Tips tegen slaapproblemen of slaapgebrek

Als we een goede nachtrust hebben zijn we s'ochtends fitter en vitaler

Tips tegen slaapproblemen of slaapgebrek. Slaapgebrek, wat doet dat eigenlijk met je? Hoe kom je ervan af en hoe voorkom je het? Hoe herken je slecht slapen en hoe weet je dat je een slaapprobleem hebt? Als u slecht slaapt zijn er verschillende mogelijkheden om hier wat aan te doen. In dit artikel behandelen we alles over de mogelijke oorzaken en gevolgen van slecht slapen. En daarnaast geven we je tips om weer goed en fijn te kunnen slapen.

 

wat doet slaap gebrek eigenlijk met je

Wanneer heb je een slaapprobleem? Dit is eigenlijk voor de hand liggend. Je hebt moeite met inslapen. Of je valt wel in slaap, maar wordt ‘s nachts wakker en hebt moeite om daarna door te slapen. De volgende ochtend gaat de wekker en dan voel je je nog steeds moe. Slecht slapen kan heel erg vervelend zijn en heeft vele negatieve gevolgen.

De negatieve gevolgen van slecht slapen zijn:

  • Sneller geïrriteerd raken en je hebt minder geduld dan normaal
  • Je krijgt sneller last van hoofdpijn en andere pijntjes
  • Je krijgt wallen en je ogen krijgen moeite met scherp stellen
  • Verlaagde weerstand waardoor je sneller verkouden wordt of griep krijgt
  • Sneller emotioneel
  • Onhandig worden: je struikelt sneller of laat dingen vallen
  • Je wordt afwezig en vervalt snel in staren

Je krijgt dus allerlei problemen waar je niet op zit te wachten. Slaap is heel belangrijk voor je algehele gezondheid. Als je slecht slaapt is het van belang dat je dit zo snel mogelijk aanpakt.

Waarom is slapen zo belangrijk voor onze gezondheid

Tijdens je slaap krijgt je lichaam en geest rust. Tijdens de slaap is het lichaam toch druk bezig. Er worden bijvoorbeeld nieuwe cellen aangemaakt en oude cellen worden verwijderd. De spieren worden slap en onze hersengolven, hartslag en ademhaling komen lager te liggen. Dit alles heeft als doel het lichaam te regenereren.

Lees ook:  Matrasjes voorkomen wiegendood niet
Als we een goede nachtrust hebben zijn we s'ochtends fitter en vitaler

 

Als we een goede nachtrust hebben zijn we ‘s ochtends fitter en vitaler bij het opstaan. Dan zijn we goed voorbereid voor de nieuwe dag en hebben hernieuwde energie.

De oorzaken van slecht slapen

Slecht slapen kan allerlei oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Slaapproblemen door stress: als je stress hebt wordt er adrenaline door je lichaam aangemaakt. Door adrenaline blijf je scherp en dus wakker.
  • Slaapproblemen door fysieke problemen. Als je last hebt van je spieren, gewrichten of van je rug kan dit ervoor zorgen dat je lastig in- of doorslaapt. Maar ook als je aan ‘slaapapneu,’ lijd kan dit ervoor zorgen dat je in je slaap kort stopt met ademen waardoor je in ademnood raakt. Hierdoor word je steeds onderbroken in je slaap. Maar ook hormonale veranderingen (zwangerschap, PMS of menopauze) kunnen ervoor zorgen dat je minder goed slaapt.
  • Een onregelmatig leven. Het lichaam heeft behoefte aan regelmaat en is geprogrammeerd op een X aantal uren rust. Wanneer dit doorbroken wordt, door bijvoorbeeld het draaien van nachtdiensten of laat naar bed gaan na het stappen, heb je grote kans dat je een slaapprobleem opbouwt.
  • De slaapomstandigheden. Je matras, je slaapkamer, of je slaapomgeving. Een goed en comfortabel bed, met een echt goed matras, fijne lakens, frisse lucht en een donkere slaapkamer zijn ontzettend belangrijk voor een goede nachtrust. Mensen onderschatten vaak het belang van een goede slaapomgeving, maar het is essentieel en van grote invloed op je nachtrust.
  • De bedgenoot. Als je naast iemand slaapt die snurkt of zeer onrustig is in zijn of haar slaap dan verstoord dat jouw nachtrust.
Lees ook:  Alles over de matrastijk

 

als je naast ieamand slaapt die snurkt of onrustig slaapt verstoort dat ook jouw nacht rust
  • Medicijngebruik. Er zijn verschillende medicijnen die je nachtrust kunnen verstoren. Lees altijd de bijsluiter.
  • Lichaamsbeweging. Wel of geen lichaamsbeweging maakt een groot verschil voor je nachtrust. Hoe meer je beweegt overdag, hoe vermoeider je bent aan het einde van de dag.
  • Wat je eet. Wat je eet heeft invloed op je slaappatroon. Gezonde en lichte voeding maakt dat je lekker ontspannen slaapt. Zware en vette voeding maakt dat je ‘s nachts wakker ligt. Bijvoorbeeld doordat je ligt te zweten en last hebt van je maag. Hoe meer je lichaam moet werken om je eten te verteren, hoe slechter je zult slapen.

Hoe kan je slecht slapen verhelpen?

Hieronder vindt je een aantal tips om slaapgebrek te voorkomen of te verhelpen:

  • Regelmatig slaappatroon. Ga iedere avond rond dezelfde tijd naar bed.
  • Drink geen zoete dranken of koffie voordat je gaat slapen. Ook snoepen voor het slapen gaan is geen goed idee.
  • Zorg voor een comfortabel matras en frisse lucht in je slaapkamer. Zorg er ook voor dat je slaapkamer een rustige, kalme plek is.
  • Hoe kan je slecht slapen verhelpen

 

Mochten deze tips niet voor je werken dan zou je melatonine kunnen proberen. Melatonine is een stof die vrijkomt in het lichaam wanneer het donker wordt. Wanneer het licht wordt, stopt je lichaam met de aanmaak van deze stof waardoor je wakker wordt. Wanneer je worstelt met een slaapgebrek en jouw dag-en-nachtritme verstoord is, kan melatonine uitkomst bieden.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.