prestatiegerichte systemen van het lichaam beïnvloedt. Kelley: ‘Je lever en hart houden zich aan een ander patroon en je vraagt die organen zich twee of drie uur aan te passen. Dat lukt niet.’ Daarom is het volgens hem een wereldwijd probleem waar velen onder lijden. ‘We leven in een van slaap verstoken maatschappij.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.