Hoe lang is de levensduur van een goed matras?

Slecht matras, oude pocketvering heeft invloed op de gezondheid

De levensduur van een goed matras is afhankelijk van meerdere factoren. De belangrijkste factoren zijn het type matras, vocht, het gewicht van de slaper en hoe goed het matras is onderhouden.

Het belang van het tijdig vervangen van uw matras is wellicht groter dan u denkt. Een slecht matras leidt tot een minder goede slaap wat een grote invloed kan hebben op ons functioneren overdag en onze algehele gezondheid. Een matras gaat in de regel korter mee dan men verwacht. Als u goede ondersteuning wilt blijven behouden, is het verstandig het matras binnen 10 jaar te vervangen voor een nieuwe. Doordat er matrassenleveranciers zijn die 15, 20 tot wel 25 jaar garantie geven gaan mensen denken dat je maar twee keer in je leven een nieuw matras nodig hebt. Dit is absoluut niet het geval. Zelf als het ligcomfort nog goed is, zal het matras na 10 jaar onhygiënisch zijn geworden en is de kans groot dat het ondersteunend vermogen sterk is teruggelopen.

Slecht matras, oude pocketvering heeft invloed op de gezondheid

Wanneer moet u een matras eigenlijk vervangen

Gemiddelde levensduur per matrastype uitgaande van kwalitatief goede matrassen:

Zoals in bovenstaand overzicht is te zien, verschillen de gemiddelde levensduur behoorlijk. Polyether matrassen zijn over het algemeen goedkoop en gaan relatief kort mee. Koudschuim matrassen blijven veel langer in goede staat, maar zijn ook een stuk duurder. Over het algemeen kunt u het beste uw matras vernieuwen als er enige vorm van kuilvorming aan het ontstaan is of als u steeds opstaat met een stijve of pijnlijke rug en dit gedurende de dag wegtrekt. Als uw klachten duidelijk s morgens bij het opstaan erger zijn dan in het begin van de middag kunt u er van uit gaan dat uw klachten bed of matras gerelateerd zijn en is het dus tijd voor een nieuw matras.

Lees ook:  Te weinig slaap leidt tot geheugenverlies

Een oud matras is niet hygiënisch

Tijdens de slaap verliest een volwassene iedere nacht ruim een kwart liter vocht, bij ziekte en of koorts dat dat zelfs nog veel meer vocht zijn. De matras absorbeert en reguleert dat vocht, maar na enkele jaren kan zelfs de beste matras die hoeveelheid vocht niet meer goed verwerken. Het vochtregulerend vermogen neemt af wat ten koste gaat van de hygiëne, het slaapcomfort en gezondheid.
Tip: sla een beslapen bed niet meteen dicht met uw dekbed, maar laat het gedurende de dag openliggen. Hierdoor kan het vocht makkelijker en sneller verdampen en voorkomt u dat vocht in het matras blijft zitten.

Een oud matras is niet hygiënisch

De rol van het gewicht van de slaper

Iemand van 100 kg zorgt voor meer belasting dan iemand van 60 kg, ook al is het matras afgestemd op het gewicht. Een reden des te meer om bij aankoop van een matras hier op te letten. Als je een zacht matras koopt is de kans groot dat het matras korter meegaat dan als u voor een steviger matras kiest.

Onderhoud van een matras

Luchten van een matras zorgt ervoor dat deze droog en fris blijft. Niet luchten en snel het bed opmaken nadat het is beslapen, is niet bevorderlijk voor de levensduur en ook niet voor de hygiëne. Het regelmatig keren van het matras (4 maal per jaar) kan kuilvorming aanmerkelijk vertragen en zorgt ervoor dat het matras egaal wordt belast. Sommige matrassen hebben een zomer- en winterkant en als je daarin ‘meegaat’, is dat goed voor de levensduur van het matras. Zorg ervoor dat u uw matras regelmatig keert en omkeert en was de matrastijk ook minimaal 2 keer per jaar. Wilt u meer tips over het onderhouden van het matras, bekijk dan ook dit artikel.

Lees ook:  Matrastijk hoeft niet per se wit te zijn

Vervang uw matras op tijd

Zelfs het beste matras raakt na jaren intensief gebruik versleten. De veerkracht neemt af waardoor de ondersteuning gewoonweg minder goed wordt. Hierdoor gaat de ondersteuning ongemerkt achteruit en krijgt u langzaam maar zeker problemen met slapen en lichamelijke klachten. Let wel: de meeste mensen gaan op pas zoek naar een nieuw matras als zij last krijgen van hun rug en daardoor minder goed slapen! Feitelijk gaan mensen dus te laat op zoek naar een nieuw matras.
Kijk ook uw bedbodem na. Het kan namelijk ook zijn dat de bedbodem aan vervanging toe is. Dat is niet makkelijk te zien, vraag hiervoor advies bij een specialist.

Gebruikte matrassen zitten vol met huisstofmijt en huidschilfers

Wanneer het matras vernieuwen?

Tests in 2012/13 gedaan door het Engelse instituut FIRA (Furniture Industry Research Association) toont aan dat na 10 jaar gebruik een matras maar liefst 70% aan veerkracht kan verliezen. Volgens de FIRA geven matrassen al na 6 jaar aanzienlijk minder steun en comfort dan een nieuw exemplaar. De onderzoekers vonden nog meer: “Er werden zelfs verschillende soorten schimmels in de matrassen gevonden,” aldus Phil Reynolds, senior manager van de technische dienst van de FIRA.

Gebruikte matrassen zitten vol met huisstofmijt en huidschilfers.
Het beste gebruikt u een dikke molton, of nog beter, een molton onderdeken. Een katoenen onderdeken is aan te raden omdat dit uw matras schoner en droger houdt. Daarnaast blijft uw bed droger en frisser. Als transpireert gedurende de nacht is een katoenen onderdeken ook een uitkomst. Een katoenen onderdeken kan thuis in uw eigen wasmachine op 60 graden gewassen worden. Een dikke katoenen onderdeken werkt ook antiallergisch. Omdat de onderdeken wasbaar is op 60°C zal dit de huisstofmijt en haar eitjes doden wat goed is voor mensen die allergisch zijn van huisstofmijt. Voor meer informatie over een katoenen onderdekens zie dit artikel.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.