In tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld, is een hard matras niet beter tegen rugpijn en kunt u beter een matras nemen dat uw gewicht goed verdeeld en geen overdruk creëert. Vroeger werd vaak gezegd dat een hard matras het beste was tegen rugklachten, maar deze veronderstelling is echt achterhaald. Wel is het zo dat u beter een te hard matras kunt hebben dan een te zacht matras omdat een steviger matras altijd meer steun biedt dan een zachter matras. De ideale hardheid van een matras is afhankelijk van uw lengte, uw gewicht, en persoonlijke voorkeuren.
De uitspraak “doe een plank onder uw matras” kwam voort uit het doorhangen van de toen veel gebruikte spiraalbodems. Deze hadden de neiging in het midden van het bed door te hangen waardoor het zogenaamde hangmateffect ontstond. Een plank moest dat effect verminderen. Maar hierdoor ontstond de indruk dat een hard matras beter voor de rug is dan een zachter matras.
Uit Spaans slaaponderzoek blijkt dat patiënten met rugklachten minder pijn hadden op een wat zachter matras. Daarnaast ontbreekt ieder bewijs dat een hard matras beter zou zijn tegen rugklachten.
Integendeel, een zachter conformerend matras heeft de beste resultaten als het om rugklachten gaat.
Maar welk matras past bij u?
Links ziet u een hard matras, rechts een drukverlagend matras.
Hard matras
Zowel in Nederland als in België wordt aangenomen dat een hard matras het beste werkt tegen rugpijn. Ook veel matrassenverkopers denken dat een hard matras beter werkt tegen rugklachten, maar dat is dus niet zo. Onderrugklachten kunnen zelfs verergeren door een hard matras. Doordat een hard matras de holte in de onderrug niet ondersteunt, blijft er spanning op deze plek waardoor de rug niet goed kan ontspannen met alle gevolgen van dien. Een (te) hard matras biedt meestal minder comfort en zorgt ook voor een minder rustige nachtrust. Er ontstaat gemakkelijk overdruk op de schouders, de heupen en andere lichaamsdelen. De doorbloeding wordt gemakkelijk afgekneld waardoor er meer gedraaid wordt gedurende de nacht.
Zacht matras zorgt voor minder rugklachten
De deelnemers uit bovengenoemd Spaans onderzoek die op een zacht matras sliepen, hadden over het algemeen minder pijn en minder last dan de deelnemers die op een hard matras geslapen hadden. Een zachte en soepele matras draagt dus niet alleen bij aan een geriefelijke nachtrust, maar ook aan een goede houding en minder rugklachten. De uitslagen van dit Spaanse onderzoek komen overeen met de bevindingen van Bart Haex, hoofd van het laboratorium voor Functionele Biomechanica aan de Universiteit van Leuven (België). Volgens Haex slapen de meeste mensen te hard waardoor de rug zich niet kan ontspannen. Mensen slapen liever niet op een matras dat zacht aanvoelt omdat aangenomen wordt dat deze minder goede ondersteuning geeft. Echter, een matras dat zacht en comfortabel aanvoelt, zal zich ook goed voegen naar de contouren van het lichaam en het gehele lichaam dragen in plaats van lokaal tegendruk uit te oefenen.
Proefslapen een must
Omdat men eerst een aantal nachten op een nieuw matras moet wennen, is het aan te raden er voor te zorgen dat u uw nieuwe matras op proef krijgt om deze uit te testen. Het duurt wel even voordat u gewend bent en u heeft daarom minimaal 30 dagen nodig om het matras goed uit te proberen. Kies daarom altijd voor een proeftijd.
Zacht matras
Een zacht matras is over het algemeen bedoeld voor mensen tot zo’n 65/70 kg. Omdat een zacht matras het lichaam meer omsluit zal deze wel iets warmer aanvoelen. Een hard matras zal meestal iets koeler zijn. Als een matras te zacht is merken we dat meestal doordat we te weinig steun krijgen in de onderrug. De onderrug wordt dan al snel niet meer ondersteund en het lichaam zakt ver weg in het matras. Daarnaast kan je op een harder matras ook gemakkelijker omdraaien en beweging.
Comfortabel zacht matras
Een zacht matras is over het algemeen comfortabeler dan een hard matras. De heupen en schouders krijgen meer ruimte en er zal niet snel overdruk ontstaan op deze punten. Maar het is wel belangrijk dat u niet ‘door het matras heen ligt’. Door een matras heen liggen wil zeggen dat het matras geen veerkracht meer over heeft op plekken waar u het diepst ‘inzinkt’. Als u te diep in het matras komt te liggen, kan het zijn dat u ondersteuning mist en in een verkeerde houding komt te liggen. Hierdoor gaat uw onderrug te veel ‘hangen’, waardoor er te veel spanning op de wervelkolom komt te staan. Als dit het geval is, zult u waarschijnlijk met pijn in de onderrug uit bed komen.
De doorbloeding bij een zacht matras wordt minder snel afgekneld dan bij een hard matras. Hierdoor slaapt men rustiger op een zacht matras. Op een hard matras wordt de doorbloeding veel sneller afgekneld waardoor men moet draaien. Hoe meer men draait, hoe meer verstoringen de slaper heeft gedurende de nacht.
Bij een zijligging zal de wervelkolom in een horizontale lijn moeten liggen. Bij rugligging moet de wervelkolom in zogenaamde S-vorm liggen. Het matras moet bij het stuitje meegeven, bij de onderrug de holte opvullen en dan weer bij de schouders meegeven en bij het begin van de nek weer dragen. De S- vorm is de natuurlijke vorm van de wervelkolom die de meeste ontspanning geeft.
Hard of zacht matras
Het zal u niet verbazen dat gezien het bovenstaande een zacht matras beter is dan een hardere variant. Wilt u echter zeker weten wat voor u het beste werkt dan is het aan te raden dat u uw nieuwe matras op proef krijgt. Let er wel op hoe de proeftijd in elkaar zit en wat uw leverancier met hun retour gekomen matrassen doet. Het wordt steeds duidelijker dat er verschillende leveranciers zijn die de retour gekomen matras gewoon weer als nieuw verkopen.
Perfect matras
Als de hardheid/zachtheid van het matras precies klopt wordt de wervelkolom goed ondersteund en ligt het matras ook prettig. De nachtrust is optimaal en je wordt opgewekt en fris wakker. Als u dat ook wilt kies dan voor een type matras dat u in meerdere stevigheden kunt kopen en thuis gratis op proef krijgt. Pas dan kan je feitelijk niet mis gaan en het voor jou fijnste matras vinden..
Welke matras past het best bij u?
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties