In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd, heeft een harde matras of een plank onder de matras geen enkel positief effect op lage rugpijn. Dat blijkt uit een Spaans onderzoek waarbij ruim 300 volwassenen met lage rugpijn zonder aantoonbare oorzaak werden gevolgd. Het omgekeerde is zelfs waar: patiënten die op een vrij zachte matras sliepen hadden minder pijn en ongemak dan de patiënten die op de harde matrassen sliepen. Het beste is als de matras een soort mal maakt van de slaper en hierdoor drukpunten reduceert.
Rugpijn: pas op met een hard matras!
Nog altijd is de gangbare opvatting dat rug patiënten een harde of extra stevig matras nodig hebben hoewel het vrijwel zeker niet het geval is.
Het wereldberoemde Britse medische tijdschrift “The Lancet” kwam ook met deze conclusie. Een Brits onderzoeksteam vergeleek gedurende drie maanden de effecten van verschillende matrassen (zacht, hard of middelhard) op 313 patiënten met chronische lage rugpijn. Na de studie meldden de patiënten die een middelhard of zacht matras hadden gebruikt, verbetering van hun rugpijn. Ze hadden minder rugpijn, zowel overdag als bij het slapengaan en het opstaan. Lage rugpijn, vandaag ook wel de “ziekte van de eeuw” genoemd, is een bijzonder frequente en moeilijk te behandelen kwaal. Deze studie verschaft eindelijk informatie die het dagelijks leef comfort van rug patiënten zou kunnen verbeteren. Het is dus zeker dat een hard matras voor een rug patiënt absoluut niet beter is en zelfs af te raden is.
Een middelhard of zacht matras zou doeltreffender zijn om rugpijn te verlichten en het gebruik van pijnstillers te verminderen.
Bijna helft Nederlanders last van rugpijn
Het ongelooflijk maar waar Bina de helft van alle Nederlanders heeft last van zijn of haar rug! Rugklachten zijn dan ook de grootste reden van het ziekteverzuim in Nederland. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 10.000 mensen aan een hernia geopereerd. Ten opzichte van andere landen in Europa zijn dit de hoogste cijfers en kunnen we spreken van een zorgwekkende situatie.
De medische wetenschap weet echter weinig van rugklachten en dus ook niet wat het beste werkt ter voorkoming van rugklachten. Er wordt dan ook totaal niet bijgehouden wat de beste methode zou kunnen zijn om deze klachten te voorkomen en of te verhelpen.
Rugklachten bijhouden en registreren
Maar dit gaat nu veranderen. Door het initiatief van de heer Martinus de Kleuver (wervelkolom chirurg) komt er nu een wervelkolomregister. Alle rugpatiënten van 90 Nederlandse ziekenhuizen wordt vanaf nu gevraagd zelf hun welzijn en hun klachten te registreren. Deze klachten worden geregistreerd in een centrale database. Het is de bedoeling om uiteindelijk elke neurochirurg en orthopedisch chirurg in dit bestand te laten kijken welke behandeling het beste zou kunnen werken.
De rol van een goed matras
De rol van een goed matras is nu al duidelijk aan het worden. Bij het voorkomen en of verlichten van rugklachten speelt het matras een belangrijke rol. Slapen op een te hard of een te zacht matras kan verstrekkende gevolgen hebben voor de nachtrust maar ook voor de rug en dan met name de onderrug. Een goed matras zorgt niet alleen voor comfort maar draagt ook bij aan een ergonomische goede houding waardoor de ruggenwervel kan ontspannen. Het belang van een goed matras is dus zeker groot maar met name voor mensen met een zwakke rug. Voor hen is een ergonomische goede houding extra belangrijk. Het blijkt dat er nog steeds aangenomen wordt dat een hard matras goed zou zijn waardoor er over het algemeen te hard geslapen wordt.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties