Proeftijd en retourneren van matras: wie betaalt dat? Gemiddeld is de kans dat een nieuwe matras perfect geschikt voor u is slechts 25%. De kans dat het matras dus niet volledig geschikt is, is dus 75%! Het is daarom niet meer dan logisch dat een proeftijd zeer sterk aan te raden is. Soms kun je bij aankoop van een nieuw matras deze een bepaalde periode thuis uitproberen. Bevalt het niet dan kun je het matras omruilen. Soms kun je ook je geld volledig terug krijgen. In beide gevallen is het zaak om goed uit te zoeken onder welke voorwaarden deze service wordt verleend.
Een proeftijd om een matras uit te proberen, is beter dan een uur proefliggen in de winkel. Thuis in alle rust kijken hoe het bevalt en er echt op slapen is een prima optie en gelukkig bieden steeds meer winkeliers en leveranciers van matrassen deze mogelijkheid. Zeker als je via internet bestelt, is het prettig om je aankoop te testen. Dertig dagen is een prima tijd daarvoor, maar iets langer is wenselijk. In de regel heb je namelijk behoorlijk wat tijd nodig omdat bepaalde klachten pas later kunnen gaan ontstaan.
Omruilen of tegoedbon
De vraag is nu: wat doe je als het matras niet bevalt? Kun je deze dan terugsturen en wie betaalt dat? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Als je via internet bestelt heb je wettelijk altijd 14 dagen bedenktijd. Bevalt het matras niet dan zijn de retourkosten voor de afzender, maar dat is niet altijd zo. Wie de retourkosten betaalt na dertig dagen, is ook vaak voor rekening van de afzender. Maar dan, krijg je je geld terug? Dat is zeker niet altijd het geval. Bij IKEA kun je een andere matras uitzoeken om te kijken of deze bevalt. Maar je krijgt je geld niet terug. Dat principe hanteren meer leveranciers. Hou daar dus rekening mee als je een compleet bed of matras koopt. Soms kun je geen goed alternatief vinden voor de gekochte matras en wil de verkoper een tegoedbon geven. Dat hoef je niet altijd te accepteren, maar is geen zekerheid. Ook dat kun je beter van te voren navragen.
Soms kun je geen goed alternatief vinden voor de gekochte matras en wil de verkoper een tegoedbon geven. Dat hoef je niet altijd te accepteren, maar is geen zekerheid. Ook dat kun je beter vantevoren navragen.
Wat gebeurt er met retourmatrassen?
Het gebeurd dus relatief vaak dat een matras ondanks dat er uitvoerig op is proefgelegen in de praktijk niet bevalt. Maar wat gebeurd er dan met de retour gekomen, inmiddels tweedehandse, matrassen?
Waar de retour gekomen matrassen van de meeste collega’s blijven is mij niet altijd duidelijk. De één stelt dat deze aan derde wereldlanden worden geschonken, de ander vernietigd ze maar bij de meeste leveranciers is het totaal onduidelijk. Als het onduidelijk is wat uw leverancier met zijn teruggezonden matrassen doet, loopt u het risico een tweedehands matras in huis te halen, terwijl u wel voor een nieuwe betaalt. Ikzelf zet deze matrassen in de koopjeshoek voor een sterk gereduceerde prijs.
Vergaande service
Matrassen die u bij mij koopt, kunt u altijd retourneren, zonder kosten. Daarin ga ik heel ver en het gebeurd wel eens dat iemand bij matras nummer vijf deze weer wilde omruilen. Dat kost ons geld en moeite en in zo’n extreem geval geeft dat ook ergernis, maar ik wil dat de klant absoluut tevreden is. Is dat niet het geval dan krijgt de klant zijn geld terug. Wij geven dus niet alleen een omruil garantie, maar ook een geld-terug garantie. Deze service gaat heel erg ver, maar het zorgt er voor dat wij alleen maar tevreden klanten hebben (zie onze reviews) én een veel leukere werksfeer hebben.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties