U wilt een matras kopen, waar moet u dan op letten?

Zelf bedden testen in een showroom of in de eigen slaapkamer

U wilt een matras kopen, waar moet u dan op letten? Als u een nieuw matras wilt gaan kopen komt u in een nogal onzichtbare wereld terecht en is het lastig om precies helder te krijgen waar u het beste op kunt letten. De kans is groot dat u zich zult verbazen over hoeveel verschillen en soorten matrassen er zijn. Het is belangrijk helder te krijgen wat u precies zoekt en wat uw wensen en verlangens zijn. Daarnaast is het van belang te weten wat de voor en nadelen zijn van elk type matras. Sommige type matrassen zijn bijvoorbeeld koel terwijl de andere juist warm zijn. Ook is het ene matras verend waardoor u gemakkelijker om kan draaien terwijl andere matrassen u juist “vastleggen”.

Het is belangrijk dat u helder krijgt welk matras u precies zoekt en wat uw wensen en verlangens zijn

Een nieuw matras kopen

Voordat u een nieuw matras gaat kopen kunt u het beste al bepaald hebben wat voor type matras het moet gaan worden. Hiermee maakt u het zichzelf een stuk gemakkelijker. Als u dit niet doet zult u veel meer matrassen moeten gaan proberen waardoor het zeker verwarrender kan gaan worden. U kunt dit het beste bepalen door te weten wat de voor en nadelen per matras type zijn.

 

Een nieuwe matras kopen

Welk type matras is het meest geschikt voor u?

Er zijn een aantal richtlijnen die u in uw achterhoofd kunt houden bij het kopen van een nieuw matras. Als u een nieuw matras gaat kopen is het materiaal waarvan het matras gemaakt is een belangrijk deel om op te letten. De verschillende matras type zijn zeer verschillend door de gebruikte materialen en creëren hierdoor hen eigen warmte. In het kort is een Latex matras relatief warm, een Pocket matras koel (kan zelfs koud zijn ), een traagschuim matras gemiddeld in temperatuur en een koudschuim matras neutraal qua temperatuur.

Lichamelijke aspecten bij de aanschaf van een nieuw matras

Ook spelen uw lichamelijke eigenschappen een rol bij de aanschaf van een nieuw matras. Kenmerken zoals uw lichaamsgewicht, postuur en lengte maar ook eventuele klachten zoals gewrichtsklachten, rugklachten of allergieën. Daarnaast is het nog belangrijk in uw overwegingen mee te nemen hoe u slaapt. Slaapt u op uw buik, zijde of op uw rug?

De verschillende soorten matrassen

Er zijn eigenlijk maar zeven verschillende soorten matrassen waar u uw keuze uit behoefd te maken. Deze soorten zijn: Polyether matrassen, Latex matrassen, koudschuim matrassen, Pocket matrassen, lucht matrassen en binnenvering matrassen.

Lees ook:  Naad tussen matrassen verleden tijd

 

De verschillende soorten matrassen

Een polyether matras

Polyether is het goedkoopste type schuim dat niet veel comfort biedt. Polyether heeft een gesloten celstructuur waardoor het ventilerend vermogen minimaal is en er relatief snel kuilvorming in zal ontstaan.

Een koudschuim matras

Koudschuim is een zeer veerkrachtig schuim dat een open celstructuur heeft. Door de opencelstructuur heeft het een goed ventilerend vermogen en komt er ook geen kuilvorming in dit type matras de jaren. Een koudschuim matras is een prettig comfortabel matras dat veel steun biedt.

Een traagschuim matras

Een traagschuim matras bestaat nooit alleen maar uit traagschuim maar heeft aan de boven zijde een laag traagschuim. Onder de laag traagschuim is een veerkrachtig materiaal nodig om voor de ondersteuning te zorgen. De beste combinatie is koudschuim met daarop een laag traagschuim. Traagschuim zorgt voor extra comfort en voor minder drukpunten.

Een latex matras

Latex is rubber dat een veerkrachtig en rekbaar materiaal is. Nadeel van latex is dat het niet goed ventileert en nogal warm kan aanvoelen. Een latex matras gaat zo’n zeven jaar mee terwijl koudschuim matrassen een gemiddelde levensduur van ongeveer 10 tot 12 jaar hebben.

Luchtgeveerde matras

Een luchtgeveerde matras bestaat een kern met een vinylen luchtzak met daarom heen schuim van bijvoorbeeld latex of koudschuim. Een voordeel van luchtmatras is het matras harder en zachter gemaakt kan worden.

Een pocketvering matras

Pocketvering matrassen zijn opgebouwd uit metalen veren met daar omheen een schuimrubber omlijsting. De veren zijn ingepakt in een zogenaamde pocket om het inhaken van de veren te voorkomen. Pocket matras ventileren uitstekend maar creëren ook een magnetisch veld waar sommige mensen last van kunnen krijgen.

Een binnenvering matras

Een binnenvering matras is, evenals een pocketvering matras, een matras met metalen veren. Dit matras heeft echter veel grotere veren en zodoende een minder goed ergonomisch vermogen. Binnenveringsmatrassen creëren, evenals pocketmatrassen, een magnetisch veld waar sommige mensen last van kunnen krijgen.

Alleen een nieuw matras kopen?

Gaat u alleen een nieuw matras kopen of heeft u een compleet nieuw bed nodig. Als u ook nieuwe bedbodems nodig heeft is het van belang dat deze in combinatie met het matras goed werk. Een schotelbodem is bijvoorbeeld ideaal voor koudschuim en traagschuim matrassen en een pocket matras werkt goed in combinatie met een boxspring bodem. Let ook op het type matras dat u op het oog heeft wel op een verstelbare bedbodem kan want niet elk matras kan op een elektrische bedbodem gebruikt worden.

Lees ook:  Het matras van de Neanderthalers

Tips voor het proefliggen op nieuwe matrassen

Allereerst is het van belang dat u goed uitgerust bent als u gaat proefliggen. Doe dit ook het beste in de ochtend uren en zeker niet als u al moe bent. Neem uw eigen kussen mee. Ga vooral in uw favoriete houding liggen. Draag soepele kleding en doe uw schoenen uit. Ondersteunt het matras goed en voelt u zich ontspannen? Beweeg op het matras en probeer om te draaien. Gaat het omdraaien gemakkelijk of is het een hele klus? In ieder geval is een proeftijd echt aan te raden. Het komt vaak voor dat mensen goed lagen in de bedden showroom maar dat er thuis geen oog werd dicht gedaan op hetnieuwe matras.

 

Tip voor het proefliggen op een matras

 

 

Gaat u een nieuw matras kopen? Zorg dan altijd voor een proeftijd.

Tegenwoordig is het op proef krijgen van een matras heel normaal. Wel verschillende de voorwaarden hiervan nogal. Kan het matras echt terug en krijgt u dan uw geld terug? Of kan u het matras alleen maar omruilen (omruil garantie)?Let er ook wat u matrassen leverancier met de retour gekomen matrassen doet. Worden deze tweedehands verkocht of vernietigd? Als dit niet duidelijk is is de kans groot dat u een tweedehands matras krijgt en voor een nieuwe betaald.

Wat te doen na het kopen van een nieuw matras?

Wat u het beste kunt doen als u een nieuw matras heeft gekocht? Om zo lang mogelijk comfort en aan uw matras te kunnen beleven is het belangrijk om u matras regelmatig te keren. Hierdoor voorkomt u kuilvorming. Ook is het raadzaam om een onderdeken op uw matras te gebruiken. Dit is een dikke luxe molton van katoen en dit houdt uw matras veel schoner en droger. Ook is het verstandig een matrasbeschermer tussen u matras en bedbodem te leggen. Dit beschermt het matras aan de onderzijde en voorkomt eventuele insnijden van het de latten in uw matras.

 

Wat te doen bij aankoop van een nieuwe matras

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.