(Hoe) werken toevoegingen aan matrastijk?
De tijk die om een matras zit kan worden verrijkt met allerlei toevoegingen waardoor deze muggen op afstand houdt, zorgt voor een verkoelend effect, niet in de brand kan vliegen of zelfs zorgt voor een mooie huid. Hoe kan dat? Of: kan dat wel?
De tijk die om een matras zit, heeft meerdere functies. Het zorgt ervoor dat de inhoud van het matras netjes op zijn plaats blijft, beschermt als een ‘jas’ de inhoud van het matras en zorgt voor een bepaald uiterlijk door gebruik van bepaalde stiksels. Misschien de belangrijkste functie is om te voorkomen dat het matras vies wordt. Daarom kun je de tijk meestal afritsen en in de wasmachine stoppen. Door het tijk met bepaalde middelen te behandelen kan het worden ‘verrijkt’ waardoor de tijk nog een extra functie erbij krijgt.
Tijk die de huid verzorgt
Er kan van alles aan het tijk worden toegevoegd en fabrikanten van matrastijk beloven van alles. Het tijk remt de ontwikkeling van bacteriën en schimmels en ‘verwijdert’ huisstofmijten, het voorkomt vlekken, het geeft extra ventilatie en ‘regelt de vochthuishouding’, het werkt vlamvertragend, door toevoeging van melatonine slaap je beter en er is zelfs tijk dat leidt tot een betere bloedcirculatie en de huid verzorgt. ‘Je hoeft dus geen crèmes meer te smeren, je matras doet het werk!’, zo stelt de fabrikant. En als klap op de vuurpijl: ‘Gaat door je lakens en pyjama heen!’
Geen reviews
Met flashy namen voor de diverse toevoegingen en bewijzen dat het ‘wetenschappelijk is getest’ moet duidelijk worden dat dit bijzondere matrashoezen zijn. Het vreemde is dat er nergens reviews zijn te vinden van mensen die bovenstaande eigenschappen hebben ervaren. Daarmee is niet gezegd dat zulke bewerkte tijken geen invloed hebben, maar waarom lees je nooit over ervaringen van gebruikers? En mocht dat al zo zijn, een combinatie van verschillende functies is blijkbaar niet mogelijk. Dus een tijk dat vlamvertragend is én extra ventilatie geeft, is niet mogelijk. En een tijk verrijkt met aloë vera geeft misschien een mooie huid terwijl je slaapt, maar het houdt de huisstofmijt niet tegen.
3D structuur
Iets anders is zorgen voor een bepaald effect dat niet wordt veroorzaakt door (chemische) toevoegingen, maar door de stof van de tijk zelf. Zo kan het heel zacht zijn waardoor het lekker aanvoelt of een soort 3D structuur hebben waardoor het een heel klein beetje ‘meeveert’. Dat is geen effect van een toevoeging, maar van de weeftechniek. De vraag is hoe sterk dat effect nog is als er een laken over gaat, laat staan als er ook nog sprake is van molton onderlegger.
Effectiviteit lastig bewijsbaar
Samengevat: je kunt vragen stellen bij het effect van allerlei toevoegingen. De Belgische fabrikant Bekaert Deslee is een grote speler die allerlei specialistische matrastijken produceert. Allerlei logo’s, onderzoeken en keurmerken moeten de effectiviteit van de tijken bewijzen, maar ik heb er twijfels over. Zo geldt dat ook voor matrastijk dat is behandeld met probiotica.
Waarom is matrastijk altijd wit?
Matrastijk is bijna altijd wit en eigenlijk best saai om te zien. Het kan ook anders zie: https://www.matras.info/matras-artikelen/matrastijk-hoeft-niet-per-se-wit-te-zijn/
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Erg interessant om meer te weten te komen over deze onderdekens.
Zeker interessant artikel! Bedankt voor de nuttige aanvulling.
Team BesteBed
https://bestebed.com
Chris interessant artikel, bedankt!