Hoe een matras goed te onderhouden? Elke dag maken we gebruik van ons matras maar staan er eigenlijk nooit bij stil dat een matras een bron van ongedierte en viezigheid kan worden. Een goed onderhouden matras gaat langer mee en blijft gedurende de gebruiksperiode hygiënischer en ook ergonomisch beter. Een goed onderhouden matras gaat dus langer mee waardoor het zeker de moeite waard is het matras regelmatig te keren en schoon te houden. Maar wat kunt u nog meer doen om de levensduur van uw matras te verlengen? Iedere nacht verlies je bijvoorbeeld veel vocht, zorg ervoor dat dit overdag weer kan verdampen dus laat uw dekbed aan het voeteneinde liggen.
Het matras stofzuigen
U kunt uw matras een stuk schoner houden door het regelmatig te stofzuigen. Door het matras te stofzuigen zult u veel huisstof en huisstofmijt van het matras verwijderen en houdt u het matras een stuk schoner. Zet het matras op zijn zijkant en borstel of stofzuig vervolgens beide kanten.
Matras beschermen
Door gebruik te maken van een molton wordt het meeste vuil opgenomen door de molton waardoor het matras schoner blijft. Een product waar ik zelf helemaal gek op ben is de Swissa onderdeken. Dit is een superdeluxe, 1 centimeter dikke molton (wel 10 x dikker dan een gewone molton) die nog beter vocht en vuil opneemt en wasbaar is op 95 graden. Door te kiezen voor een beschermlaag tussen de lakens en het matras, beschermt u uw matras tegen vocht en vuil wat anders rechtstreeks in het matras zou trekken. Het is wel belangrijk dat u de molton op minimaal 60 graden kunt wassen om huisstofmijt te kunnen doden. heet moet kunnen wassen . Als u allergisch bent kunt u ook een zogenaamde anti cara hoes om het matras heen doen waardoor minuscule vuildeeltjes niet in het matras kunnen trekken.
Matras beschermer
Ook kunt het matras beschermen aan de onderzijde. Als u een lattenbodem gebruikt is het verstandig om een matrasbeschermer te gebruiken welke u direct op de lattenbodem legt en dus tussen het matras en de bedbodem komt te liggen. Een matrasbeschermer beschermt het matras tegen eventuele insnijdingen van de latten in het matras. Ook verspreid een matras beschermer het gewicht van het matras en de slaper beter. Het beste is de noppenvilt matrasbeschermer. Op deze matrasbeschermer zitten rubber nopjes waardoor het matras ook niet meer gaan verschuiven.
Matras luchten
Het luchten van de slaapkamer en het matras is belangrijk om het vocht dat gedurende de nacht is vrij gekomen te laten verdampen. Maak u matras bij voorkeur niet direct op ‘s morgens maar laat het dekbed aan het voeteneind liggen zodat het vocht uit het matras goed kan verdampen. Het staat natuurlijk niet zo netjes maar is absoluut beter en zorgt voor een droger slaapklimaat. Matrassen en dekbedden worden altijd een beetje vochtig door transpiratie tijdens het slapen.
Keer uw matras
Voor bijna elk matras is omdraaien aan te raden. Tenzij het matras niet gekeerd hoeft te worden. Keer het matras om, boven zijde naar onder en visa versa en draai het matras ook van het voeten eind naar het hoofdeinde. Door het matras regelmatig te keren voorkomt u kuilvorming, blijft het matras langer in model en gaat het matras langer mee. Let er bovendien op dat u bij het keren het matras niet dubbel vouwt, dit kan bij pocketmatras en binnenveringmatrassen het matras stuk maken.
Bedbodem onderhoud
Houd uw bedbodem schoon en gebruik een matras beschermer op uw bedbodem. Dit verdeeld het gewicht van het matras beter en voorkomt het insnijden van de latten in het matras. Als u een boxspring bedbodem heeft is het aan te raden deze regelmatig te stofzuigen omdat een boxspring veel stof vast houdt.
Matras tijk wassen
De hoes die om het matras zit, ook wel de matras tijk genoemd, is in de meeste gevallen wasbaar. Het is belangrijk dat u de matras tijk minimaal twee maal per jaar wast. Als u de tijk eens in de twee maanden wast blijft uw matras huisstofmijt vrij. Kijk wel op het wasvoorschrift want sommige matras tijken zijn niet wasbaar maar moeten naar de stomerij of kunnen maar tot 40 graden gewassen worden. Als u last heeft van huisstofmijt is het belangrijk dat de matras tijk minimaal op 60 graden gewassen kan worden want pas dan dood u de huisstofmijt. U kunt het matras ook inspuiten met Silverbreeze. Dit is water met een zilver oplossing dat zeer bacterie dodend werkt.
Matrastijk met zilvergaren
Er zijn ook matrastijken waar zilvergaren in verwerkt is. Dit biedt een grondige bescherming tegen een grote variëteit aan schimmels en bacteriën. Voor mensen met een huisstofmijtallergie is dit dé oplossing. De reproductie van huisstofmijten wordt namelijk belet door het wegnemen van hun voedsel. Hierbij worden geen toxische of milieuverontreinigende stoffen gebruikt; alleen natuurlijke materialen. U heeft bovendien geen last van onaangename geuren dankzij de uitschakeling van de daarvoor verantwoordelijke micro-organismen. Bovendien hebben de ingeweven zilverdraden een bijkomende antistatische werking. Microcare®- en Silverline®-hoezen zijn wasbaar tot op 60°C, sneldrogend en voelen aangenaam en prettig aan op de huid. Een matras dat ik zelf maak en waar ik zilvergaren in verwerk is het Original Support matras.
Tip: als u op vakantie gaat dek uw matras dan af. In de tijd dat u van huis bent kan er relatief veel stof op het matras vallen.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties