De laatste inzichten van 2014 over slaap

De laatste inzichten van 2014 over slaap. Ondanks dat iedereen één derde deel van zijn of haar leven slapend doorbrengt weten we nog lang niet alles over dit bijzondere fenomeen. Waarom slapen we en wat doet het met ons? Hoe slecht is slaaptekort en waardoor worden we wakker? De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe feiten over slaap aan het licht gekomen. In dit artikel vind je de laatste inzichten over slaap van 2014 op een rij.

Schade door te weinig slaap

Slecht en onregelmatig slapen of een chronisch slaaptekort brengt onomkeerbare schade toe aan de hersenen. Ook het inhalen van slaap heeft totaal geen zin. Er sterven namelijk neuronen in de hersenen af die betrokken zijn bij het reguleren van het slaapritme en je concentratie als je te weinig slaapt.

Slaaptekort verhoogt risico op Alzheimer

Het risico op Alzheimer wordt door slaaptekort aanzienlijk verhoogd. Dit bleek uit onderzoek van het Radboud Alzheimer Centrum in Nijmegen in 2014 hield. Het Nijmeegse team ontdekte dat iemand die een nacht wakker blijft, een ‘verkeerde eiwit’ minder snel afbreekt. Stapeling van dit zogeheten amyloïd-bèta in de hersenen wordt gezien als een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van Alzheimer.

Zomertijd slecht voor nachtrust

De het wisselen van zomer naar wintertijd en andersom raakt onze biologische klok van slag, het darmkanaal snapt het vroegere eten niet. Hoewel in de zomer de cardiovasculaire (cv) sterfte -aan het hart dus- op z’n laagste is heeft dit te maken met de temperatuur. Naarmate het kouder wordt, vindt er meer sterfte plaats. Verlies van lichaamswarmte, versneld metabolisme en vernauwde bloedvaten leiden tot onvoldoende doorbloeding.

Lees ook:  Video matrassen test

Smartphone en tablets niet naast het bed

Een van de grootste oorzaken van slaaptekort is volgens Britse onderzoekers het gebruik van smartphones, tablets en computers vlak voor het slapen gaan. Het blauwe licht dat smartphoneschermen uitstralen onderdrukt de productie van het slaapinducerende hormoon melatonine. “Het is daarom belangrijk om deze apparatuur te vermijden voor het slapengaan en ook niet naast je bed te leggen”, zo waarschuwde Richard Wiseman, hoogleraar in de psychologie.

Slaapproblemen geeft kans op overgewicht

Tieners die minder slapen hebben later maar liefst twintig procent meer kans op overgewicht. Dat bleek uit een studie onder meer dan 10.000 Amerikanen. Het is bekend dat vermoeidheid overdag een grote invloed heeft op wat mensen eten, doordat de drang naar ongezond voedsel wordt gestimuleerd. Tevens kan volgens de onderzoekers het energielevel een rol spelen; wie weinig slaapt heeft vaak geen zin om een voedzame maaltijd te bereiden en grijpt eerder naar calorierijk fastfood.

Een Powernap helpt

Heb je weinig energie en voel je je moe? Doe dan een Powernap van zo’n 20 tot 25 minuten. Het is volgens onderzoekers de manier om in tijden van vermoeidheid wat extra rust te pakken en nieuwe energie op te doen om verder te gaan. Doe dit echter niet te lang want dan is de kans groot dat je je nog vermoeider voelt.

Een Powernap helpt

Praktische tips om een goede slaap te bevorderen

Hieronder vind je een paar praktische tips die een goede slaap bevorderen:

  • Zorg voor een donkere slaapkamer die opgeruimd en stofvrij is
  • Zorg voor een koele frissen slaapkamer en laat frisse lucht binnen
  • Laat je telefoon of tablet niet naast je bed liggen ivm magnetische velden
  • Ontspan voor het slapen gaan door ontspannings- of ademhalingsoefeningen te doen
  • Eet of drink 2 uur voor het slapen gaan niet
  • Drink geen alcohol of slaapmutjes voor het slapen gaan, lees liever een boek
  • Zorg voor een heerlijk comfortabel bed
  • Ga op gezette tijden naar bed en ontwikkel een vast slaapritme
  • Zorg voor een slaapkamer met zo min mogelijk elektra, elektra heeft een negatief effect op slapen

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.