Op tijd naar bed

Als we een goede nachtrust hebben zijn we s'ochtends fitter en vitaler

Op tijd naar bed. Wie laat naar bed gaat en weinig uren slaapt heeft sneller negatieve gedachten en zelfs kans op depressies. Dit blijkt uit een recent onderzoek dat aan de Binghamton University in Amerika is gedaan.

Als we een goede nachtrust hebben zijn we s'ochtends fitter en vitalerDat je gezond moet eten weet zo ongeveer iedereen wel en dat voldoende beweging positief is voor een gezond lichaam is ook bekend maar hoe belangrijk slaap is blijkt niet voor iedereen zo vanzelfsprekend te zijn. Maar er worden aan de lopende band wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt hoe gevaarlijk een slechte nachtrust is. Het is daarom van belang op tijd naar bed te gaan en voor voldoende slaap te zorgen. Het is juist goede en voldoende slaap die bijzonder goed is voor een onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het wordt steeds duidelijker dat het gevolg van slaapgebrek een enorme lijst van problemen veroorzaakt.

Slaaponderzoek van de Binghamton University

De onderzoekers van de Binghamton University vroegen 100 jonge volwassenen om een vragenlijst in te vullen waarna ze twee testjes op de computer deden. Met deze gegevens konden de onderzoekers meten hoeveel studenten zich zorgen maken en wie obsessief met iets in zijn gedachten zit. Ze werden ook gevraagd hoe lang ze sliepen en/of ze een ochtend- of avondtype waren.

Uit de onderzoekresultaten bleek dat de studenten die minder uren slaap hadden en diegene die later naar bed gingen vaker negatieve gedachten hebben dan de jongeren met een goed en gezond slaappatroon. Daarnaast bleken deze gedachten vaak terug te keren. Dit was voornamelijk zo voor de studenten die zichzelf omschreven als avondmensen. Uit deze resultaten blijkt dat gebrek aan slaap kan leiden tot de ontwikkeling van angstgevoelens en depressies.

Studies en slaap tekort

Andere studies hadden al aangetoond dat zeven tot acht uur slaap het beste werkt. Wie minder dan zeven uren slaapt, heeft een grotere kans op obesitas, kanker, hartziekte, diabetes en dus ook depressie. ‘Ervoor zorgen dat je op het juiste moment van de dag de aanbevolen hoeveelheid slaap hebt, is een goedkope en gemakkelijke manier om vervelende gedachten tegen te gaan’, besluit Nota. De studie verscheen in de wetenschappelijke krant ‘Cognitive Therapy and Research’.

Lees ook:  Wat doen vrouwen het liefst in bed?
Chronische slaapproblemen

Slaapgebrek slaapprobleem

Als je, om wat voor reden dan ook, regelmatig slaap tekort komt en je hebt een slaapprobleem, verhoogt dit de kans op allerlei lichamelijke kwalen, variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten en van diabetes tot borstkanker, zo blijkt uit epidemiologische studies overal ter wereld. Ook uit onderzoek bij proefdieren werd duidelijk dat slaapgebrek subtiele veranderingen veroorzaakt in de werking van bepaalde organen maar ook in het afweersysteem. Uit een Brits onderzoek blijkt dat een week lang niet meer dan zes uur per etmaal slapen al meer dan zevenhonderd genen ontregelt. De genen die ontregeld werden zijn betrokken bij onderhoudstaken in ons lichaam, waaronder het onderhoud van het immuunsysteem.

Geest en slaap tekort

Maar ook geestelijk richt slaapgebrek schade aan. We hebben slaap nodig om mentaal optimaal te kunnen presteren. Hersenonderzoek heeft aangetoond dat er na een dag hard werken tijdens de slaap allerlei hersenverbindingen en -circuits als het ware worden gereset, nagekeken en geolied worden om de volgende dag weer goed te kunnen functioneren. Als we niet genoeg tijd krijgen om goed te slapen of als het wordt onderbroken, dan betalen we daarvoor een hoge prijs. Als je niet goed slaapt gaan al heel snel allerlei cognitieve functies achteruit. We kunnen ons slechter concentreren, worden minder helder en alert en we hebben moeite om informatie op te nemen. Deze mentale achteruitgang is de reden dat er veel fouten worden gemaakt. Fouten die fataal kunnen zijn zoals in het verkeer of bij gevaarlijk werk zijn ook vaak de oorzaak van slaap te kort.

Emotioneel door slaapgebrek

We kunnen ook emotioneel van slag raken door slaaptekort. We worden dan sneller aangebrand en chagrijnig, en soms zelf agressief als we te weinig hebben geslapen. Onderzoek met ratten heeft laten zien dat slaapgebrek het hersendeel, de hippocampus, doet krimpen. De hippocampus is nou betrokken bij het reguleren van emoties. Nou blijkt uit ander onderzoek dat ook bij depressieve mensen de hippocampus meestal verkleind is. Beide zaken vormen een sterke aanwijzing dat slaapgebrek de oorzaak zou kunnen zijn van depressie.

Lees ook:  Hoe slaap je het beste in de Herfst en de rest van het jaar?
Emotioneel door slaapgebrek

Goed slapen

Het is moeilijk goed slapen te definiëren want de behoefte aan slaap verschilt van persoon tot persoon. Dit hangt af van de leeftijd. Baby’s, kleine Kinderen maar ook pubers hebben per etmaal gemiddeld veel meer slaap nodig dan volwassenen. Het overgrote deel van de volwassenen heeft per etmaal zeven tot negen uur slaap nodig om zich fit te voelen, maar er zijn mensen die veel minder maar ook veel meer uren nodig hebben. Ook zijn er verschillen in het wanneer (laat of vroeg) we het beste gaan slapen. Avondmensen vallen het beste laat in slaap en worden laat wakker. Ochtendmensen juist andersom. De beste graadmeter is hoe je je voelt bij het opstaan. Uitgerust of nog vermoeid?

wat is de juiste slaaphouding in bed

De voorwaarden voor een goede nachtrust

Er zijn meerdere factoren die in- en doorslapen negatief kunnen beïnvloeden. Veel van deze slaap-verstorende factoren zijn zelf te veranderen. Een vaste tijd om de gaan slapen en op te staan, het slaap ritme, kan helpen om beter in slaap te kunnen vallen. Het is vrij logies dat we een fijne en goede slaap plek moeten hebben. Een plek die donker en rustig is, en liefst zo stil mogelijk. Het bed is van belang en dan met name het matras. Maar ook zo min mogelijk elektra en staal en geen telefoon of laptop naast het bed. Soms kan het helpen het bed anders te plaatsen of in een andere kamer te gaan slapen. Beweging gedurende de dag, niet te laat meer eten en geen alcohol helpen allemaal mee aan een betere nachtrust.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.