Artikel in Bedding Business Magazine over de matrassentest Consumentenbond

Bedding Business Magazine artikel over de matrassentest van de Consumentenbond
Bedding Business Magazine artikel over de matrassentest van de Consumentenbond

Bron van het artikel gepubliceerd in het tijdschrift: Bedding Business Magazine

Matrassentest Consumentenbond dubieus?

 “Als je Emma tot 4 keer (!!!) toe uitroept tot Beste uit de test, dan val je als organisatie gigantisch door de mand.”

Chris Nederhorst, eigenaar van RHF Matrassen en de website matras.info, strijdt al jaren tegen de matrassentest van de Consumentenbond. Waarom? “Omdat de test niet goed wordt uitgevoerd. De consument wordt hiermee op het verkeerde been gezet en dat raakt elke consument en beddenspecialist.” De slapenbranche heeft vaker met de Consumentenbond om de tafel gezeten, maar zonder succes. “Er wordt niet geluisterd en ze zijn overtuigd van hun eigen gelijk. Er zijn in maart 2017 enkele aanpassingen gedaan aan de test, maar feit blijft dat er nog steeds onjuiste parameters worden gebruikt. De mensen daar hebben geen verstand van matrassen. Het wordt hoog tijd dat hier iets aan gedaan wordt, want de consument kiest voor Emma’s, Lidl’s en Hema’s, terwijl dat kwalitatief absoluut minder goede matrassen zijn.”

Laten we eerlijk zijn, als slaapspecialisten verbazen we ons al jaren over de matrassentest van de Consumentenbond. En we hebben er last van. Onze verbazing werd de laatste 1.5 jaar alleen nog maar groter, toen online matrassenaanbieder Emma als ‘Beste uit de Test’ kwam. “Het Emma matras is in maart, mei, augustus 2017 én januari 2018 als beste getest door de Consumentenbond. En ik heb zelf ondervonden dat dat de grootste onzin is. Het Emma matras is absoluut niet bijzonder en de materialen die ze gebruiken zijn minimaal. En ze gebruiken (comfort)schuimlagen die echt niet op die manier op elkaar kunnen worden gelegd. Gewoonweg omdat het niet klopt en de hele functie van het schuim verdwijnt! En dan het lijmen van die lagen! Maar dat weten ze niet bij De Consumentenbond, omdat ze er geen verstand van hebben. Het hoofd van de matrassentest heeft meerdere testen van meerdere branches onder zich. En ook in andere branches gaat het fout. Want ik heb contact gehad met aanbieders van bijvoorbeeld foto- en videocamera’s, ook daar heeft de branche problemen met de Consumentenbond omdat de testen niet kloppen. Dit speelt echt niet alleen in onze branche.”

Foutieve parameters

Volgens Chris wordt er al jaren slecht getest. Dit is eigenlijk al zo sinds 2007. “Tot 2006 werden de testen uitbesteed aan TNO, maar sinds 2007 wordt het testen van matrassen door de Consumentenbond zelf gedaan, op een onbekende locatie. Het is duidelijk te merken dat de testuitslagen en de testmethodes van de Consumentenbond sterk afwijken van de matrassentests die TNO uitvoerde. Er zijn door de jaren heen wat wijzigingen aangebracht in de tests. Maar ook in 2017 zag ik weer verscheidene aspecten waardoor de uitslagen een vertekend beeld geven.”

Gewicht

“Er werd bijvoorbeeld getest op gewicht. De bond gaf meer punten aan een matras dat licht in gewicht was in verband met hanteerbaarheid, dit terwijl hoe zwaarder de kwaliteit van het schuim, hoe beter de kwaliteit is. Hierdoor was een zwaarder matras dus op voorhand ‘slechter’ dan en lichtgewicht matras, aldus de consumentenbond. Het comfort van zwaardere matrassen is echter een stuk hoger en de levensduur een stuk langer, maar daar ging de Consumentenbond compleet aan voorbij. Mede hierdoor zijn er naar mijn mening jarenlang uitkomsten met een vertekend beeld geweest”.

Gebruikte materialen

“Ook laat de consumentenbond vreemd genoeg de gebruikte materialen in het matras buiten beschouwing. Hiermee negeren ze één van de belangrijkste aspecten van een matras. Want gaat het nou om een kwalitatief hoogwaardig HR koudschuim of een goedkoop polyether? Het wordt niet meegenomen in de test. Is dat omdat specifieke productkennis ontbreekt? Daarnaast test de consumentenbond matrassen helemaal niet op schadelijke stoffen terwijl je hiermee juist het kaf van het koren scheidt.”

Textiel

“En wat dacht je van het textiel dat gebruikt wordt, is dat niet van belang? Dat lijkt me wel. Er wordt bijvoorbeeld niet meegenomen of bepaalde materialen betere resultaten op slaapgebied bieden. Zoals Dhr. Philip Ghekiere van Bekaert Textiles (een van de grootste matrastextielfabrikanten in Europa) bijvoorbeeld aangeeft, wordt er in de consumentenbond matrassentest voor de matrastijken niet eens meegenomen of het om een geweven of gebreide stof gaat, laat staan van welk materiaal de tijk gemaakt is. Is het een luxe CoolMax of Tencel of zit er een simpele synthetische polyester hoes om het matras? Uit de test blijkt in ieder geval: Matrassen van overduidelijk slechte materialen komen als goed uit de bus, terwijl sommige matrassen van A-kwaliteit materialen als matig of zelfs slecht worden beoordeeld.”

Schuimen

“Wat de gebruikte schuimen betreft geldt hetzelfde. Gaat het bijvoorbeeld om Talalay Latex of om een synthetisch Latex aftreksel? Het wordt allemaal niet meegenomen in de test. Zijn de pocketveren van roestvrij staal gemaakt of niet? Evenmin of het om een kwalitatief hoogwaardig HR koudschuim gaat of om een goedkoop polyether? En als laatste wordt niet beoordeeld hoe men op het matras slaapt omdat dat natuurlijk per persoon verschilt.”

Mechanische test

“De Consumentenbond test mechanisch. Honderd procent mechanische testen geven een beperkt en onvolledig beeld van de slaap en de comfort eigenschappen. Bij een mechanische test worden temperatuur en vochtigheid bijvoorbeeld niet meegenomen in de test. Echter hoe beter het schuim is des te minder het schuim reageert op warmteverschillen en vochtigheidsverschillen. Kwalitatief slechte schuimen kunnen een stuk zachter worden gedurende de nacht doordat de temperatuur oploopt. Zo ook door vochtigheid. Hoe vochtiger polyether wordt, des te zachter het zal worden. Als je dit niet mee neemt in de test zijn de testresultaten heel anders dan als je er echt op slaapt.”

Certificeringen

“En waarom spelen certificeringen niet mee in de matrassentest? Certificeringen zeggen veel meer over de kwaliteit van een matras dan een mechanische test. Maar ook de certificeringen van matrassen komen niet aan bod in de matrassentest van de Consumentenbond. Certificeringen worden door bepaalde instanties gegeven die gespecialiseerd zijn in onderzoek naar bijvoorbeeld giftige stoffen. Zo is de LGA test absoluut een goede test om te zien of de gebruikte materialen giftig zijn of niet. Jammer dat de bond deze gegevens niet mee laat wegen en überhaupt de matrassen niet test op de aanwezigheid van giftige stoffen.”

Lees ook:  Matrassentest Consumentenbond 2017 uitslag wederom onbegrijpelijk en dubieus

Service en meer

“Ook zijn er nog factoren die niet direct te maken hebben met het product zelf, maar wel belangrijk zijn bij de aanschaf van een matras en die ook niet meegenomen worden in de testresultaten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de garantie, welke service biedt de beddenleverancier en bestaat er de mogelijkheid om de matras thuis enige tijd te testen? Thuis een aantal weken proefslapen is namelijk de beste test die er bestaat… en daar kan geen consumentenbond matrassentest tegen op! Bij de laatste matrassentest 2017 wordt dit nu wel vermeld, maar telt niet mee in de puntentelling.”

Predicaten Consumentenbond

De Consumentenbond geeft meerdere predicaten uit, maar de bekendste in onze branche zijn: Beste uit de Test en Beste Koop. Wat is het verschil en wat houden deze predicaten in?
Volgens de Consumentenbond: ‘Producten die al ‘Beste uit de Test’ komen hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Beste Koop zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat cijfer is minimaal een 6.0.’
Volgens Chris is dit heel misleidend. “Beste Koop is gewoon degene met de laagste prijs. Hoe lager de prijs en je krijg toch een 6, hoe eerder je het predicaat krijgt toegewezen. En een 6 is wellicht voldoende, maar om nu te zeggen dat het de ‘beste koop’ is! Mensen kopen veel sneller een matras met het label de beste koop, terwijl het label het Beste uit de Test veel meer zou moet zeggen over de kwaliteit. Daarbij, het gaat bij matrassen niet om de prijs. Het gaat om de kwaliteit. En een kwaliteitsmatras hoeft niet altijd heel duur te zijn, maar het gebruik van goede kwalitatieve materialen kost nu eenmaal meer geld. De matrassentest van de Consumentenbond, en dan met name de ‘Beste Koop’, vertelt niet of een matras geschikt is voor de consument en ook niet of het nu echt een goed matras is. Welke matras ‘de beste’ is voor iemand hangt sowieso af van zijn/haar lichaamskenmerken, wensen, eisen en voorkeuren.”

Consumentenbond en Emma Matras versus Chris Nederhorst

Het Emma Matras uit elkaar gehaald
Dat de Consumentenbond geen verstand heeft van matrassen blijkt volgens Chris al enkele jaren. “Maar nu ze Emma promoten als Beste uit de Test, vallen ze gigantisch door de mand.” Chris heeft onder andere het Emma matras, maar ook het Hema matras en Lidll besteld en uit elkaar gehaald om te kijken waaruit het bestaat en maakte er filmpjes van die hij op zijn website zette om de consument te laten zien wat er mis is met het matras. Over het Emma Matras waren zijn bevindingen als volgt:

Gecomprimeerd
“De Consumentenbond prijst het feit dat de matrassen gecomprimeerd in een doos worden verstuurd. Het mag dan goed zijn voor het milieu omdat je het compacter kan vervoeren, maar dat is dan ook het enige voordeel. De beddenbranche weet al jaren dat comprimeren heel slecht is voor een matras en dat het veerkrachtverlies met zich meebrengt. Niet voor niks maken de meeste leveranciers in de beddenbranche hier geen gebruik (meer) van!”

De tijk
“Een dubbeldoek tijk, niets bijzonders en niet gewatteerd. Volledig polyester, dus niet verkoelend en het neemt geen vocht op. De onderkant is wasbaar op 40 graden, daar blijft dus de huisstofmijt in zitten. De bovenkant is daarentegen wel wasbaar op 60 graden. Het is ook niet gebiesd, dus je trekt altijd de randen rond. Dat is negatief, zeker als je er twee naast elkaar legt want dat krijg je hele erge naadvorming. Ook verlies je centimeters ruimte, want als je dicht bij de rand ligt, kom je scheef te liggen. Dus je moet met dit matras altijd een stukje van de rand afliggen. De eerste laag is gemarmerde schuim, wat overigens verdomd veel lijkt op die van de Hema. Hier kom ik later op terug, want het Hema matras en de Emma hebben gewoon precies dezelfde tijk!”

Opbouw schuimlagen
“Het Emma matras is opgebouwd uit drie lagen en ik voel duidelijk de lijmlagen. Het is dus zeer waarschijnlijk synthetisch verlijmd, die lijm is duidelijk harder en laat dus slecht vocht door en smeert de celstructuur dicht. Om het matras zit uiteraard een tricot, een synthetisch tricot. Voor een paar euro meer heb je katoen. Toen ik het tricot eraf haalde, ging het schuim meteen kapot. En als je over het schuim wrijft, dan gaat het schuim kruimelen. In mijn optiek getuigd dit van slechte kwaliteit. En zoals ik al aangaf, 3 lagen schuim, 2 keer verlijmd. De eerste laag is een koudschuimlaag, de tweede een soort traagschuimlaag dat vettig aanvoelt (geen goed teken). Deze lagen zijn minimaal verlijmd, dat is op zich wel goed. Bovenlaag lijkt op polyether, het heeft een effen celstructuur. Volgens Emma is het koudschuim. Volgens mij polyether. Het traagschuim zit onder de koudschuim of polyetherlaag. Dat is vreemd, want traagschuim moet eigenlijk in direct contact met de huid zijn, omdat het op warmte reageert. Nu leg je de traagschuimlaag onder een veerkrachtige laag. Dat is verkeerd om, dat werkt niet goed.”

Hardheid en ventilatie
Het matras bestaat in één hardheid en dat is redelijk zacht. Ik denk dat je niet boven de 80 kilo moet wegen. Dan wordt het te week. Verder zie en voel ik geen zoneringen, wel ventilatiegaten. Maar bij de minste druk, druk je de ventilatiegaten al dicht. Het Emma matras heeft een bijzonder hoge score (7.1) als het om ventilatie gaat Hiermee laat de bond wederom zien dat mechanische testen geen natuurgetrouw beeld geeft.
Het matras stinkt overigens ook. Dat lees je ook in veel reviews terug. Ik denk dat dat de synthetische verlijming is.”

Conclusie Chris: Een zeer teleurstellend resultaat. Dit kan onmogelijk als beste uit de test zijn gekomen. En het blijkt dus dat het Hema matras uit dezelfde fabriek komt en er ook gebruik wordt gemaakt van dezelfde materialen, in ieder geval voor de tijk. Het Hema matras is echter wel een stuk goedkoper.” Voor alle filmpjes die Chris heeft gemaakt van de verschillende matrassen, kijk op www.matras.info.

Lees ook:  Emma matras review

Testuitslagen Nederlandse Consumentenbond

Het Emma matras geeft volgens de matrassentest van de Consumentenbond een goede ondersteuning voor lange, zware mensen. Emma op haar website: ‘Dat is belangrijk om rugpijn en nekklachten te voorkomen. De basis van een goede kwaliteit koudschuim en de toplagen van traagschuim en Airgocell®schuim zorgen voor een comfortabele nachtrust. Sinds maart 2017 is de manier waarop de Consumentenbond matrassen test vernieuwd. De ondersteuning van lange, zware mensen is belangrijker geworden, want Nederlanders zijn tenslotte zwaarder en langer dan gemiddeld.’
De Consumentenbond heeft het Emma matras hoge cijfers gegeven voor de veerkracht (9,6) en de levensduur (9,3) van de matrassen. ‘Hoe beter de kwaliteit van het schuim is, hoe beter de veerkracht is en hoe langer de levensduur is. Het matras is dus de beste koop voor iedereen die niet elke twee jaar een nieuw matras kopen wil. Omdat het een kwalitatief uitstekend matras is dat lang goed blijft, bieden wij 10 jaar lang garantie.’

Daarnaast meldt Emma: ‘De aantrekkelijke voorwaarden van Emma matras zorgen dat je niet te lang over de koop hoeft na te denken. Zo bieden wij 100 nachten proefslapen aan, 10 jaar garantie en gratis bezorging en retour. Het is belangrijk dat je het matras een aantal weken kan uitproberen in je eigen slaapkamer. Alleen dan kan je pas echt zeggen of het matras lekker slaapt. Je kan het matras gemakkelijk online kopen zonder risico, zodat je niet naar de winkel hoeft te gaan. Dat laat zien dat een kwalitatief goed matras kopen helemaal niet ingewikkeld is!’

Complot

Dat Emma Matras nu als beste uit de test komt in meerdere landen, maakt het volgens Chris allemaal nog ongeloofwaardiger. De ontbrekende product- en materiaal kennis creëert dit soort uitkomsten maar ook het feit dat de prijs zo zwaar wordt mee gewogen. “Emma is in 4 landen uitgeroepen tot Beste uit de Test, waaronder in België, Frankrijk en Italië. Op zich niet verwonderlijk want de vier consumentenorganisaties werken al jaren samen met de Nederlandse Consumentenbond. Emma is een krachtige marketingmachine en De Consumentenbond is commerciële organisatie die geld moet opleveren. Daarnaast hebben ze veel leden verloren en dat is natuurlijk niet gunstig. Hoe meer Emma reclame maakt, hoe beter dus.”

Geld verdienen

Natuurlijk willen beddenfabrikanten en slaapspeciaalzaken ook geld verdienen. “We hebben allemaal een gezin te onderhouden en er moet eten op tafel komen. Maar de Emma’s, Hema’s, Matt’s en alle andere online aanbieders, zijn op de markt gekomen, puur om snel geld te verdienen. Het marketingapparaat internet is groot en werkt heel goed. De merken zijn door marketingspecialisten in de markt gezet en niet door slaapspecialisten. Het gaat ze maar om 1 ding en dat is snel geld verdienen.”

Conflict

De Consumentenbond zelf ligt al jaren in conflict met Chris. Ik heb ook brieven van advocaten liggen dat ik de filmpjes en dergelijke van mijn website moet halen. Maar ik peins er niet over want ik spreek alleen de waarheid. Ze maken mij ook zwart op hun eigen website. Dat is prima. Ik ga er niet meer tegen strijden. Maar ik wil me wel samen met de branche hard maken om de consument ervan te overtuigen dat ze WEL bij de slaapspecialist moeten zijn en dat de meerwaarde hiervan meestal heel zinvol is.

Samenwerken!

Chris heeft op zijn website de consument altijd geïnformeerd over wat hij vindt van de testen van de Consumentenbond. “Het testen van matrassen is prima, maar er moet veel meer aandacht komen voor het feit dat er niet zoiets bestaat als ‘de beste’ matras. Welke matras ‘de beste’ is voor iemand, hangt af van zijn/haar lichaamskenmerken, wensen, eisen en voorkeuren. Het geven van informatie aan consumenten is meer dan alleen testgegevens publiceren en dan een matras het predicaat ‘Beste Koop of Beste uit de Test’ geven. Consumenten moeten ook weten welke vragen ze moeten stellen in de winkel. Wat ze moeten proberen, welke stevigheid het beste zou kunnen werken. Het belang van proefslapen en zich realiseren dat het matras die het beste is voor je partner zeer waarschijnlijk helemaal niet geschikt is voor jezelf. Als we nu als branche de koppen bij elkaar steken en laten zien waarom de consumentenbond ongelijk heeft en ze bij ons, de echte beddenspecialisten, moeten zijn.”

Zo overtuigt de Consumentenbond de consument

Op de website van de Consumentenbond staat geschreven:

Het beste matras voor jou, door ons getest
Welk matras biedt de beste ondersteuning voor je lichaam, goede ventilatie en heeft een lange levensduur? Door zelf alle matrassen grondig te testen, hebben wij het voor je uitgezocht. Zo kunnen we je een betrouwbaar advies geven.

Maar hoe betrouwbaar is dat advies voor de consument? De organisatie heeft de laatste keer 85 matrassen naar eigen zeggen ‘grondig’ getest. In een filmpje op de website laat men zien hoe de matrassen in een ‘professioneel testlab’ worden getest. Dit gebeurt overigens volgens Chris in Duitsland in dezelfde testruimte als waar de Stiftung Warentest de Duitse matrassen test. Bijzonder detail is dat de Stiftung Warentest totaal niet onder de indruk was van het Emma matras , waar ook de testen worden uitgevoerd van de Consumentenorganisaties in Duitsland en Frankrijk.

Emma verovert Europa?

Emma zelf maakt uiteraard gretig gebruik van haar status als ‘Beste uit de test en Beste Koop’. Op de website van Emma is te lezen:

Buitenlandse consumentenorganisaties testen Emma
Het Emma matras is in 12 Europese landen actief en is inmiddels al in vijf landen door onafhankelijke organisaties als beste koop of beste matras bekroond.

Test-Aankoop uit België L’UFC-Que Choisir uit Frankrijk en Altroconsumo uit Italië hebben het Emma matras allemaal als geweldig bestempelt. Wat de niets vermoedende consument echter niet weet is dat deze consumentenorganisaties al jaren samen werken.

Bedding Business Magazine artikel over de matrassentest van de Consumentenbond

Bron van het artikel gepubliceerd in het tijdschrift: Bedding Business Magazine

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

Anne-marie Bloemen

Een goed onderbouwd verhaal!
Ik ben geneigd inderdaad bovengenoemde criteria in te voeren bij de matrassen test . Jammer maar helaas heeft de consumentbond behoorlijk invloed op veel mensen. Goed dat er tegengas wordt geboden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *