Heeft u wel een goed matras?

Bekijk de matras.info video

Heeft u wel een goed matras? Heeft u last van slaapproblemen of  van ochtend stijfheid of zelfs last van uw rug als u opstaat? Trekken deze rugklachten en ochtendstijfheid weg gedurende de dag? Zeer waarschijnlijk is uw matras aan vervanging toe. Goed slapen en vooral goed opstaan is voor tachtig procent afhankelijk van een goed matras. Vervang daarom uw matras tijdig. Maar waar kunt u op letten bij het kopen van een goed bij u passend matras?

Een nieuw matras kopen

Een nieuw matras kopen is iets wat u maximaal maar eens in de tien jaar doet en dus geen alledaagse bezigheid. Het is belangrijk u goed te laten informeren als u een nieuw matras gaat kopen. Waar moet u nou precies op letten en wat is belangrijk? Op het internet kunt u vrij gemakkelijk een voorkeuze maken waardoor er een aantal matrassen afvallen en uw zoektocht gemakkelijker wordt. Houdt rekening met uw slaapgedrag, eventuele gezondheidsproblemen (zoals allergieën), warmte, en uw gewicht en lengte. Al deze factoren spelen mee en hebben invloed op uw nachtrust.

Hardheid/zachtheid van het matras

Het comfort en het dragend vermogen van een matras hangen sterk samen met welke hardheid/zachtheid u kiest. Welke stevigheid u het beste kunt nemen hangt af van uw voorkeur en lichaamsgewicht. Het matras dient de contouren van het lichaam goed te kunnen volgen en ondersteunen en uw lichaamsgewicht goed verdelen.

Als een matras te hard is wordt uw doorbloeding afgekneld waardoor u veel zult draaien en onrustig zal slapen. Als een matras te zacht is wordt uw gewicht niet goed gedragen waardoor de kans groot is dat dit rugklachten (met name in de onderrug) veroorzaakt.

Lees ook:  Metaal in matrassen
Het juiste en beste matras kiezen

Het uitzoeken van uw matras

Om het voor u juiste matras te vinden zult u zich echt even moeten verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Als u weet wat voor type matras het beste bij u past kunt u gaan proefliggen in een beddenshowroom. Neem hier goed de tijd voor. Probeer het matras is allerlei verschillende houdingen uit maar vooral in uw favoriete houding. Een goede tip is ook om uw eigen hoofdkussen mee te nemen en uw schoenen uit te doen.

Het is heel lastig te beoordelen of een bepaald matras goed ligt en prettig zal slapen. Wilt u dit zeker weten dan zult u er echt meerdere nachten op moeten slapen. Bij sommige beddenleveranciers krijgt u matrassen op proef en kunt u het matras van uw keuze thuis uitproberen. Dit is bijzonder aan te raden. Let wel op de voorwaarden van de proeftijd én wat de matrassenleverancier met de retour gekomen matrassen doet! Maar door middel van een proeftijd weet u helemaal zeker dat u de juiste keuze heeft gemaakt.

Welk materiaal

Het materiaal dat in het matras is verwerkt is belangrijk omdat dit een aantal zaken bepaald. Zo is latex bijvoorbeeld warm en ventileert dit materiaal minimaal en zijn pocket matrassen over het algemeen nogal deinend. Koudschuim is koel en goed ventilerend waardoor dit materiaal goed werkt als u bijvoorbeeld veel transpireert. Traagschuim verlicht drukpunten en zorgt voor een onbelemmerde doorbloeding waardoor u rustiger slaapt. Traagschuim is echter ook redelijk warm. Zo heeft elk materiaal zijn eigen voor- en nadelen en is het belangrijk goed te kijken wat het beste bij u zou kunnen passen.

Lees ook:  Bestaat er zoiets als een perfect matras?
Koudschuim matras

Matras maat

De maat van het bed speelt ook een belangrijke rol. De stelregel is: hoe meer ruimte, hoe meer comfort. U kunt het beste van een matrasmaat uitgaan die minimaal 20 cm langer is dan u zelf lang bent. En kies ook niet voor een te smal matras. Vooral als je samen in één bed slaapt is voldoende breedte ruimte een stuk comfortabeler en prettiger.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.