Duur slaaptijd gaat achteruit. De slaaptijd van de gemiddelde Nederlander gaat vooral de laatste jaren achteruit. Dit blijkt uit een onderzoek gedaan door Gerard Kerkhof. Het slaapgedrag komt overeen met met dat van de Amerikanen. Bij de Amerikanen staat vast dat ze sinds de jaren 60 gemiddeld bijna 2 uur minder zijn gaan slapen. Waardoor dit precies komt is niet helemaal bekend.
Slaapgebrek of slaapproblemen kunnen vele oorzaken hebben.
Slaapproblemen kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van stress op het werk, financiële moeilijkheden, relationele problemen of te maken hebben met de consumptie voor het slapen gaan. Maar ook herrie en licht van buiten, het eventuele snurken van de partner en emotionele gebeurtenissen hebben een negatief effect op een goede nachtrust.
Uit onderzoek blijkt echter dat de belangrijkste oorzaak van het toenemende gebrek aan slaap de groeiende neiging om permanent alert te blijven is. Steeds meer mensen werken tot laat in de avond door. Vooral jongeren blijven permanent beschikbaar voor impulsen uit hun elektrische apparaten.
Als je tot laat ergens mee bezig blijft kan je ook te laat gaan slapen. Als ze dan eenmaal slapen is de kwaliteit van de slaap minder doordat hun hersenen te actief blijven.
Alles om ons heen veranderd in een razend tempo. Zo is bijvoorbeeld de smartphone niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Uit onderzoek is gebleken dat de smartphone een belangrijke rol speelt bij ons slaaptekort. Door de prikkels van je smartphone val je moeilijker in slaapt. Gebruik daarom je smartphone niet in je slaapkamer en kijk enige tijd voordat u naar bed gaat niet meer op uw telefoon.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties