Matrassen en klachten

matrassen en klachten en kuilvorming

Voor matras.info ontvang ik veel e-mails. De meeste e-mails die ik krijg zijn klachten of problemen die mensen hebben met hun matras of leverancier. Het is opvallend hoeveel klachten er van een paar grotere merken bij zitten. Het is natuurlijk zo dat deze merken ook de meeste matrassen verkopen waardoor het ook wel logisch is dat ik daardoor ook veel klachten van hen ontvang.
Het is voor mij altijd lastig om over collega’s en hun producten te schrijven omdat het al heel snel met modder gooien lijkt. Zeker als zo’n collega ook nog eens vergelijkbare matrassen maakt. Ik noem daarom ook geen namen maar neem alleen door waar u op zou kunnen letten.

Kuilvorming in matrassen

Ik krijg letterkijk dagelijks e-mails van mensen die doordat hun matras kuilt en niet (meer) lekker en goed liggen. Kuilvorming is de meest gehoorde klacht en aan kuilvorming is bijzonder weinig te doen. Veel mensen denken in eerste instantie dat het aan hen zelf ligt of aan hun bedbodem. En pas als ze het matras goed gaan bekijken blijkt deze een kuil te hebben. Als een schuim of pocket matras binnen 5 jaar gaat kuilen is dat duidelijk een kwalitatieve kwestie. Een kwalitatief goed matras moet namelijk zeker een jaar of 8 a 10 mee kunnen gaan. Een andere veel gehoorde klacht is warmte. Het is natuurlijke een persoonlijke kwestie of een matras te warm voelt of niet. Of een matras warm voelt of niet is afhankelijk van vele factoren waarvan één te maken heeft met lijm lagen. Een lijmlaag belemmert de ventilatie en maakt een matras altijd warmer.

Lees ook:  Wereldkussengevechtdag op 4 april

Garanties op matrassen

Op een matras zit garantie. Die garantie is met name op kuilvorming aangezien dit een matras onbeslaapbaar maakt. Een kuil in een matras maakt het liggen minder prettig en zorgt op den duur voor rugklachten. Meestal beginnen de rugklachten in de onderrug omdat daar het matras meestal het eerste gaat kuilen. Hoe ontstaat een kuil in een matras? En hoe kan je kuilvorming voorkomen? Een matras slijt en wordt 8 uur per dag gebruikt en op één plaats belast. Kuilvorming voorkomt u door uw matras regelmatig (liefst 4 x per jaar) te keren. Hierdoor wordt het matras evenredig belast en zal kuilvormig minder snel ontstaan.

Matras met kuilvorming

Vervorming en kuilvorming

Elk product zal sporen van gebruik nalaten en zeker ook een matras. Evenals gedragen schoenen kan je aan een matras al snel zien dat deze gebruikt is. Als mensen opeens last van hun rug krijgen kan het goed zijn dat het matras niet meer genoeg ondersteund. Als je dan naar het matras kijkt kan het zijn dat hij niet meer helemaal recht is. In de matrassenbranche wordt dit vervorming genoemd. Het is normaal dat een matras enigszins vervormd en naar het lichaam gaat staan. Vervorming is normaal maar kuilvorming zou niet mogen. Wanneer spreken we van vervorming en wanneer van kuilvorming? We spreken pas van kuilvorming als de randen van het matras een x aantal cm hoger zijn dan het midden van het matras. Dus mocht u een afdruk op de bovenkant van uw matras zien schrik dan niet want dit is zeer waarschijnlijk een normale vervorming.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

Liesbeth Janssen

Goede middag,
Ik heb een vraag !!! Sinds begin november heb ik 2 nieuwe matrassen gekocht van ClimaComfort . De ligging is heel goed, maarrrrrr helaas is de de chemische lucht van beide matrassen onhoudbaar . Ik word s’morgens wakker met hoofdpijn en problemen met de ademhaling en een misselijk gevoel terwijl ik dag en nacht het raam op de slaapkamer open heb staan . Sinds 1 week slaap ik in een ander bed op een andere kamer. Mijn vraag is hoe krijg ik deze ik deze afschuwelijke lucht uit de matrassen ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *