Lekker slapen op het perfecte bed

Bekijk de matras.info video

Lekker slapen op het perfecte bed. Goed slapen is heel belangrijk om je lichaam te laten regenereren.
Zonder een goede nachtrust is het onmogelijk om zowel lichamelijk als geestelijk in balans te blijven. Een goed bed en matras zijn hiervoor essentieel. Maar wat is een goed bed en waar moet je op letten als je een nieuwe gaat kopen? Matras.info zet alle informatie om een goed passend bed te kopen voor je op een rijtje.

Wat is een goed bed voor jou?

Als je moeilijk inslaap komt, ‘s nachts geregeld wakker wordt of ‘s ochtends allesbehalve uitgerust uit bed stapt, is een nieuw bed wellicht iets waar je aan zou kunnen denken. Volgens een Engels onderzoek kan een goed bed je per nacht wel tot een uur extra slaap opleveren. Dit is ook net gek als je bedenkt dat je per nacht wel 80 keer van houding veranderd en bijna een halve liter vocht verliest waardoor je bed behoorlijk op de proef gesteld wordt. In een goed bed investeren zou dus wel eens meer effect kunnen dan je op het eerste gezicht denkt.

‘Een goed bed bestaat uit een bedbodem en matras die bij jou wensen passen. Wat voor jou precies geschikt is, hangt van meerdere factoren af.

Die zal je allemaal moeten meewegen. Het ideale bed dat voor iedereen geschikt is bestaat namelijk niet. Je kan een van de duurste bedden kopen dat uitgerust is met de nieuwste technologieën en gemaakt met de beste materialen maar niet op jou wensen is afgesteld en hier toch zeer slecht op slapen. En andersom kan een goedkoop bed dat wél jouw specifieke behoeften invult je een heerlijk nachtrust bezorgen.
Een goed bed is dus een bed dat jouw specifieke behoeften vervuld en werkt voor jouw lichaamsbouw, je gewicht en je slaaphouding. Maar ook de temperatuur en het ventilerend vermogen zijn van groot belang. Het is dus niet zo dat een pocketmatras per definitie beter is dan een latexmatras, of omgekeerd.’

Waar op te letten bij de aanschaf van een nieuw bed

De beste en slechtste slaaphoudingen

Als je een nieuw bed gaat kopen is het van belang alvorens goed te weten hoe je het liefste slaapt. Slaap je op je je rug, je buik of op je zij? Of slaap je in alle houdingen? Als je een nieuw bed koopt is je slaaphouding namelijk een belangrijke leidraad. Het is van groot belang dat je op bed in een correcte houding ligt en dat je wervelkolom goed ondersteund wordt. Overdag kan je zelf zorgen voor een correcte houding en zorg je er dus zelf voor dat je rug- en buikspieren je rug in zijn natuurlijke houding houden, maar ‘s nachts moet je bed dit voor je doen.

Meest ideale houding in bed

Gedurende de nacht moet je ruggenwervel in de natuurlijke S-curve liggen en moeten je spieren ontspannen. In een buikligging is het haast onmogelijk om je ruggenwervel in de correcte houding te krijgen doordat er allerlei spanningen op ontstaan. De buikliging is dan ook geen goede of gezonde slaaphouding. Als je op je rug slaapt kan dat echter wel perfect maar sleept het bed een belangrijke rol. Het bed mag dan niet te zacht of te hard zijn maar moet de natuurlijke S-curve kunnen volgen en ondersteunen waar nodig. Een goed traagschuim– of koudschuimmatras kan hier goed bij helpen.

Hard matras

Dat een bed hard moet zijn is een achterhaalde misvatting. Nog steeds zijn er mensen die denken dat een hard matras beter en gezonder is dan een zachtere variant maar dit klopt dus niet. Voor mensen die op hun buik slapen is een harder bed in de regel wel beter. Maar voor mensen die op hun zijde slapen is een zachter bed absoluut beter. Het bed zal moeten wijken op de hoogte van de heupen en schouders en weer steun moeten geven in de lendenen. Mensen die op hun zij slapen zullen bij een hard bed snel last krijgen van overdruk op hun schouders en heupen. Gedurende de nacht gaan ze veel meer gaan draaien dan nodig. Maar op een echt zacht bed gaan slapen als je altijd op je zij slaapt is ook geen goed idee. Omdat dan het bekken dan te diep zal wegzakken en er te weinig ondersteuning zal zijn in de onderrug. Als je op je zij slaapt is het van belang dat de wervelpositie in een rechte lijn loopt. De lijn van de wervel mag afwijken van de horizontale richting en omhoog lopen richting de schouders maar moet een rechte lijn aanhouden.

De meeste mensen slapen op hun zijde, uit onderzoek blijkt dat zelf 75% van de mensen op hun zij slapen. Zij slapers hebben baat bij een zachter bed. Het liefst een bed dat druk verlagende eigenschappen heeft.

Lichaamsbouw en bed

Bij het kiezen van het meest geschikte bed is niet alleen de slaaphouding belangrijk maar speelt ook je lichaamsbouw grote rol. Natuurlijk heeft iemand die rond de 60 kg weegt een zachter bed nodig dan iemand die 90 kg weegt. Maar ook de lichaamsbouw en verdeling van het gewicht is iets dat mee speelt. Als er bijvoorbeeld een grote concentratie gewicht bij het heup of buik gedeelte is dan is daar meer steun gewenst. De lichaamsbouw speelt zodoende een rol bij het bepalen van het meest ideale bed. Gelukkig kan je echt per individu ieder een eigen bed dat aan jouw specificatie wensen voldoet aanschaffen zodat je ieder afzonderlijk kunt genieten van een optimaal slaapcomfort.

Omdraaien op bed.

Gedurende de nacht veranderen we gemiddeld ongeveer 80 keer van houding. Soms zijn het kleine bewegingen en soms draaien we ons volledig om. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat onze doorbloeding wordt afgekneld en we dus moeten bewegen om dit te voorkomen. Druk verlagende bedsystemen voorkomen het afknellen van onze bloedsomloop en garanderen zodoende een rustigere nachtrust.Het is dus niet alleen een goede houding die er voor zorgt dat wij dat we lekker slapen en uitgerust wakker worden maar het is ook belangrijk dat het bed voor de nodige voorwaarden zorgt dat we voldoende kunnen bewegen gedurende de nacht.

De juiste temperatuur in bed

Een laatste belangrijke voorwaarden voor een goede nachtrust is de temperatuur in bed. Is het te warm dan slapen we niet goed maar in een te koud bed is slapen ook lastig. De juiste temperatuur laat ons rustiger slapen en geeft een behaaglijk gevoel. Als de buiten temperaturen omslaan bijvoorbeeld van de lente naar de zomer kan het opeens een stuk warmer worden. Dit resulteert meestal in lastig in slaapvallen en meer wakker worden gedurende de nacht. Na een tijdje wend ons systeem hier aan en vinden we hier verder geen problemen meer mee. Maar een te warm of een te koud bed kan een rustige nachtrust behoorlijk verstoren. Het is dus belangrijk na te gaan wat u zelf prettig vindt en dit af te stemmen met het type bed dat u koopt. Een latex matras is bijvoorbeeld warm en een pocket- en koudschuim matras is koel. Houdt hier goed rekening mee alvorens u een bed gaat kopen.

Lees ook:  Giftige stoffen in matrassen

Goed ventilerend bed

Een andere belangrijke parameter om tot een goede verkwikkende nachtrust te komen is de ventilatie. Iemand die veel transpireert heeft een goed ventilerend bed nodig. Een klam en vochtig bed maakt het omdraaien moeilijker en is bovendien een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Hoe droger je bed blijft gedurende de nacht hoe beter. Dat externe factoren zoals lawaai of licht de slaap kunnen verstoren, zal niemand verbazen maar dat factoren als temperatuur en vochtigheidsgraad een enorme impact op een goede nachtrust kunnen hebben is minder bekend. Houdt hier met de keuze van een nieuw bed rekening mee wat dit kan echt het verschil maken tussen een goede of slechte nachtrust.

Het bed van je dromen

Het beste bed voor jou is dus afhankelijk van allerlei persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Zo weet je nu dat je lichaamsbouw, slaaphouding en temperatuur allemaal zaken zijn die er toe doen als je een nieuw bed koopt. Het ventilerend vermogen en hoe gemakkelijk je op het matras kan omdraaien en of het matras druk verlagend werkt is afhankelijk van het type matras. Hieronder vindt je de verschillende matras mogelijkheden in het kort:

Een binnenveringsmatras

Een van de oudste matrassen is het binnenveringsmatras. Dit type matras bestaat uit metalen veren die zorgen veerkracht en ondersteuning. Door de ruimte die tussen de veren zit kan dit type matras goed lucht circuleren en is het goed ventilerend. De puntelasticiteit is matig en hierdoor zal het matras niet echt goed je lichaamscontouren volgen. De ondersteuning bij dit type matras is dan ook matig. Lees meer over binnenveringsmatrassen

Een latex matras

Latexmatrassen zijn gemaakt van natuurrubber (natuurlijke latex) of synthetische latex. Latexmatrassen zijn veerkrachtig en bieden goede ondersteuning maar hebben een matig ventilerend vermogen. Daarnaast zijn latexmatrassen nogal warm en kan dit type matras het keren lastig maken. Lees meer over latexmatrassen

Traagschuimmatrassen

Een goed traagschuimmatras biedt een goed ondersteunend vermogen en werkt druk verlagend. Dit type matras wordt zachter door je lichaamswarmte waardoor het perfect de contouren van je lichaam volgt en nergens overdruk veroorzaakt. Hierdoor draai je minder en slaap je rustiger. Lees meer over traagschuimmatrassen

Koudschuimmatras

Koudschuim is goed ventilerend en heeft een hoge veerkracht. Door de hoge veerkracht biedt dit type matras veel ondersteuning en werkt het goed bij eventuele rugklachten. Koudschuim heeft ook een goed vocht doorlatend vermogen doordat het een open celstructuur heeft. Lees meer over koudschuimmatrassen

Pocketmatrassen

Een pocketmatras is een matras dat lossen veren in het matras heeft. Dit type matras ventileert goed en heeft een hoge punt-elastisch-tijd waardoor het goede ondersteuning biedt. Dit type matras wordt echter wel vaak als koud ervaren. Lees meer over pocketmatrasen

Een bedbodem kiezen voor uw bed

De beste bedbodem

Een goede bedbodem is essentieel en bepaald zo’n 20% van het lig comfort. De combinatie tussen het matras en de bedbodem maken het bed compleet. De bedbodem moet stevig zijn en goed ventileren. Hieronder vindt je de verschillende bedbodem mogelijkheden in het kort:

Een lattenbodem

Een lattenbodem is een houten frame met daartussen houten latten. Er bestaan vele soorten lattenbodems waarvan sommige bijzonder goed zijn maar de meeste matig. De ventilatie is goed maar het ondersteunen vermogen niet bijzonder. Lees meer over lattenbodems

Een spiraalbodem

Een spiraalbodem is een stalen frame met een vlechtwerk van metaal. Dit type bedbodem ventileert goed maar biedt minimale ondersteuning. Lees meer over spiraalbodems

Een boxspring bodem

De boxspring bodem is een met stof beklede bodem. Een boxspring is houten bak met daarin ijzeren veren. Deze type bedbodem ventileert goed en biedt goede ondersteuning. Lees meer over boxspring bedden

Een schotelbodem

Een schotelbodem is een betrekkelijke nieuw soort bedbodem die eigenlijk alles in huis heeft. Deze type bedbodem is stevig, biedt goede ventilatie en goede ondersteuning. Lees meer over schotelbodems

Een vlavrobodem

Een vlavro bedbodem is een bodem die eigenlijk het minste doet. De ventilatie is matig en het ondersteunend vermogen minimaal. Lees meer over vlavrobodems

Een goed bed heeft een goed hoofdkussen

Bij een goed bed hoort een goed kussen. Ook voor een hoofdkussen geldt dat deze ondersteuning moet bieden maar ook de druk moet verlagen. Daarnaast moet een kussen steun bieden aan de nek. Een kussen dien je op het type bed dat je koopt aan te passen. Anders gezegd is een zachter een dunner kussen beter geschikt op een zacht matras. Een dikker steviger kussen is beter op een stevig matras. Vooral als je een zijslaper bent is het uitzoeken van een goed kussen belangrijk. Want in deze positie heeft de nek meer ondersteuning nodig. Als je op je buik slaapt heb je geen kussen of een bijzonder dun kussen nodig. Qua materialen zijn zeer veel mogelijkheden voor hoofdkussens. Er zijn hoofdkussens uit dons, uit katoen (kapok) uit wol, polyester, zijde en traag- en koudschuim. Allen hebben hun eigen voor- en nadelen. Laat u informeren of lees meer over welk type hoofdkussen het meest voor jou geschikt kan zijn.

Ieder mens gebruikt elke 24 uur zijn of haar bed

Het belang van een goed en fijn bed is groot zeker als je bedenkt dat je er ongeveer 33 jaar van je leven op vertoefd. Gemiddeld heeft een mens ongeveer 7 a 8 uur slaap per nacht nodig. Dat het dus belangrijk is een fijn en goed bed te hebben is logisch.

Het beste bed

Er bestaat dus eigenlijk niet zoiets als het beste bed. Wel kan je, als je goed te werk gaat, het beste bed voor jezelf vinden. Er zijn dan vele factoren en zaken waar je op zult moeten letten. In dit artikel hebben we zo veel mogelijk dingen genoemd die het mogelijk zouden moeten maken het beste bed voor jezelf te vinden.

Lees ook:  Het ideale matras voor mensen met een hernia

Tips voor het kopen van een goed bed.

Het bed op proef.

De belangrijkste tip is een proeftijd. Zorg ervoor dat u het bed thuis op proef krijgt. Met een proeftijd op het bed kunt u niet echt fout gaan en kunt u thuis zelf ervaren of het wel echt voor u werkt.

Zorg dat je goed uitgerust bent en neem je kussen mee

Als je gaat kijken voor je nieuwe bed naam dan je hoofdkussen mee en zorg dat je goed uitgerust bent. Het beste ga je ook ‘s ochtends op pad en trek je je schoenen uit bij het proefliggen.

Het bed om de 10 jaar vernieuwen

Vervang je matras om de 10 jaar. Het matras verliest in de loop der tijd stevigheid en wordt bovendien minder hygiënisch.

Hoe breder het bed hoe meer comfort.

Kies voor een breed bed. Dit biedt meer comfort en je verstoord de nachtrust van je eventuele partner minder

Kies voor een lang bed

Ook al zou je het op het eerste gezicht niet denken ook de lengte van je bed is van belang voor comfort. Kies voor een bed dat minstens 20 cm langer is dan je zelf lang bent.

Oriënteer jezelf via internet voordat je een bed gaat kopen

Voordat u een bed gaat kopen is het verstandig u eerst goed te oriënteren op het internet. Er is op internet zeer veel informatie over bedden te vinden. kunt u zich oriënteren op de verscheidene mogelijkheden op het gebied van slaapkamers en bedden. Op internet kunt u het aanbod bij diverse winkels bekijken, en zelfs zoeken naar de hoogste korting. Maar let er wel op dat u naar een goede slaapadviseur gaat, die qua service en leveringsvoorwaarden voldoet aan de CBW voorwaarden.

Je vrienden  vragen wat voor bed ze hebben

Vraag je vrienden wat voor bed ze hebben en hoe het ze bevalt. Vraag ook waar ze hun bed gekocht hebben en of de service goed was.

Het budget van je bed.

Je kunt beter even door sparen als het bed dat je hebben wilt boven je budget valt want je doet minstens 10 jaar met het bed en dan die extra paar honderd euro net het verschil maken tussen heerlijk slapen of redelijk goed slapen.

Houd rekening met de levertijd van een nieuw bed

De levertijd op bedden is meestal vrij lang. Je moet aan een levertijd van minimaal 4 tot 8 weken. Houdt hier rekening mee als je een nieuw bed gaat kopen.

Garantie op bedden

Kijk goed hoe de garantie voorwaarden in elkaar steken. Meestal betreft het geen volledige garantie op bedden maar is deze afbouwend. Dat wil zeggen dat je elkaar minder garantie krijgt.

Bedden onderhoud

Bed onderhouden

Een goed onderhouden bed gaat langer mee. Onderhoud je bed goed door het overdag goed te luchten, ook in de winter. Sla dan uw dekbed geheel open en laat dit de gehele dag zo liggen. Zo vermijd je schimmel en bacterie vorming en stap je s, avonds weer in een droog en fris bed.

Het matras keren.

Keer je matras regelmatig. Zo slijt je matras minder snel en gaat het matras ook langer mee.

Gebruik een molton op je bed

Als je een goede dikke molton gebruikt houdt je bed veel schoner. Een molton neemt het overgrote deel van transpiratievocht op en is bovendien makkelijk te wassen. Nog beter is een Swissa onderdeken. Dit is een katoenen 1 cm dikke molton die je op 95 graden kunt wassen. Deze houdt het bed schoner, droger en koeler.

De ideale slaapkamer temperatuur

Een goede slaapkamer temperatuur is die van tussen de 15 en 18 graden. Dit is de gezondste slaaptemperatuur.

Bed en slaap onderzoekjes

  • Een Europees onderzoek heeft recent aangetoond dat men gemiddeld 8 uur en 34 minuten slaapt. Mannen slapen net iets minder dan vrouwen, en mensen die een baan hebben slapen ongeveer een half uur minder per nacht dan werklozen. Fransen slapen het langs en Denen komen met bijna een uur minder nachtrust toe.
  • Als je goed slaapt veroorzaak je minder ongelukken. Uit onderzoek is gebleken dat heel wat ongevallen in het verkeer rechtstreeks het gevolg zijn van een slechte nachtrust of chronisch slaaptekort.
  • Hoe gezond is een middagdutje? Even een kort slaapje doen overdag kan best verkwikkend werken maar kan de nachtrust negatief beïnvloeden.
  • Vrijen is een goed slaapmiddel! Een goede vrijpartij voor het slapengaan, is de ideale inspanning waarna je goed kan ontspanning en op die manie slaapverwekkende hormonen vrij maken.
  • REM slaap beïnvloedt je leerprestaties.

  • Jonge kinderen en jonge dieren hebben meer REM-slaap gedurende de nacht. Op latere leeftijd neemt dat af. Goed slapen heeft hebben een enorme invloed op leer prestaties daarom is het belangrijk dat vooral ook kinderen goed en veel slapen.
  • Mobiele telefoon naast je bed verstoort de nachtrust.

  • Het wordt steeds duidelijker dat elektrische straling de nachtrust verstoren kan. Een mobile telefoon op je nachtkastje is daarom geen goed idee. Maar ook een wekkerradio of laptop naast het bed kan tot verlies van essentiële slaap leiden. Dit melde de Belgische krant Gazet van Antwerpen naar aanleiding van een Europees onderzoek. Een deel van de proefpersonen werd tijdens de slaap blootgesteld aan evenveel straling als een mobieltje uitzendt en deden er langer over om in slaap te vallen. Daarnaast sliepen ze minder diep en was de remslaap korter dan bij de ‘gsm-loze’ groep. Ook kan de straling van mobieltjes gedurende de nacht leiden tot hoofdpijn en depressiviteit. Bron: Dagblad Trouw 22-1-2008

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.