Negen redenen om beter en meer te slapen

Negen redenen om beter en meer te slapen. Wat maakt een uurtje meer of minder slaap nou uit? Volgens slaapexperts kan dat wel eens heel veel uit maken. Onderzoek wijst uit dat het verschil tussen genoeg slaap en net te weinig slaap behoorlijk wat effect heeft op je algehele gezondheid, je humeur, je lichaamsgewicht en zelfs op je seksleven!

Slapen doet dus heel veel voor je lichaam en geestSlapen doet dus heel veel voor je lichaam en geest. De hoeveelheid slaap dat je nodig hebt verschilt per persoon maar ligt gemiddeld tussen de 7 en 8 uur. Als jij regelmatig minder dan zeven uur slaapt dan vindt je hier negen redenen om toch echt meer te gaan slapen. Als je dagelijks één uurtje eerder je bed in duikt is dat beter voor:

1. Meer slapen is beter voor je gezondheid

Als je goed slaapt wordt je immuunsysteem versterkt. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er een duidelijk link ligt tussen slaaptekort en serieuze gezondheidsproblemen zoals hart en vaat ziektes, hartaanvallen, diabetes en obesitas en zelfs kanker.

Vaak is er in het begin niets aan de hand maar zorgt chronisch slaaptekort na een aantal jaren pas voor serieuze problemen. Dat het zo werkt is er ook het gevaarlijke aan, je slaapt immers toch 6 uur per nacht.

Meer slapen is beter voor je gezondheid Maar er zijn ook problemen die al op korte termijn zichtbaar worden en worden veroorzaakt door maar één slechte nacht. Zelfs het slaaptekort van één nacht leidt al tot concentratie problemen.

2. Meer slapen is beter voor je seksleven

Slecht slapen heeft ook negatieve gevolgen voor je seksleven. Uit een onderzoek, gedaan door de National Sleep Foundation (USA), blijkt dat 26% van de ondervraagde een minder goed seksleven heeft doordat ze moe waren. Ook blijkt het testosterongehalte lager te zijn bij mannen die een slaaptekort hebben.

Meer slapen is beter voor je sekslevenDaarnaast kan slaaptekort leiden tot een minder goede relatie doordat er bijvoorbeeld geen energie meer is om leuke dingen samen te ondernemen, of omdat men een slecht humeur heeft.

3. Goed slapen, minder pijn

Goed slapen kan je pijngrens beïnvloeden. Als je pijn hebt, zowel chronisch of een acute pijn door een blessure of verwonding, kan genoeg slaap er aan bijdragen dat je minder pijn voelt! Verschillende studies hebben aangetoond dat er een relatie bestaat tussen slaap en iemand pijngrens. Wanneer iemand onvoldoende slaapt krijgt men ook een lagere pijngrens. Helaas kan pijn er juist weer voor zorgen dat je slechter slaapt.

Lees ook:  Chemische lucht nieuw matras
Goed slapen, minder pijn

4. Minder kans op verwondingen en blessures

Goed slapen kan je extra bescherming bieden. Slaaptekort is gelinkt aan veel tragische ongelukken. Het Amerikaanse Institute of Medicine schat dat 1 op de 5 auto ongelukken in de VS wordt veroorzaakt door vermoeid rijden wat neerkomt op 1 miljoen auto ongelukken per jaar!

Minder kans op verwondingen en blessuresBijna ieder soort ongeluk overkomt je eerder wanneer je vermoeid bent. Door onder anderen een gebrek aan concentratie of een lager reactievermogen. Denk bijvoorbeeld aan struikelen en veel huishoudelijke ongelukken zoals jezelf in de vinger snijden tijdens het koken.

5. Beter humeur

Voldoende slaap zorgt er niet direct voor dat je het zonnetje in huis bent, maar je zult vast wel eens gemerkt hebben dat je sneller geïrriteerd bent als je vermoeid bent. Maar dat is niet alles, te weinig slaap verstoort de interne regeling en controle van je emoties. Als je oververmoeid bent zul je eerder naar iemand uithalen, sneller huilen, of juist ongecontroleerd (en ongewild) te lachen.

beter humeur en het zonnetje in huis

6. Meer controle over je gewicht

Genoeg slaap help je om je gewicht onder controle te houden (of krijgen). Visa versa verhoogt slaaptekort de kans op overgewicht. Hoe kan dit!? Deels is dit een gedragsprobleem. Wanneer je moe bent zal je doorgaans minder energie hebben om jezelf aan te zetten om te gaan sporten, of om een gezonde maaltijd te koken. Op de bank gaan liggen of een snelle ongezonde hap klaarmaken kan dan verleidelijk zijn.

Meer controle over je gewichtDeels is het ook fysiologisch probleem. Het hormoon leptine speelt een belangrijke rol als het gaat om het voelen dat je ‘’vol’’ zit en dus geen honger meer hebt. Onvoldoende slaap resulteert erin dat dit hormoon niveau daalt. Het resultaat is dat vermoeide mensen simpelweg hongeriger zijn, en het lijkt erop dat hongerige mensen dan ook een speciale voorkeur hebben voor calorierijke en vette hap.

Lees ook:  Slapen zonder wakker te liggen om het milieu

7. Helderder denken

Wel eens ontwaakt na een slechte nacht slapen, verward en dromerig, en dat gevoel dat het maar niet lukt je brein uit die 1e versnelling te krijgen?

Helderder denkenSlaaptekort beïnvloed hoe je brein denkt. Het heeft een negatief effect op je bewustzijn, aandacht en je vermogen om (juiste) keuzes te maken. Studies hebben aangetoond dat vermoeide mensen wel degelijk slechter zijn in het oplossen van logische- of wiskundige problemen dan wanneer meer goed uitgerust is. Ook is de kans groter dat je vreemde fouten maakt zoals het opbergen van je sleutels in de koelkast, om maar even een extreem voorbeeld te geven.

8. Beter geheugen

Vergeetachtig? Slaaptekort kan daar wel eens de oorzaak van zijn! Studie heeft uitgewezen dat wanneer we slapen, ons brein de gebeurtenissen van de dag verwerken en opslaan. Bij onvoldoende slaap kan het voorkomen dat bepaalde herinneringen niet juist worden opgeslagen en verloren gaan.

Beter geheugenEr zijn ook studies die hebben aangetoond dat slaap voorkomt dat je valse herinneringen ontwikkeld. Bij een experiment waarbij een testgroep verschillende woorden te zien kreeg en later werden getest wat ze hiervan konden herinneren, bleek dat vermoeide mensen vaker met woorden kwamen die ze helemaal niet te zien hadden gekregen.

9. Sterker immuunsysteem

Kan voldoende slaap je behoeden voor die irritante verkoudheid? Een studie heeft de proef op de som genomen en dit getest. Onderzoekers hebben het slaapgedrag van een testgroep van 150 personen gedurende twee weken gemonitord en ze vervolgens blootgesteld aan een verkoudheid virus.

Personen die 7 uur of minder sliepen per nacht hadden een 3 keer zo grote kans om ziek te worden dan de personen die 8 uur of meer sliepen per nacht. Dit is een relatief klein onderzoek waardoor we niet van feiten kunnen spreken, maar opvallend is het op zijn minst.

Sterker immuunsysteemHoe dan ook kan het geen kwaad voor je immuunsysteem om 8 uur te slapen als je die mogelijkheid hebt!

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.