Mensen die nachtdienst(en) hebben, moeten eigenlijk hun biologische klok bijstellen. Door invloed van licht en donker wordt immers het slaap-waakritme bepaald. Daarom moet er ‘s nachts tijdens het werk zoveel mogelijk licht zijn en overdag tijdens het slapen zo weinig mogelijk. En dan liefst met enigszins een overgang tussen de twee.
Na de nachtdienst
Zorg allereerst voor een zonnebril als u naar huis gaat in de zomer of het voorjaar. Het daglicht kan u al uit de slaap houden. Als u een ochtendmens bent, kunt u na thuiskomst beter nog even wachten met naar bed gaan. Ga nog even iets ontspannends doen in een donkere kamer. Scherm licht en geluiden af en probeer te gaan slapen op rustige tijdstippen, bijvoorbeeld als de kinderen naar school zijn, als het rustig is op straat, schakel de telefoon uit enzovoort. Geluid is een erg storende factor voor een goede slaap, maar oordopjes kunnen nuttig zijn.
Doe eventueel vlak voor de dienst nog een dutje en zorg voor voldoende licht op de werkplek, met name in het eerste deel van de dienst. Vergeet niet dat de slaap overdag per definitie een paar uur korter is dan ‘s nachts.
Voor mensen met wisselende dag- en nachtdiensten is de aanpassing meestal nog een groter probleem. Voor hen gelden eigenlijk dezelfde principes. Het is wel belangrijk om bij een wisseling van dienst zo snel mogelijk in een nieuw vast ritme te geraken.
Door nachtdiensten slaapt men slechter.
De invloed van nachtdienst op de slaap is voor mensen verschillend. Het is aangewezen om enkele maatregelen te nemen. Zorg allereerst voor een zonnebril als u naar huis gaat in de zomer of het voorjaar. Het daglicht kan u al uit uw slaap houden. Als u een ochtendmens bent, kan u na de thuiskomst beter nog even wachten met naar bed te gaan. Ga nog even iets ontspannends doen in een donkere kamer. U kan best uw slaapkamer tegen licht en lawaai isoleren. Probeer te slapen op rustige tijdstippen, als de kinderen naar school zijn, als het rustig is op straat, schakel de telefoon uit enzovoort. Geluid is een erg storende factor voor een goede slaap, maar oordopjes kunnen nuttig zijn.
Doe eventueel vlak voor de dienst nog een dutje. Zorg voor voldoende licht op de werkplek, met name in het eerste deel van de dienst. Vergeet niet dat de slaap overdag per definitie een paar uur korter is dan ‘s nachts.
Een goede slaap voor mensen met nachtdienst is nog belangrijker en de eerste vereiste om goed te kunnen functioneren. Wanneer we goed slapen kunnen we namelijk ons werk goed doen en als we ons werk degelijk doen, slapen we goed.
Verkeersongelukken vinden veel vaker plaats tussen één uur ‘s nachts en zes uur ‘s ochtends. Precies de periode waarin we normaliter zouden moeten slapen.
Let ook op de voeding bij nachtarbeid:
1e maaltijd
- Eet een maaltijd met voldoende voedingswaarde voor de shift begint
- Tijdstip: late namiddag, vroege avond (15:00 – 19:00)
- Doel: wakker worden en blijven; eiwitten helpen om wakker te blijven
- Drank: koffie of thee mag tijdens het eerste deel van de shift
2e maaltijd
- Doel: wakker blijven
3e maaltijd
- Tijdstip: na de shift, voor het slapengaan
- Doel: voorkomen om met honger te gaan slapen
- Wat: kleine licht verteerbare snack: vooral koolhydraten, eiwitarm en vetarm. Een lichte snack voorkomt een vol gevoel bij het slapen gaan
- Gebruik geen cafeïnehoudende dranken of alcohol 3 tot 4 uur voor het slapengaan en beperk de hoeveelheid drank
- Vermijd eten en alcohol drinken vlak voor het slapengaan.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties