Matras topper tegen rugklachten

Over matrastoppers

Wat is een matras-topper precies? Een topper, ook wel topmatras, oplegmatras of topper genoemd, is een dun matrasje dat je op een bestaand matras legt. Hiermee wordt het comfort verhoogd en de middennaat tussen de matrassen weggewerkt. Maar er zijn nog meer voordelen die toppers kunnen bieden echter wordt de consument er ook vaak behoorlijk mee genept. Lees hier alle voor- en nadelen van matrastoppers.

Waarom een matrastopper?

Wat is het nut van een matras topper precies? De functie van een topper is het comfort van het bestaande matras te verbeteren en de midden-naad tussen twee losse matrassen te laten verdwijnen. Een fijne bijkomstigheid van een matrastopper is dat het de levensduur van het matras er langer door wordt. Het matras wordt immers minder vochten en ook minder belast.

Wat is levensduur van een matras topper?

De levensduur van een matras topper is sterk afhankelijk van de kwaliteit. In de regel is de levensduur relatief kort omdat toppers meestal vrij dun zijn. De gemiddelde levensduur van een matrastopper is 4 a 5 jaar. Als je de topper regelmatig (minimaal 4 keer per jaar) keert en omkeert zal dit de levensduur zeker verlengen. Vervang je topper als deze versleten is, kuilvorming vertoond of vies is geworden.

Welke is de beste topper voor een buikslaper?

Stevige matrastopper

Als je op je buik slaapt heb je een stevige ondergrond nodig anders komt er te veel spanning op je onderrug en nek. Als je op je buik slaapt heb je dus een extra stevige topper nodig. Een stevige topper biedt extra ondersteuning waardoor je onderrug niet in een holle positie komt te liggen.

De matrastopper mag echter zeker niet harder zijn dan het matras wat er onder ligt. Als de topper wel steviger (harder) is dan het matras eronder is dit meestal niet bevorderlijk voor de ergonomie en ook niet voor het comfort. Een matras opbouw moet feitelijk altijd progressief zijn.

Dat wil zeggen hoe meer je het in drukt hoe meer steun (stevigheid) je moet tegenkomen dus hoe steviger het matras moet worden.

Wat is de beste topper tegen rugklachten?

Meestal werkt Traagschuim erg goed tegen rugklachten omdat een traagschuim-topper meestal zacht is en een mal maakt van de unieke lichaamsvorm. Hierdoor ontstaat er minder druk op de wervelkolom en wordt deze netjes uitgelijnd. Ook wordt de doorbloeding minder afgekneld bij traagschuim waardoor je minder hoeft om te draaien in bed.

Doorsnede van een koudschuim matrastopper van Royal Health Foam mét schouderzones

Maar ook een veerkrachtig koudschuim topper kan rugklachten doen verminderen of zelfs laten verdwijnen. De beste matrastoppers bieden extra veerkracht waardoor er meer ondersteuning ontstaat en de kans op rugklachten hierdoor afneemt.

Topper met zones

Meestal vind je géén zones in een topper en is het alleen maar een zachte laag schuim. Het is natuurlijk het beste als er ook in de topper zones zitten omdat de schouders en heupen dan meer ruimte en minder druk te verduren krijgen. Het maakt niet of de topper van latex, koudschuim traagschuim of polyether schuim is gemaakt een gezoneerde topper is altijd beter dan een topper zonder zones.

Lees ook:  Is een matras altijd rechthoekig en wit?

De beste dikte en pas op met wattering

Hoe dikker een oplegmatras hoe meer comfort en steun eruit gehaald kan worden. Verkopers van toppers weten dat een klant het liefst een zo dik mogelijke topper wil hebben. De gemiddelde dikte van een topper is 6 centimeter inclusief tijk en dus inclusief watttering. Dit is een belangrijk punt want er wordt op dit moment (2024) er veel mee gerommeld door leveranciers. Ik zie regelmatig toppers die bijvoorbeeld 6 cm dik zijn maar die enorm veel hollofill gebruiken als wattering van de tijk. Bijvoorbeeld dat een topper ruim 6 cm dik is maar dat er maar 2 cm schuim in zit…. de rest is dus hollofill! Hollofill kost bijzonder weinig (groothandel €4,50 per kg) maar het hollofill zal pletten met de tijd en de 2 cm schuim doet vrijwel niets. Het beste kies je voor een dikte van 8 cm met minimaal 6 cm schuim. Of het nu om koudschuim, traagschuim, latex of Talalay latex gaat.

Hoe blijft een matras topper het beste liggen

Als je voor een dikke topper kiest blijft deze het beste liggen. Zeker als de topper ook een bies aan de bovenzijde en onderzijde heeft blijft een topper perfect liggen. U kunt de topper ook “vast “ leggen door middel van een katoenen onderdeken (de Swissa onderdeken) met een diepe instopstrook en elastiek. Hierdoor blijft de topper perfect op zijn plek liggen. Je kan ook een anti-slip laag tussen de topper en het matras leggen om schuiven te voorkomen.

Split topper bij verstelbaar bed

U kunt ook kiezen voor een zogenaamde split top topper. Een split topper wil zeggen dat de topper in het midden een naad heeft waardoor de topper op een verstelbaar bed gebruikt kan worden. De naad loopt dan tot halverwege het bed meestal tot zo’n 80 cm. Hierdoor kun je het hoofeinde van het bed onafhankelijk van elkaar verstellen. Je kunt ook kiezen voor een dubbele splittopper. Een dubbele splittopper heeft een naad van het hoofdeinde maar ook een naad vanuit het voeteneinde. Met een dubbele splittopper kun je zowel het hoofdeinde als het hoofdeinde van het bed onafhankelijk van elkaar verstellen en toch één topper op het bed hebben waardoor de naadvorming alsnog minimaal is en de topper in het midden met zo’n 40 cm verbonden is met elkaar.

Matrastopper tijk van Lyocell

Tijk van een matras topper

De tijk van een topper dient goed te ventileren en geen stof aan te trekken. Pas dus op met polyester tijken of als het niet duidelijk is waar de tijk van gemaakt is. Zoals al aangegeven wordt er vaak veel wattering in de tijk verwerkt om volume (dikte) te creëren.

Polyether schuim VS koudschuim

Er is een groot verschil tussen Polyether toppers dat een gesloten celstructuur heeft en koudschuim toppers. Koudschuim heeft een open celstructuur en ventileert veel bete. Ook is de veerkracht van koudschuim groter en biedt een koudschuim topper dus ook meer steun. Een koudschuim topper voelt ook frisser en minder warm aan en voert ook beter vocht af.

Lees ook:  Het juiste en beste matras kiezen

Goedkope toppers

Goedkope toppers zijn bijna altijd gemaakt met Polyether schuim dat ook wel comfort schuim genoemd wordt. Polyether mist veerkracht en ventileert niet echt goed. Daarnaast komt er snel kuilvorming in polyether omdat het een gesloten celstructuur heeft (waar je ligt gaat de cellen stuk en waar je niet ligt niet). Polyether wordt vrijwel altijd in SG waarde vertaald en koudschuim HR-waarde. Dus als u SG ziet staan gaat het altijd om Polyether schuim.

Toppers van Gel

Gel voor verkoeling. Toppers van gel zijn een mooi verhaal maar weken niet verkoelend en zijn vaak zelfs gemaakt van polyether. Gel, ook wel gelparels genoemd zijn een toevoeging aan het schuim en dat zou verkoelend werken. Dit is in de praktijk niet het geval en zelf vaak warmer dan koudschuim

Het opmaken van een bed met een topper

Matrastopper opmaken

Het is ook mogelijk om het hoeslaken alleen om de topper heen te doen. Je koopt dan een hoeslaken met de maat van het matras dus bijvoorbeeld 180 x 200 en in de hoogte van de topper dus bijvoorbeeld 10 cm hoog.

Je kunt dan een een laken om de matrassen eronder heen doen die je minder vaak vernieuwd (ververst) en alleen het top laken waar je rechtstreeks op ligt wekelijks vervangen. Het beste doe je dus eerst een hoeslaken om het matras en maak je daarna de topper apart op met een hoeslaken. Als je het hoeslaken alleen om de topper heen doet zal dit het opmaken veel makkelijker maken.

Kan een matrastopper op elk type matras gebruikt worden?

Ja, een matrastopper kun je op elk type matras gebruiken maar werkt niet om een matras met kuilvormig langer te kunnen gebruiken. Zodra een matras kuilen vertoond moet het matras vernieuwd worden. Met andere woorden als je matras niet meer goed ligt is het géén goed idee er dan maar een topper op te leggen. De topper zal meegaan met de kuil die het matras vormt en er zal geen ergonomische verbetering komen. Is het matras niet meer goed, dan moet je deze gewoon vervangen.

Comfortabel in-uit bed stappen en opmaak gemak

Omdat je door middel van een matrastopper het bed verhoogd heeft dit een positief effect op de instaphoogte. Een echt goede topper is minimaal 8 cm dik waardoor je het een bed aanzienlijk verhoogt. Door deze extra hoogte komen de heupen al snel boven de kniehoogte uit als men op de rand van het bed zit. Als de knieën duidelijk lager zijn dan de heupen wordt het in- en uit bed stappen aanzienlijk makkelijker. Maar ook het opmaken van het bed wordt een stuk eenvoudiger met een matrastopper.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

2 Reacties

Monique Budel

Beste Chris
Ik heb een nieuwe king 2000 firm matras vekocht. Ik wilde ook een hard matras omdat ik rugklachten heb. Spondylose en artrose en twee hernia’s. Daar naast heb ik ook nog fibromyalgia. Ik vindt matras heerlijk liggen maar krijg bepaalde plekken toch pijn en denk dat het dus daardoor komt. Ik heb nog omruil garantie 90 dagen proef slapen. Ben eigenlijk tevreden over matras maar wat kan ik er het beste voor topper opleggen? Wil ook nog hey goede comfort van het matras hebben. Wat is nu de juiste combinatie voormij?
Ik hoop dat u mij advies kunt geven.
Ik ben 1.77 cm en weeg 103 kg.
Mvg Monique Budel

admin

Beste mevrouw Budel,

Dank u voor uw e-mail. Een nieuw matras heeft altijd tijd nodig om te wennen en helemaal als er klachten spelen zoals fibromyalgie en artrose. Of een matras fijn en comfortabel ligt zegt niet heel veel of de ergonomie op het matras.
Als u nu al wel tevreden bent zou ik u niet ook nog eens een topper aanraden. Helaas kan ik u niet goed vertellen wat de beste combinatie voor ui zal zijn. Het beste probeert u het allemaal gewoon uit en doet u dit ook nog eens een tijdje (minimaal 1 week) achter elkaar. U kijkt dan vooral hoe goed u geslapen heeft en hoe uw lichaam voelt bij het opstaan. Zorg er wel voor dat u de topper gratis thuis mag proberen…mocht de topper niet bijdragen aan een betere nachtrust of houding dan kan die gewoon terug.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *