Kan een matras invloed hebben op uw slaapkwaliteit? Slapeloze nachten, woelen, draaien en uitgeput wakker worden, we kennen allemaal het gevoel. Maar wist u dat slapen op het juiste matras kan helpen om deze problemen op te lossen? En u zich daardoor weer uitgerust kunt voelen? We weten nu dat matrassen echt een groot verschil kunnen maken in de slaapkwaliteit. Daarnaast heeft een goed matras ook veel invloed op uw houding en doorbloeding.
Volgens een onderzoek dat uitgevoerd werd door het Research Triangle International en Drs. Andy Krystal en Jack Edinger aan de Duke University, maakt een goed matras ten opzichte van een slecht matras een groot verschil in de kwaliteit van de nachtrust. Tijdens het vier jaar durende onderzoek is gekeken naar de ondersteunniveaus van matrassen en hoe deze de nachtrust beïnvloeden. Meer dan 16.000 nachten van slaap werden gevolgd en geëvalueerd op 128 mensen. Waarmee dit een van de grootste onderzoeken is op de invloed van matrassen op de gezondheid en nachtrust.
Vorige studies struikelen
Zeer weinig onderzoeken zijn gedaan naar het effect van matrassen op slaap. De onderzoeken die er gedaan zijn hebben alleen gekeken naar bepaalde matras type met een klein aantal mensen. De omvang van de kleine onderzoeken leidde meestal tot de conclusie dat een “medium” matras het beste is voor een goede nachtrust. De fout in deze conclusie is tweeledig. Ten eerste, er is geen erkende definitie van hoe hard een “medium” matras zou moeten voelen. Een persoon van 100 kg kan een matras beschrijven als zacht terwijl iemand met een gewicht van 75 kg hetzelfde matras als stevig kan ervaren. Ten tweede, is de hardheid van een matras subjectief (persoonlijk).
Andere onderzoeken komen tot de conclusie dat matrassen geen invloed op de slaap hebben. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd met een klein aantal (studenten) proefpersonen. Het gebruik van universitaire studenten als proefpersonen is een slechte keuze, omdat deze groep gewend is om op zeer slechte matrassen te slapen en vaak slaap te kort komen. De gemiddelde student slaap overal op, zelfs zittend in de college zaal!
Matrassen maken uit
Het onderzoek van Krystal en Edinger overwon de tekortkomingen van de eerdere onderzoeken. Ditdoor voor een groot aantal mensen met een grote verscheidenheid van matrassen en een groot aantal nachten op elke matras te laten slapen. Na een evaluatie van meer dan 16.000 nachten was het duidelijk dat zelfs kleine verschillen in het matras (zachte, medium, stevige) veranderingen met zich meebrengen welke de slaapkwaliteit beïnvloeden. Dit is een duidelijke aanwijzing dat matrassen er echt toe doen. Echter, het onderzoek had een tweede krachtige conclusie: iemand kan overdag niet of nauwelijks beoordelen of een matras goed is. Om dit te beoordelen dien je meerdere nachten op het matras te slapen.
Let op, matras shoppers
Waarom zijn wij zo slecht instaat het juiste matras te selecteren? Wat is de reden voor dit fenomeen? Het antwoord ligt in wat er met ons lichaam gebeurd tijdens het slapen. We passeren elke nacht verschillende slaapfasen. Een van deze fasen heet de “rapid eye movement” (REM) en is de fase van de slaap waar onze meest levendige dromen plaatsvinden. Om te voorkomen dat we tijdens het dromen gaan meebewegen, verliezen we de kracht in onze skeletspieren. Hierdoor verliezen we spinale ondersteuning. De skeletspieren bieden ondersteuning voor onze rug. Dus, een matras die ondersteunend voelde terwijl u wakker was zal heel anders uitpakken gedurende de slaap.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties