Als het om het verkrijgen van een goede nachtrust gaat, lijdt het geen twijfel: de matraskeuze maakt uit! Maar met zo vele keuzen: luchtmatrassen, latex matrassen, traagschuim matrassen, pocketmatrassen, waterbedden, futons, koudschuim matrassen, etc., kan het kopen van een matras ontaarden in een ware nachtmerrie. Met deze website wil ik u helpen zodat u zelfstandig en goed geïnformeerd een voor u passend en goed matras kunt kopen.
Wat zeggen wetenschappers en deskundigen?
Maar wat is een goede matras? “Het is een delicaat evenwicht tussen stevigheid en zachtheid”, zegt Charles Cefalu, MD, hoofd aan State University Louisiana in New Orleans. ‘Het beste is een matras die stevig genoeg is om uw gewicht goed te verdelen, maar die zacht genoeg is om uw doorbloeding niet af te knellen.’
Alan Hilibrand, MD, professor van orthopedische chirurgie van het Jefferson Medical College in Philadelphia en een woordvoerder van de American Academy of Orthopaedic Surgeons, is het ermee eens dat een goede gewichtsverdeling het belangrijkste aspect van een goed matras is.
‘Als een algemene regel geldt dat mensen de neiging hebben om de meest comfortabele matras te kiezen in plaats van een meer stevige matras. Maar er is een heleboel variatie’, zegt hij. “De laatste jaren is er door het gebruik van traagschuim een veel betere gewichtsverdeling ontstaan.”
Roger Herr, PT, woordvoerder van de in Seattle gevestigde fysieke Therapie Associatie, beveelt een matras aan die u laat ontspannen, maar die ook steun geeft aan de wervelkolom en de rug in de natuurlijke S-curve van de rug laat liggen.
Hoe kiest u een matras uit?
Accepteer dat het uitzoeken van een matras tijd kost. Ga minstens 15 tot 20 minuten per matras proefliggen en test de betreffende matras in verschillende slaaphoudingen uit alvorens te besluiten. Wees vooral niet verlegen: ga op uw rug, uw buik en uw zijkant liggen. Daarnaast moet het matras in mijn optiek op proef gegeven worden. Een, niet goed, geld terug proeftijd, en een omruilgarantie met kleine lettertjes. Het op proef krijgen van een matras is echt belangrijk. Er echt meerdere nachten op slapen geeft pas echt inzicht of het matras prettig is en de juiste ondersteuning biedt. Het is zelfs zo dat je een matras het liefst 3 tot 4 weken moet kunnen uitproberen. Want klachten kunnen ook pas na een week of drie, vier gaan opspelen.
Het kan ook zijn dat er pijnen ontstaan ondanks dat het matras ergonomisch goed is. Dit noem ik de “houding correctie periode” en hier moet je vaak gewoon doorheen, heel vervelend maar helaas.
Ondersteuning en conformiteit (gelijkvormigheid) zijn belangrijk, maar als een matras niet lekker ligt, krijgt u geen goede nachtrust. Kiest u vooral ook voor een proeftijd van liefst 30 dagen. Op deze manier heeft u de mogelijkheid thuis, in alle rust, de matras te ervaren. Mocht de matras niet aan uw verwachtingen voldoen, dan kunt u deze alsnog retourneren aan de beddenwinkel. Vraag vooraf wel even naar de voorwaarden!
Slaapproblemen voorkomen
Dit begint met de aanschaf van een goed matras. Gebroken nachten of een regelmatig verstoorde nachtrust kunnen tot allerlei gezondheidsproblemen leiden. Een goede nachtrust en voldoende slaap zijn essentieel voor een goede gezondheid. Tevens zijn dit voorwaarden om goed te kunnen functioneren in het dagelijkse leven.
Achter de meeste slaapproblemen schuilen vaak medische of psychische redenen. Maar het kan ook andersom; slaapproblemen die psychische en medische gevolgen hebben. Het matras speelt echter een niet uit te vlakken rol om prettig te slapen en uitgerust uit bed te stappen..
Als u slaapproblemen ondervindt bij het doorslapen gedurende de nacht of als u beter slaapt tijdens de vakantie in een hotel bijvoorbeeld, dan kan uw matras aan vervanging toe zijn. Uw matras heeft een enorme invloed op uw slaapgewoonte. Als u slaapt op een verkeerd matras, zult u waarschijnlijk veel draaien en onrustig slapen.
Een hard of een zacht matras
De hard- of zachtheid van een matras maakt veel uit. Als uw matras te hard of te zacht is kan dit grote gevolgen hebben voor uw slaaphouding. Het luistert allemaal heel nauw. Als uw lichaam onbewust gespannen blijft bij het corrigeren van de foute matras, heeft dat grote invloed op uw slaappatroon. Hoe beter uw gewicht verdeeld wordt, hoe minder spanning er op uw spieren blijft staan.
Een redelijk stevig matras is over het algemeen de beste optie. De matras dient in elk geval stevig genoeg te zijn om de normale S-curve van de rug te verkrijgen en het lichaamsgewicht goed te verdelen. Vaak worden er richtlijnen gegeven welke matras het beste werkt bij een bepaald lichaamsgewicht en is het matras in meerdere hardheden verkrijgbaar. Ik geloof zelf ook niet in het “One fits all” principe (matras dat maar in één hardheid verkrijgbaar is). Voor mensen die meer dan 100 kilo wegen, is het aan te raden een stevig (firm) matras te nemen. En mensen die weinig wegen een zachte variant. Als u een stevig matras wenst qua ondersteuning, maar wel graag een zacht gevoel wilt hebben kan traagschuim een uitkomst bieden.
De uitdrukking “one size fits all” – één maat (hardheid) past iedereen – is geen serieuze optie bij zoiets belangrijks als de aanschaf van een matras. Voor sommigen kan een matras te zacht zijn, anderen ervaren hetzelfde matras als te hard. Houdt u vooral voor ogen dat uw matras, en dus ook de mate van hard- of zachtheid, van de matras iets is waar u gedurende de hele levensduur van de matras mee te maken blijft houden.
De temperatuur van een matras
De juiste temperatuur van een matras speelt ook een belangrijke rol. Als een matras te warm of te koud is en niet goed kan “ademen” heeft dit ook invloed op uw slaappatronen en kan dit makkelijk slaapproblemen veroorzaken. Ik raad u aan de verwarmingstemperatuur gedurende de nacht niet boven de 15 graden te laten komen.
Vocht rond het bed verhoogt de kans op schimmelvorming aanzienlijk. Een matras dat vocht vasthoudt, heeft bijna altijd schimmel en meeldauw. Mocht u schimmel op uw matras aantreffen, veeg dan de matras goed af met een oplossing van azijn en water of bicarbonaat en water. Ik zelf zou het matras vernieuwen als er schimmel op geconstateerd is.
Tenslotte adviseer ik u een goed ventilerend dekbed te gebruiken en de juiste temperatuur te handhaven in uw slaapkamer en uw bed.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties