Een matrastopper, ook wel oplegmatras, topmatras of topper genoemd, is een (dun) matras dat op een bestaand matras gelegd wordt. Er zijn diverse redenen om een matrastopper aan te schaffen, meestal schaft men een matrastopper aan omdat het huidige matras te kort schiet of om de naad tussen de matrassen niet te voelen. Maar er zijn nog veel meer redenen om een mooie matrastopper te kopen. Hieronder vindt u de voor en nadelen van matrastoppers.
Matrastopper
Meestal hoeft u niet gelijk een nieuw matras te kopen als uw matras niet meer zo lekker ligt als vroeger. De levensduur is vaak nog met een paar jaar te verlengen door er een matrastopper op te leggen. Als u bijvoorbeeld een traagschuim topper aanschaft kunt u het comfort echt aanzienlijk verhogen tegen relatief lage kosten. Een traagschhuim topper zorgt voor veel minder druk en een betere doorbloeding. Daarnaast biedt traagschuim wellicht het meeste comfort. Een koudschuim- of latextopper zorgt voor meer steun en veerkracht. Als uw matras fut en veerkracht mist is het wellicht goed om een koudschuim- of latextopper aan te schaffen. U kunt op deze manier nog een paar jaar langer met uw matras doen en er toch nog goed op slapen. Ook kan een matrastopper uw huidige matras weer een stuk schoner en hygiënischer maken.
U heeft een verstelbaar bed en u wilt geen naad?
Als u een verstelbaar bed heeft en u wilt uit uw huidige matras toch meer comfort halen dan heeft u daar een split-topper voor nodig. Een splittopper heeft in het midden aan hoofdeinde een split/naad van rond de 80 cm. Hierdoor kunt u het hoofdeinde van uw bed onafhankelijk van elkaar verstellen. Het is ook mogelijk om een dubbele split te hebben. De splittopper heeft dan een split aan zowel het hoofdeinde als het voeteneinde. U kunt dan zowel het hoofdeinde als het voeteneinde onafhankelijk van elkaar bewegen en toch het gevoel hebben dat u één geheel matras heeft.
Matras Onderdeken/matrastopper
U kunt in plaats van voor een oplegmatras te kiezen ook voor een dikke katoenen onderdeken kiezen. Met een matrastopper beïnvloedt u het comfort terwijl een katoenen onderdeken het geheel alleen maar iets zachter maakt. Met een katoenen onderdeken houdt u uw matras droger, schoner en iets koeler in de zomer maanden. Er zijn twee merken die deze katoenen onderdekens verkopen, zie:
frankenstolz.de en swissa.nl
Extra comfort en opmaak gemak
Doordat een matrastopper minimaal 5 cm dik (hoog) is heeft dit een positief effect op de instaphoogte. Meestal zijn matrastoppers zelfs nog hoger en gemiddeld 10 cm dik waardoor het een bed aanzienlijk verhoogt. Op deze manier komen de heupen al snel boven de kniehoogte uit als men op de rand van het bed zit. Hierdoor wordt het in- en uit bed stappen aanzienlijk veel makkelijker. Veel mensen die een matrastopper hebben doen eerst een hoeslaken om het matras en maken daarna de topper apart op. Als u uw hoeslaken alleen om de topper heen doet zal dit het opmaken enorm veel makkelijker maken. De topper is veel lichter en makkelijker handelbaar waardoor het opmaken ook veel lichter en gemakkelijker wordt.
Er zijn 5 hoofdreden om een matrastopper aan te schaffen.
1. Opwaardering huidige matras
Als uw huidige matras minder steun biedt of een lichte vorm van kuilvorming krijgt, kan een topper uitkomst bieden. Vooral binnenvering matrassen hebben de neiging vorm te verliezen doordat de toplagen platgedrukt worden. Een topper verbetert de ondersteuning van het matras waardoor u meer comfort en minder drukpunten zult ervaren. Tenminste 15 procent van de matrastopper bezitters meldt dat hun topper hen meer comfort en een betere slaap bieden. In die zin is een matrastopper een verstandige investering in plaats van direct voor een nieuwe matras te kiezen en dat voor een fractie van de kosten.
2. Wijzig de stevigheid van uw matras
Toppers zijn niet alleen voor oudere matrassen. Als uw nieuwe matras toch niet helemaal past bij uw persoonlijke voorkeur qua stevigheid (toch een beetje te hard matras gekocht), kan een topper uitkomst bieden die het matras wat zachter kan maken.
3. Verbetering gewichtsverdeling en ondersteuning
Sommige toppers, namelijk die van traagschuim en van latex, kunnen niet alleen het comfort van een matras verbeteren, maar ook zorgen voor meer ondersteuning of een betere gewichtsverdeling (drukverdeling) en daardoor helpen pijn in de rug te verminderen.
4. Maakt van één geheel matras toch 2 verschillende hardheden
Als twee mensen met een verschillend gewicht of voorkeur voor een andere hardheid toch één geheel matras willen hebben dan kan één geheel topper uitkomst bieden. U kunt dan bijvoorbeeld één grote topper nemen en deze over de twee losse matrassen heen leggen. Op deze manier is er geen naad meer voelbaar tussen de twee matrassen.
5. Hygiëne
Een matrastopper houdt het onderliggende matras schoner. Meestal is de tijk van de topper afritsbaar waardoor u deze gemakkelijk regelmatig kunt wassen. De tijk van het matras is veel lastiger te wassen omdat deze groter is en minder gemakkelijk om de matras kern heen gedaan kan worden.
Nadelen van matrastoppers
Er zijn drie hoofdredenen waarom mensen géén matrastopper willen of zich twee keer bedenken alvorens dit te doen.
1. Beperkte effectiviteit
Terwijl een matrastopper veel kan verbeteren bij met name oudere matrassen, is het geen wonderproduct. Als uw matras niet goed meer slaapt doordat er kuilvorming is ontstaan, zal een matrastopper slechts in beperkte mate uitkomst kunnen bieden.
2. Onjuiste maat
Veel mensen melden dat hun matrastopper niet precies dezelfde afmeting heeft als het matras. Dit komt het meest voor bij latex toppers en polyether toppers. De juiste afmeting is belangrijk want als de topper te groot is, geeft dit problemen met het opmaken. Als deze te klein is, verlies je bedruimte doordat je niet te dicht op de rand van je matras kunt liggen.
3. Topper ligt niet goed vast
Aangezien een topper geen volledig geïntegreerd onderdeel van het bed is, kan deze gaan schuiven. Ongeveer 5% van de eigenaren meldt dit probleem. Dit is op zich gemakkelijk op te lossen door de topper vast te leggen met een molton/onderdeken.
Samenvatting van de type matrastoppers
Koudschuim oplegmatrassen
Voordeel: Koudschuim oplegmatrassen blijven vrij koel in de zomer, ventileren goed en bieden extra ondersteuning. Ze gaat over het algemeen lang mee.
Nadeel: Kunnen het huidige matras harder maken.
Traagschuim oplegmatrassen
Voordeel: Traagschuim toppers bieden wellicht het meeste comfort hoewel dit sterk afhankelijk is van de densiteit en de geleverde kwaliteit.
Nadeel: Traagschuim toppers kunnen (vooral bij hoge densiteiten van boven de 60 kg/m3) voor extra warmte zorgen doordat het ventilerend vermogen beduidend minder is.
Donzen matrastoppers
Voordeel: Over het algemeen effectief in het verzachten van een stevige matras. Weinig warmte problemen.
Nadeel: Kunnen gaan ophopen en vermindert de ventilatie. Ook zijn donzen toppers meestal niet voorzien van een losse tijk waardoor deze niet wasbaar is.
Latex oplegmatrassen
Voordeel: Latex toppers geven een zachte ondersteuning en een bovengemiddelde verlichting wanneer er sprake is van pijn bij het liggen.
Nadeel: Te warm voor sommige mensen. Duur in vergelijking met andere soorten, relatief warm en minder goede ventilatie.
Fiber (bed) matrastoppers
Voordeel: Over het algemeen effectief in het verzachten van een stevige matras. Laag geprijsd. Soepel en licht.
Nadeel: Te dun en klonterig. Schudden/opkloppen kan nodig zijn om het extra comfort te behouden.
Wollen matrastoppers
Voordeel: Houden u vrij koel in de zomer en warm in de winter. Natuurlijk product. Over het algemeen duurzaam en gaan lang mee.
Nadeel: Kunnen meestal niet gewassen worden en geven vaak een geur af (‘boerenerf’ geur).
Op welk matras komt uw oplegmatras?
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties