Slaapt u wel goed genoeg?

man en vrouw jong onder dekbed

Slaapt u wel goed genoeg? Hoeveel slaap is eigenlijk (goed) genoeg? Hier is eigenlijk geen passend antwoord op. In het weekend slapen de meeste mensen langer waaruit je zou kunnen opmaken dat ze door de week slaap te kort komen. Maar of dit werkelijk zo is valt niet te zeggen. Een slechte concentratie, veel gapen, een slacht humeur – meestal maakt slaaptekort een mens niet leuker of gelukkiger. Maar hoeveel slaap heeft u nou eigenlijk nodig om goed te functioneren?

man en vrouw jong onder dekbed

Over het algemeen wordt aangenomen dat men 8 uur slaap nodig heeft. Maar in de praktijk verschilt de hoeveelheid slaap van persoon tot persoon wat iemand nodig heeft. Daarbij is de kwaliteit van de slaap belangrijk, wellicht belangrijker dan de hoeveelheid slaap. Proefpersonen die maandenlang maar 5 uur per nacht konden slapen, maakten overdag duidelijk meer fouten. 5 uur slaap blijkt dus echt te kort te zijn. Proefpersonen die teruggingen naar 6 uur slaap per nacht, bleven echter even scherp als voorheen. En, gek genoeg, bleven deze personen na afloop van de proef korter slapen (gemiddeld 6,7 uur), zonder dat ze ergens last van hadden. Deze proef maakt duidelijk dat we met een gemiddelde van 7 uur slaap aan de veilige kant zitten.

Wel moeten we bedenken dat de individuele verschillen in slaapbehoefte groot zijn. In vakliteratuur wordt over 65 jarige vrouw aangehaald die maar anderhalf uur per nacht sliep. Gek genoeg functioneerde deze vrouw prima. Wetenschappers uit Finland maken zich zorgen over onze nachtrust. Ze vermoeden dat onze slaapduur niet alleen doorwerkt in ons functioneren, maar ook in de sterftekans. Dit werd namelijk bevestigd in een groot onderzoek onder ruim 20.000 tweelingen). De deelnemers die minder dan 7 uur per dag sliepen, hadden een duidelijk verhoogde sterftekans. Hetzelfde was van toepassing voor degenen die meer dan 8 uur sliepen.

Lees ook:  Goed slapen en het immuunsysteem

Het zou daarom volgens de Finse deskundigen de moeite kunnen zijn om de slaapduur te optimaliseren, zeker bij patiënten met hartklachten of suikerziekte. Het is van belang zo veel mogelijk rust te nemen. Zo kunt u bijvoorbeeld overdag regelmatig rust nemen en vlak voor het naar bed gaan enige tijd niets doen. Mediteren kan daar heel goed bij helpen maar ook een douche of even in bad zitten, dwingt je tot rust te komen. Zo slaapt u makkelijker, dieper en sneller. Welterusten!

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.