Slapen zonder wakker te liggen om het milieu

Slapen zonder wakker te liggen om het milieu. ROBIN VAN WECHEM − 27/01/12, 00:00 – Trouw

Een mens slaapt gemiddeld een derde van zijn leven. Tijd die hij bij voorkeur doorbrengt op een matras. Elke tien tot vijftien jaar is zo’n dikke plak bedvulling ingedeukt en bezaaid met smoezelige vlekken. Dan is hij toe aan vervanging. Dat resulteert in Nederland jaarlijks in een afvalberg van 1,2 miljoen afgedankte matrassen.

Auping en Royal Health Foam produceren groene en milieuvriendelijke matrassen

Bij beddenfabrikant Auping doen ze daar iets aan. Het bedrijf ontving in december als eerste ter wereld een Cradle to Cradle Silver certificaat voor zijn nieuwe matrassenlijn. De helft van de materialen van een Auping matras zijn hergebruikt of kunnen na gebruik worden hergebruikt. “In het staal van de pocketveren zit gerecycled materiaal en we gebruiken alleen lakken op waterbasis, gecertificeerd PEFC-hout en CFK-vrij schuim”. Licht woordvoerder Marjan Reitsma toe. “Oude matrassen nemen we in bij de bezorging van een nieuw exemplaar, waarna afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel de bruikbare onderdelen eruit haalt.”

Hergebruik materialen van matrassen

Oude matrassen veranderen zo in deurkrukken, judomatten, ondertapijt en paardendekens. Niet in compleet nieuwe matrassen. Wat volgens de gesloten productieketentheorie van Michael Braungart de essentie is van Cradle to Cradle. “Het Silver-certificaat omvat alle elementen van de bedrijfsvoering. Dus niet alleen het hergebruik van materialen maar ook het gebruik van duurzame energie. Maar ook duurzaam watergebruik en maatschappelijk verantwoord ondernemen, zegt Reitsma. “Bij de berekening van 50 procent herbruikbare materialen weegt het gebruik van toekomstig recyclebaar materiaal bovendien veel zwaarder dan het gebruik van gerecycled materiaal bij de productie van een nieuw matras.”

Lees ook:  Een nieuw matras kopen
Milieuvriendelijke en organische matrassen van Royal Health Foam en Auping

Royal Health Foam

Ook matrassenfabrikant Royal Health Foam (RHF) produceert groene matrassen. Volledig Cradle to Cradle is nog niet mogelijk, zegt Chris Nederhorst van RHF. “Er is gewoon nog niets waar je een nieuw matras mee kunt opbouwen. Je kunt wel schuimvlokken met lijm recyclen tot isolatiemateriaal maar dat is een waardeloze kwaliteit om op te slapen. Of neem latexmatrassen. Veel mensen denken dat latex goed is voor het milieu omdat het een natuurproduct is. Het tegendeel is waar. Latexbomen in Azië bloeden letterlijk dag in dag uit. De plantagearbeiders worden zwaar onderbetaald. En als dat spul hierheen is verscheept, wordt het voor een groot deel aangelengd met synthetische latex. Rubber kan namelijk niet tegen zout, dan verpoedert het. En een latexmatras gaat maar zo’n zeven tot acht jaar mee.”

Hoewel zijn bedrijf ook oude matrassen terugneemt voor hergebruik heeft Nederhorst geen Cradle to Cradle-certificaat aangevraagd. “Volledige recycling lukt nu nog niet. Dan wil ik het ook niet.” Hij doet wel erg zijn best om het productieproces te vergroenen. “In onze Eco-pocket matrassen zit geen staal maar een glasvezelveer met een omhulsel van zonnebloemolie in plaats van het gangbare polyol. Dat van aardolie wordt gemaakt. De overtrek is van Tencel, een stof die voor 90 procent uit houtvezel bestaat en voor 10 procent uit katoen. Tencel is veel sterker dan katoen, neemt meer vocht op en is ook nog eens beter voor het milieu. Daarnaast kopen we voor elke verkochte matras een halve hectare regenwoud op. Die jarenlang beschermd blijft tegen houtkap.”

Lees ook:  Wat is het beste tijdstip om te gaan slapen?
Royal Health Foam gebruikt volledig natuurlijke materialen is matras tijken

Slaapt een eco-vriendelijk matras ook beter?

Of een eco-vriendelijk matras ook beter slaapt, kan slaaponderzoeker Winni Hofman van de Universiteit van Amsterdam niet zeggen. “Er is heel weinig onderzoek gedaan naar het effect van matrassen op slapen. Bovendien hebben de meeste onderzoeken maar weinig proefpersonen. Ook moeten mensen vaak wennen aan een nieuw matras. Wat je eigenlijk niet kunt meten.”

Goossens van de TU Delft vindt het lastig te zeggen wat het effect van een matras op de slaapbeleving is. Je kunt bijvoorbeeld meten hoeveel iemand beweegt tijdens het slapen of een belevingsonderzoek doen. Het probleem daarbij is dat in sommige belevingsonderzoeken mensen voor hun eindoordeel vaak het verschil blijken te meten tussen de slechtste en de laatste ervaring, en de tussenliggende oordelen vergeten.”

TU Delft - Technische Universiteit Delft

Meerdere oorzaken slaapproblemen

Een slecht matras kan slaapproblemen veroorzaken, maar is meestal niet de enige boosdoener. “Het is wel zo dat als je een echt slecht matras hebt, in een doorgezakt bed in een nul-sterren hotel. Je aandacht zich dan meteen richt op het ongemak. Zoals je je kleine teen vaak ook pas voelt als je ‘m hebt gestoten.”

Bij Auping zijn alle matrassen sinds december 50 procent hergebruikt of herbruikbaar, de vanaf prijzen variëren van 700 tot 1400 euro. De eco-pocketmatras van RHF varieert van 499 tot 2079 euro – duurder dan de andere matrassen die deze fabrikant verkoopt.

Slaap lekker op een eco matras van Royal Health Foam

Meer informatie over de eco-matrassen is te vinden op www.auping.nl en www.healthfoam.com.

Bron : http://www.trouw.nl

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.