Koudschuim wordt veel gebruikt in matrassen. Het is een sterk, veerkrachtig en ademend materiaal waardoor het een ideaal schuim is om te gebruiken in matrassen. Maar waar komt die naam koudschuim vandaan?
Veel soorten schuim, bijvoorbeeld polyether en traagschuim, ontstaan door een chemisch proces. Datzelfde geldt voor koudschuim. Verschillende grondstoffen worden vermengd met water wat leidt tot een chemische reactie waardoor er CO2 wordt gevormd, zichtbaar als belletjes in het schuim. De complete massa gaat rijzen zoals broodbakmeel en als het maximaal is geëxpandeerd, knappen de belletjes en blijven de ribben (het ‘skelet’) intact. Zo kun je koudschuim herkennen aan de onregelmatige celstructuur. Juist daardoor is het een ‘luchtig’ schuim en zorgt het voor een goede ventilatie waardoor vocht (zweet) kan worden opgenomen en getransporteerd. Daarom is koudschuim een ideaal product voor toepassing in een matras.
Bij productieproces komt warmte vrij
De diverse ingrediënten van het schuim worden in een grote mal gegoten waarin het kan uitzetten. Die mal is een enorme bak tot wel 100 meter lang. Vroeger moest bij het maken van bepaalde soorten schuim de mal worden voorverwarmd om het schuim eruit te krijgen. Bij koudschuim hoeft dat niet, vandaar de naam ‘koudschuim’.
Bij het productieproces van koudschuim komt er behoorlijk wat warmte vrij en moet het minimaal een dag afkoelen om het verder te kunnen verwerken. Eerdere verwerking zou leiden tot een wat ingezakt schuim vergelijkbaar met een vers brood dat onderin de boodschappentas beland. Door de druk verkleint de massa en de luchtigheid komt niet meer terug. Een brood wat is ‘afgekoeld’ blijft in vorm en datzelfde geldt dus voor koudschuim.
Verwerking koudschuim
Het koudschuim wordt na afkoeling in blokken gesneden waarna het verder kan worden verwerkt. Dat kan zijn in diverse lagen (bijvoorbeeld voor een matras of zitmeubel) of in allerlei vormen. Soms heeft het koudschuim een kleur en wordt het als speciaal gesneden onderdeel verwerkt in een matras, zichtbaar in een dwarsdoorsnede.
Koudschuim en HR
Koudschuim wordt ook vaak HR schuim (High Resilience) genoemd, een schuim met een hoge veerkracht. Achter de de letters HR staat meestal een cijfer zoals HR 35, HR 40 of HR 50. Dat verwijst naar de dichtheid (densiteit) van het materiaal en hoe hoger het cijfer, hoe meer materiaal er in het schuim zit verwerkt. Hoe meer materiaal, hoe beter de kwaliteit. Algemeen gesteld kun je dan ook zeggen dat de kwaliteit van een HR 50 matras hoger is dan een HR 35. Naast de aanduiding HR wordt ook HD (High Density) gebruikt.
Koudschuim voelt lekker
Tot slot: voelt koudschuim verkoelend of voelt het extra koel aan? Koudschuim ventileert uitstekend maar is verder niet verkoelend of koud. Nee, absoluut niet. Koudschuim is een ideaal product dat veel gebruikt wordt in matrassen, banken en stoelen. Koudschuim in je bank of bed zorgt voor een prima lig- of zitcomfort en gaat jarenlang mee.
Lees hier meer over de voordelen van een koudschuim matras.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Geef een reactie