Nieuwe methode tegen slapeloosheid: slapen in de natuur

Slapen in de natuur

Nieuwe methode tegen slapeloosheid: slapen in de natuur. Wie moeilijk in slaap valt en lastig kan opstaan zou eens moeten overwegen om in de buitenlucht te slapen. Volgens Amerikaanse wetenschappers kan door buiten te slapen je innerlijke klok resetten, waardoor je beter slaapt.

Slapen in de natuur

Ons lichaam reageert op licht en maakt hormonen aan als het donker wordt welke u slaperig maken. Dat is de reden dat u moe wordt als het donker wordt. Dit is ook de reden dat u ‘s winters vermoeider bent dan in de zomer.

Door kunstlicht en een onregelmatige levensstijl, wordt u veel langer blootgesteld aan licht en raakt de innerlijke klok steeds vaker verstoord.

Een week buiten slapen is al genoeg

Hoe kan buiten slapen effect hebben op onze nachtrust? Dat is vrij simpel: buiten slapen stelt u meer bloot aan de natuurlijke licht-donker-cyclus.

“Door blootstelling aan natuurlijk zonlicht te verhogen, en die van elektrisch licht te verlagen, kan de interne klok verzet worden en weer op “tijd” gaan lopen. Hierdoor zult u zich frisser en meer uitgeslapen voelen ‘s “, aldus hoofdonderzoeker Kenneth Wright.

En om dit te bewerkstelligen heeft u niet veel tijd nodig. Al na één week is de klok al terug ‘op schema’.

De Amerikaanse wetenschappers lieten acht volwassenen die normaliter vaak blootgesteld werden aan kunstlicht, kamperen in Colorado. Zonlicht en het kampvuur waren de enige bronnen van licht, dus geen kunstlicht (zaklamp).

Voor de kampeertrip sliepen de proefpersonen vaak pas na middernacht en werden vanzelf wakker rond 8 uur. Na het experiment werd dit twee uur vroeger: rond 10 uur gingen ze slapen en rond 6 uur stonden ze weer op. Er werd niet meer of langer geslapen maar wel anders. En dat maakte een echt verschil: ze waren veel frisser en alerter bij het opstaan.

Lees ook:  Het meest ideale bed

De onderzoekers vonden ook uit waardoor dit komt. Door blootstelling aan kunstlicht blijft het niveau van melatonine (ook wel het inslaap hormoon) tot twee uur na het ontwaken hoger. Blootstelling aan daglicht zorgt ervoor dat het melatonineniveau binnen een uur na het ontwaken volledig weg is.

Enkele nuttige tips

Kamperen is natuurlijk geen realistische lange termijn optie, zeker niet als het goed weer is want dan jagen de hoge temperaturen je wel uit de tent. Wat kan je wel doen om je innerlijke klok een beetje beter te verzorgen?

  • Maak de slaapkamer donker, maar laat wel een stukje gordijn open zodat er nog wel een straaltje natuurlijk licht binnen komt ‘s morgens.
  • Zorg voor dat u zichzelf blootstelt aan daglicht: ga naar buiten en ga wandelen.
  • Vermijd kunstlicht voor het slapen gaan en stop met TV kijken of achter uw PC zitten vlak voordat u naar bed gaat.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.