One fits all matras. Eén matras dat voor iedereen goed is, dat klinkt aantrekkelijk maar werkt in de praktijk absoluut niet. Eén hardheid die voor zowel zware mensen als lichte mensen prettig ligt en goede ondersteuning geeft is namelijk nagenoeg onmogelijk. Het is juist de juiste stevigheid die een matras comfortabel en ergonomische kloppend maakt.
Als er slechts één matras hardheid verkrijgbaar is, betekent het grofweg dat dit voor minstens de helft van de mensen te hard of juist te zacht is. Ikzelf (Royal Health Foam matrassen) maak 4 verschillende hardheden per matras type en kom, ondanks dat, er soms niet helemaal uit als iemand bijvoorbeeld een super zacht matras nodig heeft want dan is onze Soft zelfs nog te hard.
De juiste hardheid/zachtheid van een matras
De hardheid van een matras bepaalt het slaapgenot en de juiste ondersteuning waardoor een ‘juiste hardheid’ noodzakelijk is voor een optimale ondersteuning en nachtrust. Zelf uitproberen is hierbij een aanrader want hoe voelt voor u een ‘harde’ of ‘zachte’ matras? Bovendien hanteren matrasfabrikanten geen eenduidige normen voor zacht/soft, gemiddeld/medium of hard/firm.
Er zijn fabrikanten die bewust matrassen leveren met slechts één uniforme hardheid
Heel algemeen gesproken is een redelijk stevige matras het beste. Dat geldt zeker voor iemand van boven de 80 kilo weegt want; hoe zwaarder, hoe dieper je wegzakt. Vrijwel alle matrasfabrikanten geven aan of hun matras medium of hard is en de meeste typen matrassen zijn in deze twee hardheden verkrijgbaar. Het is echter veel beter als er meerdere hardheden verkrijgbaar zijn. Beter is het als het matras in 3 of zelfs 4 hardheden gemaakt wordt want de kans van slagen word hierdoor veel groter. Het lastige is dat er geen uniforme richtlijnen zijn wat nu precies soft, medium of hard is en het kán gebeuren dat wat de ene leverancier soft noemt, bij de ander misschien het label medium meekrijgt.
Proeftijd op een nieuw matras is ideaal
Er zijn richtlijnen om de meest geschikte hardheid van uw nieuwe matras te bepalen. De richtlijnen zijn sterk afhankelijk van het type matras (koudschuim, pocket, latex enz.) en uw lengte en gewicht. Daarnaast speelt uw persoonlijke voorkeur een rol. Er zijn richtlijnen die bepaald worden door uw lengte en uw gewicht maar dit is afhankelijk van het merk matras dat u kiest en dan nog moet in de praktijk (door er écht op te slapen) blijken of uw keuze of advies de juiste was. Daarom is een proeftijd enorm belangrijk. Met een proeftijd kunt u thuis het matras daadwerkelijk proberen en eventueel omruilen voor een andere hardheid.
One fits all matras
Er zijn fabrikanten die bewust matrassen leveren met slechts één hardheid omdat deze volgens hen prima voldoet voor iedereen. In mijn optiek is dit alleen omdat dit de verkoop en opslag veel gemakkelijker maakt. Persoonlijk geloof ik niet in dat ‘one fits all’ principe. Hoe kan eenzelfde matras met één hardheid nou goed werken voor iemand die 50 kg weegt maar ook voor iemand die 100 kg weegt? Los van het gewicht (en dus meer of minder inzakken) maakt het wel degelijk uit welke hardheid een matras heeft. Dat hoor ik dagelijks van klanten die bij ons in de showroom komen.
Welke matras stevigheid past bij welk gewicht?
Uw lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol in de keuze van de matras hardheid. Een persoon van 1.50 m met een lichaamsgewicht van 90 kg heeft een harder matras nodig dan een persoon van 1.95 m met hetzelfde lichaamsgewicht. Vaak wordt er gezegd dat een goed matras een hard matras is. Dit blijkt in de praktijk echter niet te kloppen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mensen met chronische lage rugklachten beter slapen op een middel zacht matras dan op een hardere matras. Dit komt doordat de personen minder beperkt zijn in beweging mogelijkheden tijdens de slaap. Het gevolg is dat deze personen minder last van hun rug hebben tijdens het slapen, bij het opstaan en gedurende de dag.
Samengevat komt het er op neer dat een zacht of een hard matras niet per se beter is. De keuze in matras hardheid is sterk afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en gewenning. Door de matras hardheid uit te proberen kun je ondervinden of het de juiste keus is.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties