Slapen en bioritme, hoe zit dat precies? Ons leven is ingesteld op een 24-uurs ritme: de wisseling van licht en donker. Deze wordt veroorzaakt door de omwenteling van de aarde om haar as in het licht van de zon. Veel processen in ons lichaam vertonen dit zelfde ritmische verloop in een periode van 24 uur. We hebben een zogenaamde biologische klok die deze 24-uurs ritmes regelt.
Natuurlijk ritme
U bewust zijn van uw natuurlijk ritme van opstaan en naar bed gaan is belangrijk. Slaapproblemen kunnen ontstaan door niet te luisteren naar het natuurlijke ritme. Avondmensen hebben het in onze maatschappij doorgaans moeilijker dan ochtendmensen omdat het maatschappelijk ritme meer gericht is op activiteit gedurende de dag en rust gedurende de nacht.
Slaapritme gaat hand in hand met biologische klok
U kunt wel kleine aanpassingen maken in uw natuurlijk ritme. Omdat licht uw biologische klok beïnvloedt kunnen avondmensen – om ’s ochtends beter op gang te komen – beter even bewust in helder daglicht kijken om zo hun ritme te stabiliseren. Maar een avondmens zal nooit een ochtendmens worden en omgekeerd verandert dit ook niet!
Nachtdienst
Een apart geval vormen mensen die nachtdiensten draaien. Voor hen is het extra moeilijk om het natuurlijk ritme vast te houden vanwege de kortstondige wisselingen in het slaap-waakpatroon.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties